21.2.2020

Jihostroj předvedl nejlepší výsledek v Lize mistrů, říká manažer Mifka

Skvělá prezentace českého volejbalu na mezinárodní úrovni. Tak lze hodnotit vystoupení Jihostroje v letošní sezoně Ligy mistrů. Český klub se sice do další části nedostal, ale zanechal za sebou skvělý dojem. Vždyť dvakrát porazil turecký tým Fenerbahce Istanbul a hrál vyrovnanou partii s Trentinem. O tom, jak je náročné zorganizovat zápasy na takové úrovni a jak je to finančně náročné se rozhovořil pro web Českého volejbalu Robert Mifka, manažer Jihostroje.

Jak jste celkově spokojení s vystoupením Jihostroje v letošním ročníku Ligy mistrů? Co se podle Vás nejvíce povedlo?

Dvě vítězství a k tomu další dva uhrané sety jsou historicky nejlepším výsledkem našeho klubu v Lize Mistrů. Navíc v tak extrémně silné skupině. Spokojenost je tedy na místě. Naši hráči se nezalekli zvučných jmen a dokázali se jak fyzicky, takticky a hlavně psychicky výborně připravit. Velký dík v tomto směru patří samozřejmě i trenérům a celému realizačnímu týmu. Pokud bych měl vypíchnout konkrétní vydařené momenty, pak by to byla domácí přesvědčivá výhra nad Fenerbahce Istanbul a rozhodně parádní výkon v první polovině domácího utkání s Trentinem. Pevně věřím, že zaslouženou spokojenost nevystřídá uspokojení a že si nabyté zdravé sebevědomí přeneseme i do blížících se bojů v extraligovém play off.

Věřil jste v průběhu utkání s Trentinem, že tento klub můžete porazit?

Je pravda, že Trento nás dokázalo na jejich domácí palubovce, jako jediný ze soupeřů ve skupině, jednoznačně ve třech setech porazit. Navíc jim v Budějovicích šlo o vše a museli zvítězit, aby si zajistili postup do nejlepší osmičky. Do posledního hvizdu rozhodčího není žádný zápas vyhraný, ale mám-li být upřímný, po prvních dvou setech, kdy jsme opravdu podali výkon na hranici našich možností, jsem už ve vítězství věřit začínal. Ukázalo se však, že to co dělá nejlepší světové volejbalisty těmi nejlepšími, je hlavně schopnost hrát soustředěně, trpělivě a velmi kvalitně i v momentech, kdy se pro jejich tým utkání nevyvíjí zrovna příznivě. Jednoduše řečeno, je strašně těžké je zlomit. V druhé části utkání už nám trochu došly síly a soupeř naopak stále zvyšoval svůj tlak.

Jaké jste zaznamenal reakce, například ze zahraničí? Přece jen jste porazili turecký tým a hráli vyrovnanou partii s italským elitním týmem...

Gratulace a komplimenty přicházely v průběhu celé naší účasti v LM. Jak jsem již zmiňoval, z šesti odehraných zápasů jsme pouze utkání v Trentu jasně prohráli. Volejbalový svět si našich výkonů všiml a mě to těší nejen za naše hráče a náš klub, ale hlavně za celý český volejbal, kterému jsme udělali v Evropě dobré jméno. Třeba se díky tomu může i naše extraliga stát atraktivnější a přilákat kvalitní hráče ze zahraničí. 

Sledujete, že v Českých Budějovicích je větší zájem o volejbal, když se daří v Lize mistrů?

České Budějovice jsou tradičním volejbalovým městem a máme mnoho věrných fanoušků. V posledních dvou sezonách sledujeme nárůst návštěvnosti a v tomto směru jsme na tom ze všech českých extraligových klubů nejlépe. Obzvláště mě těší, že nám pomalu přibývá i fanoušků mladší generace, kde stále ještě máme rezervy. Jistě k tomu přispěl loňský zisk extraligového titulu a letos i naše učinkování v LM, díky níž jsme více medializováni.

Jak je náročné zorganizovat utkání Ligy mistrů?

