11.2.2024

Ve finále Chance Českého poháru se utkají volejbalistky Dukly Liberec a Králova Pole

V Kutné Hoře odstartovalo Final Four Chance Českého poháru žen 2023/2024. Výsledky semifinálových zápasů určily, že o celkové vítězství si to rozdají volejbalistky Dukly Liberec a obhájkyně loňského triumfu z Králova Pole a v souboji o bronzovou medaili nastoupí Ostrava proti pražskému Olympu. Oba pondělní zápasy můžete sledovat v přímém přenosu na programu ČT sport.

V prvním semifinálovém zápase Chance Českého poháru proti sobě nastoupily týmy TJ Ostrava a VK Dukla Liberec. Utkání se odehrálo na půdě kutnohorské haly Klimeška, kde diváci mohli sledovat téměř jednoznačný zápas, ze kterého se nakonec radovala děvčata z VK Dukly Liberec.

TJ Ostrava – VK Dukla Liberec 1:3 (18:25, 25:22, 15:25, 17:25)

Rozhodčí: Činátl R., Kvarda P.

Počet diváků: 520

Sestavy (od zóny I):

Ostrava: Mikelová, Hadačková, Kašparová, Kojdová, Jedličková, Skřivanová, libero Slavíková. Střídaly: Chládková, Jakuškina, Bauerová, Jasečková, Látalová, Zedníková

Liberec: Šulcová, Mello, N. Kvapilová, Herdová, Vyklická, Robins-Hardy, libero Kolářová. Střídala: K. Kvapilová

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Sandra Skřivanová (kapitánka TJ Ostrava): „Moc mě mrzí, že jsme nepostoupily do finále, protože jsme na to měly, ale bohužel jsme to dnes nepředvedly. Řekly jsme si, že na hřišti necháme všechno, což jsme podle mě neudělaly. Byly jsme nedůrazní na servisu, nechaly jsme si Liberec zbytečně rozehrát, a potom už jsme nedokázaly ustát ten tlak, který na nás vyvinuly, což je škoda. Musíme to však hodit za hlavu, dát se dohromady a zítra zabojovat o třetí místo.”

Zdeněk Pommer (trenér TJ Ostrava): „Nás ten dnešní zápas bude mrzet, ale musí nás mrzet jenom dneska a zítra už se jede nanovo a chceme zabojovat o medaile. Největším rozdílem byl servis, kde jsme soupeře netlačili a byli nedůrazní. Alfa omega byl servis a příjem. Jak jsem řekl, bude nás to mrzet jen dnes a podíváme se na našeho zítřejšího soupeře.”

Lucia Herdová (smečařka VK Dukla Liberec): „Já jsem strašně ráda za tuto výhru. Věděly jsme, že to nebude lehký zápas, připravovaly jsme se na něj celý týden a momentálně máme i nějaké zdravotní problémy, takže o to sladší tato výhra je. Nezbývá nám nic jiného než se připravit na zítřejší finále a víme, co chceme, takže si pro to jdeme.”

Libor Gálík (trenér VK Dukla Liberec): „Do utkání jsme vstoupili výborně, ale od druhého setu to byl spíš boj než hezké utkání, což se ovšem v tomto vypjatém turnaji počítá. Postoupili jsme do finále, takže jsme spokojeni a zítra nás čeká další boj.”

Popis utkání:

Liberecké hráčky první set pojaly velice zodpovědně a tak, jak se od nich, jakožto od favorita utkání, čekalo. V prvních pár minutách již vedly 0:6, nicméně Ostrava se nevzdala a díky své bojovnosti se opět vrátila do zápasu. Skóre tak bylo v půlce setu vyrovnané, ale Liberec poctivou obranou opět dokázal o pár bodů utéct. Ostravský trenér v samém závěru setu využil challenge na údajný přešlap středové čáry, kterého se měla dopustit brazilská blokařka Thamiere Mello. Tento bod však dopadl smolně pro oba dva týmy. Ostrava přišla o bod a Liberec o svou blokařku, která si během tohoto bodu poranila kotník a do zápasu již nezasáhla. Stejně se však Liberec mohl radovat, alespoň ze zisku první sady s rozdílem sedmi bodů.

