19.12.2018

Jedna výhra a jedna prohra našich zástupkyň v Poháru CEV

Ve středu (19. 12. 2018) odehrály své první osmifinálové zápasy v Poháru CEV 2018/19 volejbalistky Prostějova a Olomouce. Oba týmy se představily na palubovce svých soupeřek - Prostějov v Rumunsku a Olomouc v Belgii. Zatímco prostějovské Vékáčko nestačilo na favorizovaný Blaj, olomoucké vysokoškolačky zdolaly Beveren. Odvetná utkání jsou na programu až v druhé polovině ledna.

CSM VOLEI ALBA BLAJ – VK PROSTĚJOV

Volejbalistky Alby Blaj v současném hráčském složení by rozhodně měly na to, aby bojovaly o postup do play-off elitní Champions League. Leč místo toho působí v CEV Cupu 2018/19 a momentálně to odnesly ženy VK Prostějov, které v prvním osmifinálovém duelu téhle evropské klubové soutěže nezvládly veliké transylvánské kvalitě skoro vůbec vzdorovat. Proto se zrodil logicky jasný i zaslouženě rozdílový výsledek.

CSM Volei Alba Blaj – VK Prostějov 3:0 (25:16, 25:12, 25:16)

Rozhodčí: Biegaljo D. (Anglie) a Ilhan B. (Turecko)

Počet diváků: 1 500

Sestavy (od zóny I):

Domácí: Lazarevic, Ninkovic, Kitipova, Newcombe, Onyejekwe, Baciu, libero Vujovic. Střídaly:  Aleksic, Zhidkova, Rus, Karakasheva, Cirovic, Hutinski.

Hosté: Nová, Bezhandolska, Horká, Kojdová, Rutarová, Zatloukalová, libero Slavíková. Střídaly: Toufarová, Kozmík, Šmídová.

Vyjádření:

Domácí:

Darko Zakoc (trenér CSM Volei Alba Blaj): „Celý tým přistoupil k utkání naprosto zodpovědně, s maximální motivací. A podal výborný výkon od začátku až do konce. V podstatě jsme neměli žádné potíže, dominovali ve všech činnostech, neustále zvyšovali náskok. Tím pádem je naše vítězství úplně jednoznačné, navíc se v posledním setu dostaly do hry veškeré holky z lavičky. S dnešním zápasem můžeme být maximálně spokojení, ale nesmíme podcenit odvetu.“

Hosté:

Lubomír Petráš (trenér VK Prostějov): „Proti velice silnému a zkušenému soupeři s výbornými hráčkami jsme byli úplně bezradní. Měli jsme obrovské problémy na přihrávce, z toho vyplýval slabší útok neschopný se víc prosadit přes vysoké bloky i celkovou obranu domácích. Alba má hlavně vynikající nahrávačku a smečařky, její převaha byla obrovská a my jsme se v podstatě dostali do role otloukánků. Blaj je prostě jiná třída, přesto jsme určitě mohli odvést aspoň o něco lepší výkon a jednotlivé sety prohrát přijatelnějším poměrem.“

Popis utkání:

Domácí družstvo šlo do střetnutí v roli vysokého favorita, ale zpočátku rozhodně nijak nedominovalo. Prvních pět minut vedly Hanačky, nejvíc 1:3. Zlom nastal od stavu 4:5, kdy Rumunky zatlačily servisem, opakovaně ubránily slabší útoky a samy z kontrů důrazně zakončovaly. Rázem byla na světě devítibodová šňůra (13:5), kterou nezastavil ani oddechový čas. A de facto předčasně rozhodla úvodní sadu. Hostující tým se sice vzápětí trochu zvedl (14:8) a reagovat dokázal i na další sérii výměn za sebou, tentokrát o poznání kratší (17:8 – 17:10). Nicméně soupeř byl viditelně lepší ve všech herních aspektech, což potvrdila naprosto jednoznačná pasáž až na 23:11. Teprve koncovka vyšla českým plejerkám lépe a alespoň zkorigovaly – 25:16.

Prostějovanky během zahajovací části citelně brzdila přihrávka s úspěšností pouhých devatenácti procent, v ofenzivě se vítězně ujal jen každý čtvrtý pokus. Naopak Alba bodovala každou druhou smečí, její hráčské hvězdy bez problémů úřadovaly. Platilo to i zkraje druhého dějství, kdy výrazná převaha Blaje pokračovala, ba ještě víc kulminovala. Výběr vékáčka marně hledal něco, čím by značnou volejbalovou sílu protivnic mohl účinně otupit. A manko zase rychle narůstalo (3:0, 9:3, 16:6). Rozdíl mezi oběma kolektivy dosahoval takových rozměrů, že nescházelo mnoho k jednocifernému debaklu – 25:12.