Hlavní část LM je soutěž pro velké kluby s velkými rozpočty a hlavně s kvalitní organizační strukturou. Po této stránce jsme oproti nim jako děti na pískovišti a to, myslím, mohu mluvit za všechny české extraligové kluby. Kdybychom u nás neměli srdcaře jako například maséra Filipa Hocha nebo šéftrenéra mládeže Vojtu Zacha a dalších pár lidí, kteří klubu dávají téměř veškerý svůj volný čas, měli bychom s organizací obrovské problémy. Vedle administrativní zátěže jde zejména o technické zajištění haly a spoustu dalších organizačních, mnohdy drobných povinností, jejichž nesplnění však reglement CEVu přísně trestá.  Když jsem generálnímu manažerovi italské Civitanovy popisoval naší organizační strukturu, nechtěl mi to vůbec uvěřit. V rámci možností jsme snad vše uspokojivě zvládli, nicméně právě zajištění personálního posílení momentálně považuji za jeden ze svých nejdůležitějších úkolů. Ve výsledku jsem totiž přesvědčen, že za udržitelností klubu nestojí hráči na hřišti, ale dobře fungující organizace.

Jaké jsou celkové výdaje za uspořádání jednoho zápasu Ligy mistrů? O kolik více je nákladné než běžné utkání extraligy?

Utkání LM proti takto zvučným soupeřům můžete zažít třeba jen jednou za život, a proto jsme chtěli, aby jak naši hráči, tak i sportovní fanoušci na místě i u televizních obrazovek tuto výjimečnost cítili a abychom neudělali ve světě ostudu. Bohužel naše stará sportovní hala neodpovídá současným požadavkům na parametry akce tohoto formátu, a proto nejnákladnějšími položkami byl pronájem velkoplošné LED obrazovky a LED tabule skore, reklamních LED perimetrů kolem hřiště a ozvučení, zajištění celé produkce, pokládka hrací plochy - taraflexu a samozřejmě i navýšený personál. Neseme také náklady na cestu a pobyt mezinárodního supervizora a všech mezinárodních rozhodčích. Zajistit musíme např. i VIP zónu pro větší počet hostů. Celkem nás pořádání jednoho domácího utkání LM vyjde zhruba na 250 000 Kč. Běžné extraligové utkání nás oproti tomu přijde na pár tisíc korun za personál a rozhodčí.

Jaké jsou požadavky italských týmů? Setkal jste se s nějakou zvláštností?

Oba italské kluby byly skromné a jejich hráči ani realizační týmy neměli žádné neobvyklé požadavky. U tureckého týmu byli logicky jen trošku vybíravější s jídlem.

Na kolik vychází pro Jihostroj účast v Lize mistrů? Vyplatí se to pro klub? Nebo je to spíše ztrátová akce?

O ekonomickém přínosu nemůže být řeč. Náklady se pohybují v závislosti na vzdálenosti nalosovaných soupeřů a s tím spojených cestovních nákladech kolem 2 - 2,5 milionu. Pro kluby, které nepostoupí alespoň mezi nejlepších osm je to tedy spíše prodělečný projekt. Část nákladů, např. vstupní poplatek do soutěže a náklady spojené s pořízením televizní licence nám pomůže pokrýt Český volejbalový svaz, ale jinak je vše na klubu. Pomoci mohou odměny za zápasy, ale ty jsou samozřejmě z velké části nejisté a navíc je z velké části rozdělujeme mezi hráče a realizační tým - zaslouží si to. Na příjmové stránce jsou tu ještě tržby z prodeje vstupenek. Ty pro nás sice nejsou zanedbatelné, ale s ohledem na omezenou kapacitu sportovní haly ani zásadní. Při současném formátu soutěže, kdy se v této fázi hrají pouze tři domácí utkání během necelých tří měsíců a klubům jsou propůjčena pouze omezená reklamní práva (vlastníkem soutěže a všech práv je Evropská volejbalová federace CEV), je navíc i relativně složité pojmout tuto soutěž nějak komplexněji marketingově a získat tak finance od partnerů.

Dostáváte za výhru nějaké peníze? Například v Lize mistrů ve fotbale dostávají týmy velké částky za bod a výhru?

Za výhru v hlavní části LM klub získá 10 000 €, za prohru pak 5 000 €. Naše příjmy z prize money jsou tedy díky dvěma výhrám s Fenerbahce Istanbul milion korun.

 

Autor: Jiří Uhlíř

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018