1.10.2016

To byla jízda, Češky přejely Slovensko! V utkání zaznamenaly neuvěřitelných 24 bloků!

Ve velmi solidně naplněné Městské sportovní hale v Jablonci n. Nisou se představily v prvním ze dvou barážových utkání ženské reprezentace Česka a Slovenska. Favoritem tohoto dvoujutkání byly jednoznačně české hráčky, kterým jen těsně unikl přímý postup na evropský šampionát ve druhé kvalifikační fázi. Do dodatečné baráže naše reprezentantky vstoupily velmi dobře a v úvodním zápase přehrály Slovensko jednoznačně 3:0 na sety. K postupu na Mistrovství Evropy 2017 do Ázerbájdžánu tak Češkám stačí ve středu 5.října uhrát ve slovenském Popradu dva sety!

Výborný nástup a skvělá obrana

Češky úvodní zápas začaly ve velkém stylu, během několika výměn si vypracovaly postupně tří, čtyř i pětibodové vedení. Českému družstvu se dařilo zejména na blokách, kdy jich do druhého technického oddechového času zaznamenalo hned pět - 16:11.  Pěkným úderem po lajně se prezentovala také kapitánka Aneta Havlíčková, která upravovala skóre již na 18:12. Další famózním jednoblok předvedla Barbora Purchartová (21:13), záhy však tou samou mincí oplatil slovenská výběr. Závěr prvního setu si Češky s přehledem pohlídaly a zvítězily 25:14 - 1:0.

Obrana Česka dominovala i ve druhé sadě

Defenzíva byla hlavní zbraní Češek i na úvod druhé sady, v té první ukazovalo skóre bloků 8:1 pro ČR! A další přicházely na úvod druhé sady, Veronika Trnková - 7:1. Naše reprezentantky si vybraly o něco slabší chvilku po prvním technickém timeoutu, kdy dovolily Slovenkám snížit z 1:8 až na 5:8 a trenér Zdeněk Pommer ml. bral svůj první timeout v utkání. A "tajm" české lavičky pomohl, další výborný jednoblok Purchartové - 14:7. Prostřední část druhé sady však patřila Slovensku, kterému se podařilo stáhnout až na rozdíl dvou bodů - 14:16. Poté však přišlo několik chybných útoků soupeřek českého týmu a Češky vedly opět o tři body - 19:16. Klid české hře přidal i další výborný jednoblok, tentokrát nahrávačky Lucie Smutné - 20:17. Slovensko však zbraně nesložilo a snížilo dokonce na rozdíl jediného bodu - 20:21. Pak ale přišly další tři bloky českého výběru a druhá sada vyznělo opět pro Češky - 25:20 - 2:0.

Česká jízda ve třetím setu

Čtyři míče, čtyři body pro Česko, takový byl začátek třetí sady! Dva bloky zaznamenala Veronika Trnková a slovenský trenér Marek Rojko musel hned v úvodu třetího dějství brát timeout - 4:0. Slovenský výběr jednoduše nemohl najít na skvělou českou obranu žádnou protizbraň - 8:1 - další úspěšný blok Trnkové. Hrálo se velmi rychle, přesně po hodině hry Česká republika vedla 2:0 na sety a 10:1 ve třetím dějství! O chvíli byl rozdíl ve prospěch ČR už devítibodový - 13:4. I s horším příjmem i nahrávkou se výborně popasovala také kapitánka Havlíčková - 16:7. Zhruba tisícovka diváků se bavila skvělou českou hrou i výborným doprovodným programem, který dostal publikum ještě více do varu - 19:11 - diagonální smeč Andrey Kossányiové! Ani v závěru třetí sady Češky nepřipustily sebemenší komplikaci, zvítězily 25:15, celkově 3:0 na sety a jsou opět blížeji postupu na ME!

Odveta je na programu ve středu 5.října v Popradu.

Kvalifikace ME - III. fáze - Jablonec n. N. - 1. zápas:

Česká republika - Slovensko 3:0 (25:14, 25:20, 25:15) 

Sestavy:

ČR: Kossányiová, Purchartová, Havlíčková, Mlejnková, Trnková, Smutná, libero Dostálová. Střídaly: Hodanová.

Slovensko: Radosová, Hronceková, Crkonová, Drobnaková, Pencová, Koseková, libero Valachová. Střídaly: Kuciaková, Salanciová, Kubová, Dudová, Smítalová.

Ohlasy po utkání: 

Zdeněk Pommer ml. (trenér ČR): "Jsem velmi rád, že to dopadlo tímhle výsledkem, byli jsme velmi koncentrovaní a je vidět, že když družstvo funguje spolu, tak pracuje velmi dobře. Jsme za tuto výhru velmi rádi, ale musíme ještě udělat konečný krok ve středu na Slovensku."

Aneta Havlíčková (kapitánka ČR): "Každý zápas je úplně jiný, dnes jsme to zvládly velmi dobře. Závěrečný duel však může být opět úplně jiný, rozhodně se nebudeme moci spolehnout na domácí publikum, o to více se budeme muset semknout, abychom dokázaly udržet koncentraci celý zápas, zvítězit a postoupit."

Marek Rojko (trenér Slovenska): "Myslím, že Češky měly pod kontrolou celý zápas, my jsme nehráli náš standard. Při takové špatné, dokonce až katastrofální úspěšnosti útoku, jakou jsme měli dnes je velmi složité až nemožné vyhrát, zvlášť když jsme ani pořádně nedokázali ubránit útok Češek."

Jaroslava Pencová (kapitánka Slovenska): "Češky hrály mnohem rychleji a my jsme je vůbec nedokázaly ubránit. Do dalšího zápasu tedy budeme muset jednoznačně zlepšit obranu na síti a také útok. Jediné v čem jsme se Češkám vyrovnaly byla přihrávka, ale ta je k ničemu, když nedokážete skládat míče na útoku."

 

Autor: Mgr. Michal Mezera

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018