V druhém setu začaly na soupeřky tlačit ostravské hráčky, které si udržovaly dvoubodový náskok. Trenér Gálík byl tak nucen poprvé od začátku zápasu využít oddechový čas, aby vyvedl Ostravu z tempa. To se mu povedlo, protože Ostrava začala dělat velké množství vlastních zbytečných chyb a stav se vyrovnal. Nicméně Ostrava se do svého tempa opět vrátila a dokázala stav zápasu vyrovnat na 1:1.

Set následující byl od začátku velmi vyrovnaný a ani jednomu týmu se nepodařilo vytvořit si náskok jako v setech předešlých. Situaci do svých rukou vzala kapitánka Liberce, Klára Vyklická, a především obranou na síti pomohla k výraznému odskočení soupeřkám. Ostrava se pokoušela změnit tempo hry vystřídáním nahrávačky, ale ani tento krok nepomohl. Liberec si svůj náskok jen kontroloval a svou důsledností nepřipustil zvrácení setu.

Poslední set přinesl v podání Ostravy velké množství nevynucených vlastních chyb, jimiž dávala Liberci body takříkajíc zadarmo. Kvalitní liberecký servis ztěžoval ostravských hráčkám šance na vyrovnání, i přesto se však Kojdová svou šikovnou rukou snažila dostat míč na soupeřovu polovinu a vyrovnat stav setu. Když už se Ostravě podařilo získat bod, byl tu kvalitní liberecký útok, o který se převážně starala Herdová, jejíž tvrdé smeče zajistily výhru celého zápasu. A právě liberecká smečařka byla zcela zaslouženě vyhlášena hráčkou utkání.

Druhé semifinálové utkání nemělo žádného papírového favorita a předešlá extraligová utkání byla vyrovnaná. Nastoupily proti sobě týmy z Olympu Praha a brněnského Královo Pole. Zejména druhé zmiňované družstvo mělo velice početné zastoupení v hledišti, které bylo jejich hnacím motorem pro vybojování postupu do finále, což se mu nakonec povedlo a nad Olympem zvítězilo.

VK Královo Pole – PVK Olymp Praha 3:1 (19:25, 25:18, 25:18, 25:14)

Rozhodčí: Krtička, Marschner

Počet diváků: 581

Sestavy (od zóny I):

Královo Pole: Pelikánová, Kuníková, Körmendyová, Jelínková, Pavlíková, Hrušecká, libero Šmardová. Střídala: Prchalová

Olymp: Hodanová, Gajdová, Brancuská, Kalhousová, Šimáňová, Vlčková, libero Dostálová. Střídaly: Brichtová, Šmídová, Žáková, Virtová

Statistika ZDE

Ohlasy po utkání:

Simona Jelínková (univerzálka VK Královo Pole): „Jsem strašně šťastná, že nám tento zápas vyšel. Věděly jsme, že to bude velmi náročné. První set začal tak všelijak, dělaly jsme velké množství vlastních chyb, soupeř nás tlačil servisem. Jsem velmi ráda, že jsme to dokázaly stabilizovat a ostatní sety jsme měly hru pod kontrolou my. Jsem strašně ráda, že jsme týmovým výkonem dosáhly tohoto úžasného výsledku. Zároveň bych vás všechny chtěla pozvat na zítřejší finále, přijďte nám zafandit a vytvořit skvělou atmosféru.”

