18.8.2018

ME U18 2018 Brno, den 4.: Honzovičová s Šulcovou a Vodička s Trousilem jsou v semifinále Mistrovství Evropy!

Senzace na druhou! Turnajové jedničky v obou kategoriích, tedy Jan Vodička s Tadeášem Trousilem a Lucie Šulcová s Julií Honzovičovou, jsou v semifinále domácího turnaje, Mistrovství Evropy do 18 let! Na devátém místě skončili Jakub Šépka s Jindřichem Zavadilem, zbylé české páry obsadily sedmnáctou pozici.

 

Play-off zahájily svým utkáním Markéta Svozilová s Eliškou Tezzele, do utkání s Finkami Prihti a Ojala vlétly jako uragán, soupeřky v prvním setu smetly 21:12. Ve druhém setu se však váhy překlopily. "Soupeřky začaly lépe podávat a dávaly strašně krátké míče, měly jsme i problém si nahrát," vysvětlovala Markéta. Finky zápas výsledkem 16:21 a 5:15 otočily, Češky skončily sedmnácté. "Mohly jsme dopadnout lépe, ale jsme spokojeny, je to pro nás úspěch," svěřila se Eliška po turnajovém konci. "Bojovaly jsme do posledního balonu. Čekala jsem, že nám to všechno víc sedne, ale první den jsme hrály vážně špatně. Poslední zápas jsme ale odehrály dobře a pohodově naladěné, za což jsem ráda."

Karin Žolnerčíková s Andreou Kinskou odehrály náročné utkání s rakouským párem Sarič / Mitter. Po setech 18:21 a 15:21 se i ony s turnajem loučily sedmnácté. "Kazily jsme zbytečně podání a na následky toho jsme dopadly tak, jak jsme dopadly," nezkrývala Andy. "Ale jsme rády za zkušenost, že jsme si tady mohly zahrát, navíc fanoušci byli skvělí a atmosféra úžasná." "Čekaly jsme to lepší, ale ve finále jsme spokojené," doplňovala Karin.

Ani Vítovi Benešovi a Tomášovi Maixnerovi se nepovedlo utkání podle představ, ačkoliv to tak ze začátku vůbec nevypadalo. Do utkání proti italské dvojici Viscovich/Frascio vstoupili skvěle, první set vyhráli 21:16. "Pak nám ale selhala komunikace, nedařil se mi servis, naopak Italové hráli téměř bezchybně," popisoval Tom. Z utkání nakonec po dalších setech 19:21 a 11:15 odcházeli vyřazení. "Spokojený samozřejmě nejsem, mohlo to dopadnout lépe," vysvětloval Vítek. "Ale prohrou se svět nezboří!"

Na výhru tak čeští fanoušci museli čekat až do utkání Jindřicha Zavadila s Jakubem Šépkou. Výhru nad španělským párem Saucedo/Yuste 21:17 a 21:15 vystihl nejlépe komentář Jindry: "Fantazie!" Do druhého kola jim los přiřknul soupeře již daleko schopnějšího. Estonci Lohmus a Tammearu předvedli v zápase svoji úroveň, Češi prohráli dvakrát 13:21. "Estonci byli úplně někde jinde," shrnul Kuba po utkání. "Jak u smečí, na bloku nebo v poli, tak především po fyzické stránce." S turnajem se tak loučili na uspokojivém devátém místě. "Oba dva jsme s umístěním velice spokojeni," dodávali jednohlasně Kuba s Jindrou.

To co se nepovedlo Jindrovi s Kubou, to si vychutnaly turnajové jedničky. Julie Honzovičová a Lucie Šulcová nejprve vyřadily nebezpečně hrající Italky Costabile a Ditta 2:0 (21; 16), po vítězství 21:11 a 21:19 nad polskou dvojicí Herrmann/Perowicz prošly do finále bez ztráty setu na turnaji! "Je to naprosto neuvěřitelné," rozplývala se po postupu Lucka. "Nikdy jsme nic takového nezažily, je to úžasný pocit. Boj o semifinále byl těžký hlavně na nervy, ale i díky divákům jsme to zvládly, jsou úžasní!" V zítřejším semifinále vyzvou Němky, skupinové přemožitelky Karin a Andy, Müller a Kunst. Druhou semifinálovou dvojici tvoří týmy Ruska a Španělska. 

Podobné pocity zažívali na konci sobotního dne i Jan Vodička s Tadeášem Trousilem. Ti nejprve poslali domů Italy Viscoviche a Frascia po setech 21:14 a 21:19, následně si ve fantastické atmosféře urvali semifinále i proti norskému páru Brekke/Ringoen. Po prvním prohraném setu 19:21 převzali Češi iniciativu a soupeře vyprovodili 21:13 a 15:8. "V prvním setu jsme udělali pár chyb, tím se dostali Norové nad nás, ale pak jsme je začali dotahovat," popisoval Tadeáš. "Druhý a třetí set už patřily nám, tam už si neškrtli." České a turnajové mužské jedničky se z postupu do semifinále radovaly stejně jako Julča s Luckou. "Ani jsme nedoufali, že se dostaneme tak daleko, nehrajeme s Tadeášem tak dlouho jako ostatní páry," vysvětloval Honza. "Přišel jsem nedávno ze šestkového volejbalu a začali jsme trénovat poměrně narychlo. Je to neuvěřitelné být tak vysoko po tak krátké době!" Zítra je čeká duel se švýcarským párem Dillier / Schnegg, druhou semifinálovou dvojici tvoří velicí favorité celého turnaje, Švédi Ahman a Hellvig a Rusové Veretiuk/Shekunov.

 

Autor: Petr Sixta, foto: Václav Kohelka

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018