30.6.2020

Český pohár mužů zavítal do Pňova a Letní pohár žen na brněnskou Riviéru

Pohárová klání v beachvolejbale pokračovaly o víkendu nejen v podání dravého mládí, ale i v kategorii dospělých. Muži bojovaly o další body do žebříčku na 1* turnaji Českého poháru v Pňově – Předhradí a ženy letos poprvé v brněnském areálu Riviéra při Letním poháru.

V malebném areálu v Pňově - Předhradí v sobotu 26. června proběhla první část Českého poháru. Celý den pálilo ostré slunce a sežehlo i některé favority.

Do čtvrtfinále neprošli stříbrní z minulého turnaje v Chodově Jakub Ihnát s Filipem Gavendou, ani bronzoví Filip Habr s Davidem Lencem - oba páry vypadly v osmifinále. Příjemným překvapením byly naopak výkony mladíků Josefa Havlase s Jindřichem Zavadilem, kteří absolvovali už páteční kvalifikaci a probili se až do nedělních závěrečných bojů. Stejnou cestu urazili i slovenští reprezentanti Marek Ludha s Lubošem Nemcem.

Neztratili se ani reprezentanti domácího klubu. Nestárnoucí matador Petr Beneš po boku Jihoafričana Lea Williamse došel mezi nejlepší osmičku turnaje stejně jako jeho syn Vít Beneš se spoluhráčem Štěpánem Havlínem. Místní „návštěvník“ na okruhu Ondřej Beneš s parťákem Jakubem Holčíkem postoupil ze skupiny, ale skončil v osmifinále. Turnajem zatím suverénně proplouval nasazený pár číslo jedna David Schweiner a Václav Berčík, i trojky Martin Tichý a Jindřich Weiss.

Nedělní část soutěže poměrně suverénně ovládla dvojice Berčík / Schweiner, i když v semifinále proti dvojici Beneš / Havlín byl tie-break na spadnutí. Krásné boje nabídly zejména druhé semifinále (Weiss / Tichý – Sedlák / Maňas) a zápas o třetí místo.

Fanouškovská účast byla, jak je zvykem, velmi hojná především v sobotu, kdy byl malý areál v Pňově -Předhradí zcela zaplněn. V neděli byly sice skupiny fanoušků řidší, nicméně atmosféra rozhodně nepokulhávala a kulisa byla hodná tak velké volejbalové události, jakou je pro místní klub turnaj Českého poháru. Počasí bylo po celý turnaj skvostné. Jak řekl Miloš Růčka: „Jindra Kratochvíl nám to nahoře zase zařídil," - prudká bouře se totiž přihnala až teprve momenty po závěrečném ceremoniálu.

 

Autoři: Jan Malý, Ondřej Beneš

Potřetí, avšak poprvé. I tak by se dal charakterizovat turnaj na brněnské Riviéře. Do areálu tamního koupaliště se hráčky sice sjely už potřetí, o tomto víkendu však poprvé na soutěžní turnaj. Plážová složka Volejbalu Brno, tedy Beach / Snow Volley Team, pořádala před zraky tisíců návštěvníků v areálu Riviéra Letní pohár žen. Turnaj sice nenavštívilo původně šestnáct týmů, pro kterých byl určen, ale vinou zranění či úspěchu na souběžně hraném turnaji na Strahově jen čtrnáct párů, v teplotách dosahujících 30°C ale menší účast rozhodně nebyla nedostatkem. 

Jako favorit do turnaje vstupovaly domácí Ivana Cebáková a Anna Širůčková, které ještě v sobotu bojovaly v tiebreaku proti pozdějším vítězkám na Strahově, Kvapilové s Kubíčkovou. Díky čtyřem výhrám dokázaly turnaj bez ztráty setu vyhrát. „Věděly jsme, že turnaj na Riviéře pro nás bude velmi fyzicky i psychicky náročný, měly jsme za sebou čtyři utkání na Strahově, i dnes v Brně bylo velké teplo. O to více nás těší výhra, navíc na domácím turnaji,“ říkala spokojeně, byť velmi unaveně Anna Širůčková, kterou v Brně čeká i angažmá v šestkovém volejbalu. Ve finále porazily dvojici Makovcová / Wernischová 2:0 na sety.

Turnaje se účastnily také další extraligové hráčky. Za domácí Šelmy se představily Janečková s Poláškovou či Aničky Přibylová a Budinská, které skončily třetí. Na svém vůbec první turnaji se představily hráčky Ostravy Kašparová/Adamčíková, kterým patřila pátá příčka. „Zahrály jsme si kvalitní volejbal, asi jsme ani nečekaly takový výsledek. Na Riviéře se nám moc líbilo. Bylo fajn, že v tom velkém teple jsme si mohly jít zchladit hlavy do bazénu,“ hodnotila páté místo a těsnou prohru ve čtvrtfinále Petra Kašparová.

První turnaj na Rivéře je tak minulostí, další nás ale letos ještě čekají - ten nejbližší za tři týdny.

 

Autor: Matouš Müller, foto Pavel Netolička

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018