Erik Nezhoda (trenér VK Královo Pole): „My jsme šťastný, že jsme tohle utkání zvládli, rozhodlo několik faktorů - naši diváci, kteří jsou nejlepší v celé České republice, nejlepší utkání Kačky Pelikánové na nahrávce a obrovsky nám pomohlo utkání, které jsme sehráli na Olympu, protože jsme věděli, že tak hrozně už znova prohrát nemůžeme a také se přiznám, že jsme Olymp dobře načetli a dneska se nám proti němu hrálo podstatně snáze.”

Veronika Dostálová (kapitánka PVK Olymp Praha): „Nám nezbývá než pogratulovat KáPéčku. Od začátku zápasu to byl vyrovnaný výkon a řekla bych, že jsme v prvním setu tlačily víc servisem a díky tomu se nám podařilo tento set vyhrát. Pak už si asi Brno řeklo, že nemá co ztratit a šlo do všechno naplno, což jim vycházelo. My teď musíme zvednout hlavy a zabojovat o bronzovou medaili zítra.”

Stanislav Mitáč (trenér PVK Olymp Praha): „My jsme věděli, že to dneska bude nesmírně těžké utkání, protože dnešní semifinálový den rozhoduje o tom, jestli ten Final Four turnaj je úspěšný nebo není úspěšný. Musím konstatovat, že jsme pro zdárný průběh turnaje a našeho úspěchu udělali maximum, což vím, protože jsme zde hráli přípravný zápas a hodně jsme tady trénovali, ale to dnešní utkání bylo o týmu z Brna, který se náramně vzchopil po prohraném prvním setu a postupně přebíral iniciativu a byl lepší než naše družstvo. My se z toho musíme oklepat a připravit se na zítřejší dohrávku o třetí místo.”

Popis utkání:

Začátek utkání byl ve znamení es. Družstva se předháněla, které z nich dá větší počet es, až se nakonec přihrávka obou týmů ustálila a mohly jsme se vrhnout na samotnou hru. Brno si vytvořilo tříbodový náskok, který vzápětí ztratilo, a byly to právě brněnské hráčky, které musely dotahovat ztrátu. Toto úsilí však bylo málo platné, protože Olymp si vytvořil značný náskok a set zakončil tak, jak začal – esem.

Od začátku druhého setu skórovala zejména Jelínková, která zářila jak na útoku, tak na bloku. Opět to byla děvčata z Brna, která se svým soupeřkám vzdálila na rozdíl několika bodů. Olympské hráčky se snažily vzdorovat agresivním útokům, ale holky z Brna byly velmi sebevědomé a svůj náskok si pohlídaly až do konce setu.

Ve třetím setu se Olympu konečně rozehrála univerzálka Brancuská, která je vždy velkou oporou týmu. Set byl velice vyrovnaný, nicméně i tak se brněnským hráčkám podařilo vytvořit si bodový náskok stejně jako v předešlých setech. I přes vystřídání, které si trenér Mitáč připravil, se Olympu nepodařilo set zvrátit a třetí sadu tak prohrál s rozdílem sedmi bodů.

Do čtvrtého setu vstoupilo Brno s lepším psychickým rozpoložením a od začátku setu vedlo. Olymp se však rozhodl nevzdát se bez boje a odvážným útokem přehrát Brno. To však mělo výbornou obranu v poli, a tak to olympské hráčky neměly vůbec jednoduché. Obrana zdobila děvčata z Brna po celý zápas a byl to klíčový aspekt, který jej dovedl k postupu do finále Chance Českého poháru s výhrou 3:1. Nejlepší hráčkou utkání byla vyhlášena univerzálka KáPéčka Simona Jelínková.

Program zápasů v pondělí 12. února:

o 3. místo

  • 16:00 TJ Ostrava – PVK Olymp Praha

finále

  • 19:00 VK Dukla Liberec – VK Královo Pole

 

Vstupenky na zítřejší finále jsou v síti Ticket portal vyprodané, nicméně stále si můžete lístky koupit na pokladně přímo na hale Klimeška.

 

Autor: Kateřina Chlumecká

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018