20.1.2018

CEV Masters v Pelhřimově očima předsedy ČVS Marka Pakosty

Minulý víkend v Pelhřimově proběhl halový 2018 CEV Beach Volleyball European Masters. Organizátorem a promotérem byl Beachwell pod vedením Vládi Kozlera a musíme spokojeně konstatovat, že tento turnaj proběhl na vysoké organizační úrovni. Ale k čemu by byla výborná organizace, když by nebyly sportovní úspěchy? To se ale netýká českého beachvolejbalu. V Pelhřimově se naše dvojice mezi světovou elitou neztratily. Česká dvojice Míša Kvapilová s Kristýnou Kolocovou – Hoidarovou ovládla soutěž žen a berou první letošní vítězství. Všechny hrací dny byl přítomen i předseda ČVS Marek Pakosta a tak jsme se ho zeptali, jak hodnotí tento turnaj a jak vidí budoucnost našeho beachvolejbalu. 

 

Marku, CEV Masters v Pelhřimově se nesl v duchu výborné organizace a velice kvalitních sportovních výkonů. Souhlasíš se mnou?

Naprosto, je vidět že tým organizátorů pod vedením Vládi Kozlera byl skvěle sehraný. Určitě mu pomohly dvě významné mezinárodní akce v předchozích letech – zónální turnaj MEVZA a CEV satellite.  Rok od roku tedy rostla velikost turnaje i kvalita.

Přesto, že jsme zde mohli potkat světové páry, naši se neztratili. Jak se ti líbily výkony našich dvojic?

Byl jsem mile překvapen. Máme část sezóny, kdy týmy mají přípravné období na letošní sezónu. Tím pádem nejsou příliš rozehrané. Holky navázaly na dobré výkony z prvního halového turnaje letošní sezóny v Haagu, jen si výsledkově prohodily pořadí.  To, že cinkla zlatá je bonus, byl bych spokojen i za účast v poslední čtyřce (semifinále) turnaje. Kluci odehráli skvěle skupinu, díky dvěma vítězstvím byli nasazeni přímo do čtvrtfinále. Tam pak narazili na celkově třetí Lotyše a prohráli. Celkově 5. místo je úspěch. A možná ještě větší hodnotu má zjištění, že kluci mohou hrát a porážet TOP týmy.

Myslíš si, že bychom za 2 roky v Tokiu mohli mít 100% zastoupení, tzn. 2 dvojice žen a 2 dvojice mužů?

To nevidím reálné. Začnu ženami, kde je šance větší.  Nyní máme dva vyrovnané týmy a věřím, že alespoň jednomu se podaří si účast vybojovat. U mužů to bude složitější, ale Perušič a Schweiner mají potenciál to zvládnout. Těmto třem dvojicím se jako svaz snažíme vytvořit odpovídající podmínky. K tomu se budeme snažit vybrat ještě druhý tým mužů, který doplní ten výše zmiňovaný v kontinentálním poháru. Ten je vedle olympijského žebříčku, odvozeného ze světového, druhou možností jak se na OH kvalifikovat.

Všiml jsem si, že po zápasech vždy stála fronta dětí čekající na podpisy a že v rozcvičovacím stanu si hráči s dětmi „plácli“. Myslíš si, že naši úspěšní reprezentanti se stávají vzory pro začínající volejbalisty?

Toto je nesmírně důležitý faktor. Děti mají přirozenou potřebu se ztotožňovat se vzory, které vidí ve svém sportu. Někdy jsou vzory dokonce rozhodující, zda si vyberou volejbal nebo jiný sport. Beachvolejbalisté nám toto skvěle splňují právě na turnajích, které pořádáme u nás. Ať už to jsou turnaje mezinárodní či národní. Podobné je to i u šestkového volejbalu, kde především zápasy reprezentačních týmů často doprovází turnaje barevného minivolejbalu a děti tak mají možnost si podobně jako u beache na své vzory „sáhnout“. To je neocenitelné a já mohu jen poděkovat našim nejlepším hráčům, že takto pomáhají našemu sportu.

 

Má ČVS koncepci, jak tyto „caparty“, kteří nasáli atmosféru tak významného turnaje, udržet u volejbalu?

Zmínil jsem barevný minivolejbal. Ten je právě začínajícím dětem ušit na míru. Postupnou a soutěživou formou se učí základy volejbalu, který patří mezi technicky náročné sporty.  Beach zareagoval a přizpůsobil tento koncept nižším věkovým kategoriím. Máte nyní mimo standardní věkové kategorie i U 14, U12, U10. (rozuměj under = do). Skvěle to funguje především v Praze, kde je největší členská základna dětí v beachi.

Myslíš si, že by se děti měly specializovat na beachvolejbal již od začátku nebo kde, vidíš věkovou hranici, kdy už se „beach“ se „šestkami“ nedá skloubit?

Beachvolejbal se šestkami se bude stále více prolínat a oba sporty z něho budou těžit. Dříve bylo běžné, že hráči začali v šestkovém volejbale a v nějaký moment kariéry se dali na beach. Do budoucna uvidíme i to, že nám hráči začnou v beachi a přejdou do šestek. Problém nebude v kombinaci obou sportů, ale v termínových kolizích. Tzn. že TOP hráči se budou muset rozhodnout, zda budou hrát vrcholově šestky nebo beach. V létě jsou hlavní sezóny obou sportů, myšleno na úrovni reprezentačních týmů - jak dospělých, tak mládežnických. Vhodné období pro rozhodnutí jedno z těchto našich sportů a specializaci může být mezi 16-18 rokem.

Bude takto významných evropských nebo světových turnajů v ČR přibývat? Na čem to záleží?

Letos máme 3 významné akce v beachi. Dalšími je FIVB world tour 4* s největší pravděpodobností v Ostravě a ME U18 dívek i chlapců v Brně. Organizovat více mezinárodních akcí není jednoduché. Je to samozřejmě o financích, o tom mít vhodné promotéry a také o úspěšné diplomacii na úrovni mezinárodních federací CEV a FIVB. Z mého pohledu je letošní počet akcí v beach volejbalu pro zemi naší velikosti dostačující.

Děkuji za rozhovor předsedovi ČVS Marku Pakostovi a přeji mu i celému českému volejbalu více podobných úspěchů, jakým bezesporu CEV Masters v Pelhřimově byl.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018