Navíc se na vývoji mače nic nezměnilo ani ve třetím dílu, jenž rozjetý CSM odstartoval pěti získanými balóny v řadě (5:0). Maximálně vyspělý Zakočův mančaft kraloval navzdory prostřídání celé své sestavy rozdílem několika tříd a jediné dva světlejší momenty těžce zkoušené party z ČR přišly při snížení z 14:3 na 14:6, respektive z 22:10 na 22:15 (nejdelší šňůra VK). Jinak se na taraflexu odvíjela jednostranná partie, enormně kvalitní vicemistryně Ligy mistryň dospěly ke zcela hladkému triumfu – 25:16 a 3:0.

Autor: Marek Sonnevend, foto CEV

ASTERIX AVO BEVEREN - VK UP OLOMOUC

Po vyřazení z předkola Ligy mistryň se volejbalistky Univerzity Palackého Olomouc přesunuly mezi šestnáctku posledních týmů významem druhého evropského poháru CEV Cup. V úvodním utkání druhého kola hlavní fáze této soutěže se představily na palubovce belgického Asterixu Beveren. Vysokoškolačky sice v první polovině duelu bojovaly především samy se sebou, druhá půle se jim však vydařila nadmíru a do odvety si vezou velmi nadějnou výhru 3:1.

Asterix Avo Beveren (BEL) – VK UP Olomouc 1:3 (26:28, 25:16, 17:25, 15:25)

Rozhodčí: Bátkai-Katona (HUN), Geukes (GER)

Sestavy

Domácí: Van Gestel, Van Avermaet, Boonstra, Devos, Janssens, De Leeuw, libero Voets. Střídaly: Rampelberg, Hoeyberghs, Waelkens

Hosté: Kubínová, Košická, Trnková, Orvošová, Michalíková, Strušková, libero Kovářová. Střídaly: Sokolová, Kossanyiová, Napolitano Šenková, Dudová

Vyjádření

Jiří Teplý (trenér VK UP Olomouc): „Věděli jsme dokonale, co máme od soupeře čekat, protože jsme jej měli nastudovaného z jeho předchozího pohárového vystoupení proti finskému Salu. Byli jsme poučeni, že se opírají o kvalitní servis, přesto jsme se jím nechali ze začátku zatlačit. Pak jsme se ale dostali zpět do hry a velmi důležitá byla získaná koncovka prvního setu. V tom druhém jsme nehodlali jít do rizika a byli za to náležitě potrestáni. V jasné koncovce už jsme sadu trochu odevzdali, prostřídali a na úvod třetího setu vrátili na hřiště základní sestavu. Sice tam byl ještě rozpačitý začátek, ale holky si postupně zvykly a pak už jistým výkonem dovedly utkání k vítězství. Do odvety jsme vzhledem k výsledku favoritem, pokud podáme kvalitní výkon, tak bychom měli postoupit, ale musíme to brát velmi zodpovědně.“

Popis utkání:

Začátek střetnutí ale vypadal zcela jinak. Domácí volejbalistky šly rázně okamžitě do vedení, které navyšovaly až na rozdíl pěti bodů. Ještě v koncovce měly náskok tří míčů, pak ovšem přišel závěrečný nápor univerzity, dva promarněné setboly hostujícího týmu, jeden belgický a po něm šňůra tří olomouckých bodů, které znamenaly konečný výsledek 26:28.

Jestliže Hanačky nezachytily vstup do první sady, v úvodu té druhé zcela pohořely. Po průběžných mezistavech 9:2 a 18:10 nebylo moc co řešit a Beveren ovládl tuto část zápasu jistě 25:16.

Také na počátku třetího dějství to nevypadalo s nadějemi českého pohárového zástupce moc dobře (4:1). Pak ale přišel dokonalý zlom a zejména pětibodová šňůra ze stavu 11:14 na 11:21 tuto část utkání zcela zlomila - 17:25.

Ve čtvrtém setu sice ještě Beveren dvakrát vedl o dvě výměny, od stavu 5:8 už však vládl na palubovce vysokoškolský tým, jenž se po výsledku 15:25 radoval z důležitého vítězství 3:1.

Autor: Adam Fritscher, foto VK UP Olomouc

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018