6.9.2018

Obhajoba, premiéry, mládí vpřed! Co vše se zrodilo na republikovém zakončení sezóny?

Beachvolejbalová sezóna v roce 2018 je v České republice za námi, o víkendu ji uzavřelo republikové mistrovství ve Slavkově u Brna. I při neúčasti hvězd v čele se světovými dvojkami Bárou Hermannovou s Markétou Slukovou nebo Davidem Schweinerem se z turnaje stala dobrá podívaná, která přinesla mnoho radosti hráčům i divákům. Přinášíme trochu detailnější ohlédnutí za UNIQA Mistrovstvím České republiky mužů a žen ve Slavkově u Brna v roce 2018!

 

Začneme turnajovým systémem. Organizátoři se rozhodli z MČR udělat turnaj podobný mezinárodním šampionátům - tedy navázat na změnu FIVB pravidel, kdy ze skupin postupují první přímo do druhého kola vyřazovací části a druzí si to se třetími rozdají v play-off. Na první pohled je to dobrý způsob, jak těm ve skupinám lepším týmům dopřát výhodu odpočinku, ten druhý pohled nám vykreslila sama situace ve Slavkově. Výhodu systému totiž nejvíce ocení Jindra Weiss a jeho spoluhráč Martin Tichý. Jindra, coby novopečený otec, strávil ještě páteční dopoledne v brněnské porodnici a první zápas byl kontumován v jejich neprospěch. Následné dva zápasy už ale stihli a vybojovali 3. místo ve skupině - při starém systému by to na postup bylo zkrátka málo, teď mohli bojovat dál a ve čtvrtfinále narazit na Jirku Sedláka a Patrika Maňase. Tady je ta nevýhoda. Skvěle hrající mladíci vyhráli svoji skupinu, porazili i později bronzové reprezentanty Honzu Dumka s Václavem Berčíkem. Jenže ve čtvrtfinále, kam dostali díky skupinovému prvenství, na ně vyšel právě Jindra s Mártym. A předloňští vítězové MČR, kteří skončili ve skupině níž pravděpodobně jen kvůli kontumovanému zápasu, si s mladíky poradili.

I tak to byl pro mladý pár, účastníky říjnových Olympijských her mládeže v Buenos Aires, skvělý turnaj, stejně jako pro další mladé páry na turnaji. Například účastnice Mistrovství Evropy do 22 let z posledních dvou let, Tereza Kotlasová a Daniela Resová, zakončily turnaj na senzačním druhém místě, dodržely tak předsevzetí, které si daly na začátku sezony. Neméně skvěle si však na turnaji vedly i Martina Maixnerová s Marií-Sárou Štochlovou. Čtvrté hráčky letošního Mistrovství Evropy do 20 let zakončily sezónu republikovým bronzem, pro který si došly i díky skalpu nasazených jedniček Martiny Bonnerové a Šárky Nakládalové. Tím nejlepším mladíkem na turnaji byl ale sedmnáctiletý dlouhán Honza Vodička, nový mistr České republiky v beachvolejbale. Letos bral dvě stříbra na evropských šampionátech do 18 let, v beachvolejbale, ale i v šestkovém volejbale. Teď však téměř doslova dotáhl sebe i svého parťáka k premiérovému titulu na MČR. A to jeho parťákem nebyl nikdo jiný, než Ondřej Perušič!

Na šampionátu chybělo několik hráčů a hráček, které bychom všichni rádi viděli hrát. Například obhájce titulu Martin Pihera, který se nezúčastnil kvůli zranění a jeho spoluhráč Marcel Mysliveček odehrál turnaj s Dominikem Samcem, nebo Kristýna Kolocová, která po srpnovém ukončení kariéry byla ve Slavkově v roli spolukomentátorky ČT Sport. Proto i Michala Kvapilová vyrazila za obhajobou s novou parťačkou, s Míšou Kubíčkovou. David Schweiner, stálý spoluhráč Ondry Perušiče, si zase plnil studijní povinnosti a Markéta Sluková léčí poraněné rameno a spolu s Bárou Hermannovou si tak ve Slavkově přichystaly alespoň autogramiádu.

