5.9.2017

Beachvolejbal v Gutovce? Parádní show a sportovní rivalita

Tohle byla skvělá reklama na beachvolejbal! Mexické vlny, dunivé fandění, spousta akcí pro rodiny s dětmi… UNIQA MČR mužů a žen přilákala do rekreačního areálu v Gutovce za víkend čtyři tisíce lidí. A spokojení diváci měli možnost spatřit v akci nejlepší české páry. „Byla to opravdu významná událost pro bechvolejbal v České republice, vrchol domácí sezony. Takový zájem o domácí šampionát jsem ještě nezaregistroval,“ dodal Vít Mařík, ředitel turnaje.

Pochvalovaly si to samotné hráčky… „Atmosféra? Neskutečná! Poprvé po dvou letech jsem hrála doma a moc jsme si to užívaly. V pátek to vypadalo katastrofálně, špatné počasí, pršelo. Nakonec to dopadlo skvěle,“ tvrdila Markéta Nausch Sluková. Právě ona se společně s Barborou Hermannovou dostala do nedělního finále, kde na ně podle výkonnostních předpokladů čekal druhý elitní pár – Michala Kvapilová a Kristýna Hoidarová Kolocová.

Šlo o hlavní tahák, na který se všichni těšili,“ přiznal Mařík, ředitel UNIQA MČR v plážovém volejbalu mužů a žen. Všichni tak byli zvědaví – koho diváci budou podporovat více? „Přišlo mi, že to bylo tak půl na půl. Nebyly nějaké velké výkyvy na jednu či druhou stranu,“ všimla si Hermannová, spoluhráčka „Maki“ (Slukové). S tím souhlasila také Kolocová: „Měly jsme tu hodně fanoušků. Atmosféra byla na obě strany velice dobrá. Nevím, jestli to bylo vyrovnané v hledišti, pravděpodobně tak na půl.

V neděli při republikovém šampionátu poprvé uspěla Kolocová s Kvapilovou, když své soupeřky porazily 21:18 a 21:15. Nejlepší hráčkou byla energická Kvapilová. Vytáhlá blondýnka úspěšně blokovala a účinně podávala. „Myslím, že by mohla zvládnout ještě druhý zápas za sebou. A to jí před turnajem bolel kotník, vůbec však nevypadalo, že by jí to obtěžovalo,“ chválila spoluhráčku Kolocová. Obě mohlo těšit, že vůbec poprvé porazily Slukovou s Hermannovou. Předtím s nimi čtyřikrát prohrály… „Ale nebrala bych to za něco zlomového, spíše bych se odpíchla od naší hry. Takové výkony bychom měly předvádět ve Světové tour, měly jsme dobrý servis a obranu,“ tvrdila Kvapilová.

Spokojenost nebyla pro prohraném finále u druhé dvojice, nicméně v rámci hodnocení pak Hermannová připomněla problémy Slukové, která nebyla zdravotně stoprocentní. „Markétu delší čas trápí záda, celý turnaj hrála přes bolest. Doktoři a fyzioterapeuti nám doporučovali pauzu, my jsme však doma chtěly zabojovat o titul. Teď si ale potřebujeme odpočinout.“ Sama Sluková se však na zranění vymlouvat nechtěla, což novinářům jasně naznačila. „Rozhodně nechci, aby to tak vyznělo. Těžko říct, jak by finále dopadlo, kdybychom hrály na sto procent. Holky si to opravdu zasloužily, byly lepší.“ 

Turnaj v pražských Strašnicích navštívilo kolem čtyř tisíc lidí. Šlo zejména o rodiny s dětmi, které zlákaly také akce v rámci „Děti, zpátky do škol.“ Zumba, koloběžky, exhibice na skútru… „Díky každé takové události se mohou děcka do beachvolejbalu zamilovat. Máme štěstí, že nám členská základna roste. Už to není doplňkový sport pro šestkové volejbalisty, ale samostatná specializace,“ doplnil V. Mařík, který pak přidal konkrétní čísla. „V současné době je celkem 3 500 registrovaných hráčů, rekreačně ho pak provozuje kolem deseti tisíc lidí. V Praze je čtyřicet kurtů, o které je zájem.

Jen jedna věc by V. Maříka potěšila – aby se podobně informovalo také o mužské kategorii. Gutovka měla totiž překvapivé vítěze. Martin Pihera a Marcel Mysliveček v utkání o domácí titul porazili první nasazené – Davida Schweinera s Ondřejem Perušičem. „Tři ze čtyř hráčů jsou z Beachclubu Strahov, takže z tohoto pohledu jsem spokojený,“ dodal s úsměvem Mařík. 

TV záznam najdete ZDE. Zajímavý průzkum při UNIQA MČR ZDE. Ozvěny UNIQA MČR 2017 ZDE

 

Zdroj: Beachclub Strahov

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018