1.8.2018

Jako kluk mu podával míče, teď Džavoronok pomohl Weissovi k životnímu úspěchu

Takový výsledek český beachvolejbal dosud nezažil: titul mužského páru na světovém okruhu FIVB. Zlatým písmem se do historie zapsali Jindřich Weiss a Donovan Džavoronok, kteří ovládli turnaj v tureckém Samsunu 2018. „Je to malý zázrak, že jsme se tak rychle sehráli," svěřuje se v rozhovoru zkušený polař Jindřich Weiss.

Co bylo klíčovým faktorem vašeho triumfu?
V každém zápase jsme soupeře zatlačili hned od začátku do defenzívy kvalitním podáním a obranou. Snažili jsme se bojovat o každý míč a v jednotlivých činnostech jsme se skvěle doplňovali. V turnaji jsme neztratili ani jeden set, takže jsme navíc na rozdíl od soupeřů ušetřili cenné síly pro finálový den.

Existuje nějaká výhra, které si v turnaji ceníte nad ostatní?
Klíčová byla výhra ve skupině nad nasazenými jedničkami z Íránu. Otočili jsme koncovku prvního setu a získali potřebné sebevědomí. Myslím, že od tohoto zápasu jsme začali věřit, že můžeme porazit kohokoliv.

Kdy vám bylo během soutěže nejhůř, museli jste řešit nějakou krizi?
Žádná větší krize nenastala, ale těžké chvilky jsme zažili v semifinále proti Rakušanům. Ve druhém setu jsme prohrávali už 10:14 a pak ještě 14:17 a vypadalo to na tie-break. Pak ale Donovan několikrát skvěle zablokoval a zápas jsme otočili.

A finále? Tam jste čelili svým krajanům.
To, že jsme se ve finále utkali s Martinem Piherou a Marcelem Myslivečkem, je příslib vzrůstající konkurenceschopnosti českého beachvolejbalu. Kéž bychom si to mohli brzy zopakovat, třeba už tento týden na světovce ve Slovinsku.

Čím to, že vám to s Donovanem na kurtu tak klape?
Znám Donovana od jeho pěti let, kdy jsem se ve svých devatenácti přestěhoval za beachem do Brna. Trénoval mě tehdy v Sokolu jeho otec Milan a malý Doník nám podával míče. Asi proto, že jsme kamarádi tak dlouho, víme, co od sebe na hřišti můžeme čekat. Vzájemně se respektujeme, podporujeme, hecujeme se.

Donovan je hráčem šestkového volejbalu a na písku si zpestřuje jen letní období. Jak intenzivní byla vůbec vaše společná příprava?
Společně jsme před světovkou v Turecku odtrénovali tři tréninky. Takže je to malý zázrak, že jsme se tak rychle sehráli.

Jak vysoko ve výčtu svých úspěchů řadíte titul z turnaje světového okruhu v Turecku?
Je to pro mě první vítězství na světovém okruhu FIVB, kterého jsem se dočkal ve čtyřiatřiceti letech. To už se taky nemusí opakovat, proto ho jednoznačně řadím mezi tři nejlepší výsledky kariéry vedle titulů mistra České republiky a mistra Střední Evropy, které jsem získal s Martinem Tichým... možná ale ještě o kousíček výš.

 

Autor: Tomáš Klement, foto: FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018