19.9.2019

Letní argentinsko-brazilskou misi mají za sebou naše snowvolejbalistky

To, že se hraje volejbal i na sněhu, již víme několik let. Dokonce naše reprezentantky byly jedněmi z průkopnic tohoto druhu sportu. V posledních letech FIVB a následně CEV dávají snowvolejbalu velkou podporu. Proběhly již turnaje ME, světové i evropské série. Z původních dvojic se snowvolejbal přiklonil ke hře ve třech. Na začátcích se turnajů zúčastňovali hlavně hráči beachvolejbalu, ale touto změnou se tento bezesporu zajímavý sport otvírá i „šestkařům“. Zajímavý trip si udělaly naše snowvolejbalistky tento srpen. Sestry Anna a Magdaléna Dostálovy doplněny Šarlotou Svobodou vyrazily do Jižní Ameriky, aby během 14 dnů stihly argentinskou „světovku“ ve snowvolejbale a ještě si odskočily do Brazílie na písek.

Holky, nejdřív se musím zeptat, jak se vám balilo, když jste věděly, že máte před sebou turnaj na sněhu a následně klasický beachvolejbalový turnaj?

Majda: (výbuch smíchu).…. Jo, zajímavé, když jsme sbalily bundu, sněhule a oteplovačky a kufr byl plný….

Anička: Ale už zase máme zkušenosti, třeba do sněhulí krásně dostaneš dvoje plavky a ještě ponožky.

První štace byla Argentina, světová série ve snowvolejbale. V kolika to bylo metrech a jak se na vás projevila změna počasí….

Anička: Odlétaly jsme, když byly v Praze skoro čtyřicítky, takže změna teplot byla spíš příjemná. Hrálo se cca v 1000 metrech, takže žádná velká aklimatizace nebyla nutná. Ale jsem docela zvyklá, když létám s bráchou do Kalifornie.

Majdo, o tobě vím, že máš ráda spíš teplo a do sněhu se ti moc nechtělo. Tak jak to působilo na tebe?

Majda: To máš pravdu, já byla ze začátku trochu skeptická a teplo mám radši. Ale ségra, co to hraje již několik let, mě „ukecala“ a musím uznat, že je to fajn. Tím, že je to ještě v „plenkách“ a stále se vychytávají mouchy, tak je během turnajů taková, jak bych to řekla…… přátelsky – rivalská atmosféra.

Prý jste Nigerijkám půjčovaly i nějaké věci na sebe, protože viděly poprvé sníh a neoblékly se?

Majda: Jo, to bylo vtipné, když jsme s nimi jely na svah, tak byly vybaveny jako na beach. Takže ségra jim půjčila nějaké věci, co měla navíc a já nakonec i bundu. Vůbec nevěděly, do čeho je poslaly.

Koukal jsem, že to byl turnaj sesterských a bratrských dvojic?

Majda: Ano, to se povedlo. Hráli tam kluci z Kalifornie. Jsou to tři bratři, kdo hraje beach je určitě zná, McKibbinovi. Jejich třetí bratr je o deset let mladší, tak jsme ze Šarloty udělaly „baby sister“. Kluci už mají na sněhu něco za sebou, myslím, že v Rakousku i jednu „světovku“ vyhráli.

Aničko, ty si přeci jen odjela více snow turnajů než Majda. Můžeš porovnat organizaci v Argentině a v Evropě?

Anička: Bylo to velmi dobře zorganizované. FIVB dává hodně energie i financí, aby dostal snowvolejbal do podvědomí hráčů a myslím, že cílem je udělat ze snowvolejbalu olympijský sport. V Argentině všechno klapalo, jak mělo, transfery, hotel i na kurtech. Bylo o nás fakt dobře postaráno. V Evropě je to taky v pohodě, ale je vidět rozdíl mezi turnaji evropské série a následně turnaji, které organizuje CEV.

Jak vidíte budoucnost snowvolejbalu? Mluvily jste tam se zástupci FIVB, jaké mají plány?

Majda: Tak to je asi na ségru, protože je v tomto kolotoči déle. Ale za mě cítím, že by tento druh volejbalu mohl mít potenciál, protože tím, že se hraje ve třech, otvírá se většímu spektru hráčů.

Anička: Ano, diskutovaly jsme s lidmi z FIVB, jak dál. Měly jsme tam dohodu, že nováčkům budeme radit, jak na to, kde jsou záludnosti hry na sněhu a třeba i jak se obléknout. Vím, že letos budou tři turnaje v Rakousku, ale co bude pod CEV a co bude pod FIVB se ještě neví. Letos bude M-ČR a vítězové opět postoupí na ME.

Následně jste se přesunuly na „jednohvězdu“ do Brazílie. Jak na takovou změnu reaguje tělo a jak se rychle přeorientujete na hluboký písek?

Majda: Bylo to náročné - časový posun, noční přelety a pak přijdete na pláž a písek je pěkně, ale pěkně hluboký a nohy těžké. I domácí Brazilky se divily, jak se boří. Ale byla to zkušenost. Jste v cizí zemi na druhém konci světa, bohužel málokdo mluví anglicky a musíte si poradit sami.

Anička: Jo, jo, ségra má pravdu, bylo to náročné, asi jsme si před odletem neuvědomovaly, co nás čeká…..(smích). K té komunikaci, nakonec jsem na ně mluvila česky a oni na mě portugalsky, byla to sranda……… V Brazílii se hraje těžko, přestože se těchto turnajů nezúčastňují jejich nejlepší dvojice, tak brazilský beachvolejbal má strašně širokou základnu, takže na tomto turnaji v první čtyřce byly pouze brazilské páry.

Co dál? Sníh nebo písek? Jestli jsem pochopil, tak Majda s tebou do toho jde?

Anička: …..Hele, já na nikoho netlačím, ale asi jo. Uvidíme, koho ještě seženeme, protože hodně holek má buď pracovní, studijní nebo „šestkové“ povinnosti.

Majda: Určitě to zkusíme. A jak znáš Anču, tak netlačila……..(smích). Ne, teď vážně, určitě odjedeme nějaké turnaje na sněhu, ale budeme to pořád střídat s pískem. A víš proč? Já nevím o hale, kde by v létě byl sníh (smích).

V beachvolejbalovém areálu při M-ČR klubů jsem si pěkně popovídal se stále smějícími se sestrami Dostálovými, které nás reprezentovaly na světové sérii ve snowvolejbale v Argentině. Až jsme úplně zapomněli na výsledky z jejich tripu. Tak, aby vše bylo úplné, v Argentině na sněhu obsadily 5. místo a v Brazílii na písku 9. místo.

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018