7.5.2019

Národní beachvolejbalová tour - 1. víkend (4.-5.5.2019)

O víkendu 4. a 5. května 2019 začala v České republice národní beachvolejbalová tour 2019. 1. herní víkend hráči navštívili Opavu a Brno. Kadetstký pohár mužů v Beachcentru Kolofík v Opavě vyhráli Matěj Pražan s Lukášem Koldovským, juniorský turnaj na stejném místě ovládli Richard Masař s Davidem Kittlem. Jediný ženský turnaj obstaraly juniorky na Sokolském koupališti v Brně, vyhrály jej Markéta Svozilová s Eliškou Tezzele a prvními vítězi mezi dospělými v letošní sezóně jsou Filip Habr s Janem Hadravou, kteří zvítězili na Letním poháru ve Šlapanicích u Brna.

logo 

Letní pohár mužů v Brně-Šlapanicích

Druhý ročník Letního poháru mužů v beachvolejbalu pod organizační záštitou Jaroslava Pavlase se přesunul do areálu Šneksport ve Šlapanicích u Brna. Oproti loňsku, kdy si hráči užívali letních teplot a slunce, si museli letos do tašek přibalit teplejší oblečení. I přes nepříznivou předpověď nakonec počasí vydrželo první dva dny slušné.

Na turnaj se přihlásilo 28 dvojic, páteční kvalifikace tak měla kvůli velkému zájmu nestandardní průběh – účastnilo se jí 18 párů. Do víkendové části turnaje postoupilo z kvalifikace 6 dvojic. V sobotní hlavní soutěži mohli diváci sledovat mimo jiné hru reprezentantů Jana Hadravy s Filipem Habrem či olympioniků Přemysla Kubaly a Petra Beneše. Do neděle se probojovalo 6 dvojic.

I když se počasí výrazně zhoršilo (s přeháňkami a teplotami okolo 8 stupňů), hráči předvedli famózní výkony. Už první semifinále nabídlo dramatickou podívanou, kdy v napínavém tie-breaku zvítězila dvojice Miroslav Svoboda a Michal Studničný nad Martinem Klapalem s Pavlem Kolářem.

Celým turnajem témě bez ztráty setu suverénně prošli Jan Hadrava s Filipem Habrem, kteří ve finále zaslouženě porazili letos čtyřicetiletého veterána Miroslava Svobodu s Michalem Studničným. Třetí místo obsadila dvojice Tomáš Pála a Ondřej Šotola, ta hladce zdolala Martina Klapala a Pavla Koláře, kteří byli do turnaje nasazeni na divokou kartu.

„Nový areál se osvědčil, hráči si pochvalovali organizaci i zázemí krásného areálu, které se nám letos podařilo ještě více zpříjemnit – například k odpočinku měli k dispozici velké „bloby“ – stany a pohodlné sedací vaky. Do dalšího ročníku bychom rádi posunuli organizační úroveň ještě o stupeň výše, aby týmy měly pohodlí jako na velkém turnaji,” shrnul hlavní organizátor Jaroslav Pavlas a dodal: „Chtěl bych poděkovat nejen sponzorům, ale především hráčům za to, že se do turnaje přihlásili ve velkém počtu a že tady vytvořili skvělou partu. Dokonce si v krátké pauze mezi zápasy všichni našli čas na společné foto. Příští rok se těšíme znovu na viděnou ve Šlapanicích.”

logo 

Kadetský pohár mužů a Český pohár juniorů v Opavě

Tento víkend byla zahájena beachvolejbalová sezóna také v Beachcentru Kolofík v Opavě, kde místní volejbalový klub Happy Sport postupně uspořádal v sobotu turnaj Kadetského poháru a v neděli Český pohár juniorů. Celkem se víkendových bojů zúčastnilo 22 týmů převážně z pořádajícího celku Happy Sport a z pražského Beachclubu Strahov.

Sobotních 10 dvojic bylo rozděleno do dvou skupin po pěti a dvě nejlepší dvojice z každé skupiny si to pak rozdaly ve finálových bojích o medaile. Z těch jako vítězové nakonec vyšli strahovští Lukáš Koldovský s Matějem Pražanem, kteří si ve finále poradili s ostravskými Jakubem Malíkem a Jiřím Bendou. V malém finále pak zvítězili hráči Beachclubu Strahov Ondřej Neumann s Jakubem Bartůňkem, kteří porazili domácího Michala Přibyla s Danielem Lebedou.

Jestli sobotních 10 stupňů teploty bylo na někoho příliš (málo), pak nedělní čtyři stupně určitě prověřily všechny zúčastněné – hráče, rozhodčí i např. zapisovatele, kterým patří velký dík za odvahu zůstat a neodejít. Byla to taková zimní liga bez haly...

Ale zpět k volejbalu samotnému – v neděli se nakonec z přihlášených 15 dvojic k turnaji dostavilo jen 12 týmů, které byly rozděleny do čtyř skupin, po jejichž odehrání následovala vyřazovací část pro osm nejlepších. Dva týmy si zahrály semifinále jak v sobotu, tak i v neděli – Matěj Pražan s Lukášem Koldovským v malém finále porazili své strahovské parťáky Rubena Bartka s Danielem Vackem a k sobotnímu zlatu tak přidali i nedělní bronz. Ostravští Jakub Malík s Jiřím Bendou pak získali své druhé víkendové stříbro, když ve velkém finále nestačili na zkušenou domácí dvojici a nasazené jedničky Davida Kittela s Richardem Masařem, kteří tak bez jediného zaváhání prošli celým turnajem a zaslouženě zvítězili.

logo 

Český pohár juniorek v Brně

Sokol Brno I pořádal jediný ženský turnaj o 1. hracím víkendu nové sezóny národní beachvolejbalové tour. Mezi juniorkami se na Sokolském koupališti ukázalo hned několik medailistek z nedávných halových šampionátů a kvalita tak turnaji rozhodně nechyběla.

Do semifinálových bojů se dostaly čtyři nejvýše nasazené páry, které zároveň vyhrály své skupiny v hlavní části main draw. Turnajové jedničky Julie Honzovičová s Lucií Šulcovou v prvním z nich nestačily na Kylie Neuschaeferovou s Michaelou Břínkovou, prohrály 17:21 a 19:21. Druhou semifinálovou dvojici tvořily Eliška Tezzele s Markétou Svozilovou a Zuzana Kinclová se Šarlotou Svobodovou. První jmenované se dostaly do finále po výsledku 2:0 (19:16).

Dramatickáý souboj o bronz zvládly lépe Zuzka se Šarlotou poté, co vyhrály nejtěsnějším rozdílem v tie-breaku - 21:15, 18:21 a 15:13. První vítězství v nové sezóně si pro sebe uzmuly domácí hráčky Eliška s Markétou, ty přehrály Míšu s Kylie 21:18 a 29:27.

Sledujte Český beachvolejbal také na Facebooku a Instagramu a nenechte si ujít důležité chvilky českého plážového volejbalu!

 

Autor: Petr Sixta, Jaroslav Pavlas, Happy Sport Opava

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018