Teď už k samotným výsledkům. V semifinálových duelech se u mužů ukázali favoriti turnaje - první čtyři nasazené páry. Ne všichni si udělali cestu do Final Four snadnou, Ondra Perušič s Honzou Vodičkou však ano, bez ztráty setu zvládli všechna utkání, včetně toho semifinálového proti také do té doby neporaženým Marcelovi Myslivečkovi a Dominikovi Samcovi, který zvládli 21:19 a 21:12. Ve druhém semifinále proti sobě nastoupili Jindra s Mártym (jejich turnajový příběh už dobře známe) a Vašek Berčík s Honzou Dumkem. Vašek s Dumim museli projít i přes první kolo play-off, zápas navíc jim přidala zmíněná porážka proti Jirkovi Sedlákovi a Patrikovi Maňasovi. V semifinále však byli lepší Jindra a Martin, po vítězství 25:23 a 21:15 bylo jasné, že hlavně Jindra bude mít nádherný víkend.

V utkání o třetí místo probíhala válka o zisk medaile, třísetové drama mezi Marcelem s Dominikem a Vaškem s Honzou vyvrcholilo v obhajobu bronzu pro pár Dumek/Berčík, kteří zvítězili po setech 21:16, 19:21 a 21:19. I v zápase o zlato byla k vidění veliká bitva v podobě tie-breakového zápasu. Jindra s Mártym usilovali po roční odmlce o zisk dalšího titulu mistrů republiky, na české scéně byli letos nezastavitelní a zisk nejcennější medaile by byl skvělý závěr velice povedené sezóny (Jindra získal s Donovanem Džavoronokem zlato na FIVB 1*hvězdě v Samsunu, čtěte ZDE) i víkendu. Proti byli ale Ondra Perušič, který je sice společně s Davidem Schweinerem neotřesitelnou jedničkou českého mužského beachvolejbalu, národní titul jim ale doposud unikal. Teď po boku Jana Vodičky odsoudil k sólovému čekání Davida, neboť mistry České republiky se po setech 21:17, 16:21 a 15:12 stali právě Ondra s Honzou. Klobouk dolů patří hlavně Honzovi, získat titul mistra republiky v 17 letech, to se v beachvolejbalu ještě nepovedlo.

V ženské části turnaje se o největší překvapení postaraly už ve čtvrtfinále Martina Maixnerová s Marií-Sárou Štochlovou vyřazením Martiny Bonnerové a Šárky Nakládalové. Už ve skupině však skončila cesta dalších favoritek turnaje, Sáry Olivové a Terezy Pluhařové. Máří s Martinou vyzvaly v semifinálovém duelu další mladé hráčky, Terezu Kotlasovou a Danielu Resovou. Odveta za finálové utkání středoevropského turnaje MEVZA z července se vydařila lépe Terce s Danielou, které si za jistotou medaile došly po výsledku 2:0 (16; 17). Do finále jim přibyly Michala Kvapilová s Michaelou Kubíčkovou, které v semifinálovém utkání přehrály Elišku Davidovou a Martinu Jakubšovou 2:1 (14; -20; 7).

Marie-Sára Štochlová a Martina Maixnerová se v tak malém finále utkaly o bronz s Eliškou Davidovou a Martinou Jakubšovou. Na rozdíl od mužů, medailová utkání žen byla výrazně rychlejší, ale ne zas o tolik jednoznačnější. Po setech 21:19 a 21:16 se z první medaile na Mistrovství České republiky v kategorii žen radovaly Martina Maixnerová a Marie-Sára Štochlová a dokázaly tak, že měly skvělou sezónu. Co se v kategorii mužů nepovedlo Marcelu Myslivečkovi, povedlo se Míše Kvapilové - totiž obhajoba titulu. I s novou parťačkou Míšou Kubíčkovou dokázala vyhrát MČR a kraluje tak českým pískům nepřetržitě od roku 2016, tentokrát ve finále společně s Míšou přehrály Terku Kotlasovou a Danielu Resovou 21:18 a 21:17 a staly se mistryněmi České republiky v beachvolejbale pro rok 2018.

Sezóna 2017/2018 je u konce, již od 1. září však běží nová světová sezóna 2018/2019 a s tímto datem začala i olympijská kvalifikace na Hry v Tokiu v roce 2020. Po vydařeném roce se tak máme na příští rok na co těšit! 

 

Autor: Petr Sixta, foto: Václav Kohelka

Fotogalerie
Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018