3.12.2020

Volejbalisté Karlovarska na první bod v Champions League nakonec nedosáhli

V italském Trentinu odehráli volejbalisté Karlovarska svoje poslední utkání prvního turnaje CEV Champions League 2021. Soupeřem jim byl ruský Lokomotiv Novosibirsk, který zatím získal jeden bod za prohru 2:3 proti Trentinu Itas, Karlovarsko bylo zatím bez bodu. Předváděná hra Západočechů ale měla stoupající tendenci a proti světovým týmům Trentinu a Friedrichshafenu se jim vždy podařilo uhrát aspoň jeden set. ČEZ Karlovarsko se naposledy utkalo s ruským týmem v roce 2017 v osmifinále evropského poháru CEV. Proti Gazpromu Surgut dvakrát uspělo a dostalo se do semifinále druhého nejprestižnější poháru. Dnes byl ale na druhé straně ještě těžší soupeř, který táhl hlavně srbský univerzál Luburic. Stejně jako v předchozích zápasech se svěřencům Jiřího Nováka podařilo uhrát proti silnému soupeři jeden set. V druhém dnešním utkání zvítězilo Trentino nad Friedrichshafenem 3:0 a zůstalo na domácím turnaji neporaženo.

Lokomotiv Novosibirsk - VK ČEZ Karlovarsko 3:1 (25:19, 25:27, 25:18, 25:22)

Rozhodčí: Porvaznik (SVK), Luts (BEL)

Hráno bez diváků

Sestavy:

Novosibirsk: Ivovic, Brazhniuk, Luburic, Savin, Lyzik, Voropaev, libero Martynyuk. Střídali: Kruglov, Rodichev

Karlovarsko: Lux, Patočka, Indra, Vašina, Wilson, Keemink, libero Pfeffer. Střídali: Kočka, Wiese

Statistika ZDE

Karlovarské ohlasy po utkání:

Marc Wilson (blokař): „Byl to velice náročný zápas. Narazili jsme na družstvo, které má ve svém kádru vysoké a silné hráče. Po celý zápas na nás byl vyvíjen obrovský tlak na servisu. My jsme byli velice dobře takticky připraveni a náš zvolený systém obrany fungoval po celou dobu utkání. Bohužel Novosibirsk je tým z obrovskými zkušenostmi ze zápasů jako byl tento a na konci byl lepší než my.“

Ondřej Hudeček (manager VK ČEZ Karlovarsko): „Dneska opět nechybělo mnoho, abychom si mohli připsat své první body v Lize Mistrů. Bohužel tým Novosibirska, stejně jako oba předchozí týmy, postupně zvyšovat svůj tlak na servisu a to nakonec vždy vedlo k tomu, že jsme postupně ztráceli efektivitu na útoku a soupeř toto zaváhání vždy dokázal potrestat. Každopádně je to pro celý tým cenná zkušenost. Je třeba dále pracovat a věřit, že na dalším turnaji již tíženého úspěchu dosáhneme.“

Utkání zahajuje stejná sestava jako první den turnaje, tzn. s Vašinou a Luxem na smeči. Začátek je vyrovnaný a každé družstvo si drží svoji ztrátu. Při podání Marcela Luxe jde Karlovarsko do vedení, při podání Luburice se vedení ale vrací na stranu Novosibirsku a trenér Novák si bere první oddechový čas. Ruský tým nepolevuje na servisu a Karlovarsko se začíná hůře prosazovat na síti. Wilson snižuje blokem na 21:19. Bohužel tlak Novosibirsku na podání se zvyšuje a Karlovarsko dělá chyby v útoku. Set ukončuje Vašina smečí do autu, 25:19.

Druhý set dělá trenér Novák změnu v sestavě, místo Vašiny posílá do hry Wieseho. Luburic opět exceluje na servisu a Karlovarsko reaguje oddechovým časem za stavu 5:3. Díky dobré obraně je rázem skóre vyrovnané 9:9. Díky bloku Lokomotivu a dobrému podání Ivoviče jde ruský tým do dvoubodového náskoku. Wilson dává eso a hned poté Indra uhrává bodový balon, Karlovarsko vede 13:12. Při podání Luburice jde Novosibirsk opět do vedení, ale vzápětí kazí podání i útok a skóre se vyrovnává. Patočka blokuje, Ivovič hraje nepovolený úder a je tu time-out Novosibirsku za stavu 18:16. Lux dělá sérii na podání a zvyšuje náskok. Do koncovky si Karlovarsko drží tříbodový náskok. Hosté kazí dvakrát za sebou podání a je tu skóre 23:20. Těžké podání Luburice Karlovarsko přihrává a Lux vynikajícím útokem přináší první setbol. Avšak Savin dobře podává a odvrací konec setu. Po bloku Indry na Ivoviče Karlovarsko vyrovnává skóre 1:1 na sety.

Od začátku třetího setu je tu opět veliký tlak na servisu, díky kterému jde Novosibirsk do vedení. Lokomotiv se často prosazuje středem sítě. Karlovarsko vypadává z rytmu a začíná dělat nevynucené chyby. Na nahrávku přichází Kočka a trenér Novák si bere oddechový čas za stavu 17:11. Karlovarsku už se nedaří vrátit do setu a ruský tým si náskok pohlídá až do konce a vítězí 25:18.

Čtvrtý set začíná lépe opět ruský tým, ale Karlovarsko bojuje. Patočka dvakrát zastavuje hru středem a utkání je vyrovnané 7:7. Novosibirsk opět riskuje na podání. Je z toho spoustu chyb, ale bohužel i dvě esa, která posílají ruský tým do vedení 15:12. Keemink na síti vystřídal Kočku, pak odchází na podání a dává eso. Karlovarsko dobře brání na bloku i v poli a srovnává skóre na 21:21. Novosibirsk si bere time-out. Pak ruský blok na Patočku přinutí i trenéra Nováka k oddechovému času za stavu 23:21. Tento dvoubodový náskok si již soupeř udržuje a vítězí v zápase 3:1.

Autor: Ondřej Hudeček, foto CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018