17.4.2018

Ohlédnutí se za snow volejbalovou tour 2018

Snow volejbal je již pár let tak trochu exhibiční odnoží klasického volejbalu. Ale rok 2018 se stal pro tento mladý sport určitě přelomový. Nejenom, že na OH v Koreji proběhla exhibice za účasti volejbalových legend, ale hlavně jednotlivé volejbalové federace uspořádaly vlastní mistrovství, ze kterých se rekrutovali účastníci prvního oficiálního ME pod záštitou CEV. A jakou stopu nechali naši reprezentanti, jak na Evropské Tour, tak i na ME v rakouském Wagrainu?

CEV snow volleyball tour 2018 obsahovala celkem šest turnajů, které byly zakončeny historicky prvním Mistrovstvím Evropy. Česká republika měla své zastoupení jak v ženské, tak v mužské kategorii. V ženské kategorii reprezentovaly Anička Dostálová s Míšou Knoblochovou, které objely celou tour, až na jeden jediný turnaj, který se termínově kryl s Mistrovstvím České republiky. V mužské kategorii reprezentovali bratři Kufové, David a Robert, kteří se zúčastnili jednoho CEV turnaje a pak Mistrovství České republiky a Mistrovství Evropy. Pojďme si připomenout, jak to všechno bylo?

V polovině ledna odstartovala CEV snow volleyball tour 2018 turnajem v tureckém Erciyes, kde Anička s Míšou navázaly na svou loňskou medailovou šňůru a přivezly do Čech bronzovou medaili. Po měsíční odmlce následoval turnaj v italském Roccarasu, kde Česká republika zástupce neměla, jelikož se ve Špindlerově Mlýně hrálo historicky první UNIQA Mistrovství České republiky. Mistry České republiky 2018 ve snow volejbale se staly již zmiňované dvojice, Robert s Davidem a Anička s Míšou. Tímto titulem se tyto páry kvalifikovaly na Mistrovství Evropy. Našim děvčatům kvalifikace na ME nestačila. Holky chtěly odehrát celou tour a to se jim také povedlo. Hned následující víkend odletěla děvčata do Gruzie, kde se hrálo ve městě Bakuriani, asi tři hodiny autobusem od hlavního města Tbilisy. Zde bohužel odstartovala děvčata svou bramborovou šňůru. Z Gruzie se Anička s Míšou přesouvaly rovnou na další turnaj, a to opět do Turecka. Tentokrát se hrálo v Uludagu, kousek od Istanbulu. Počasí, které doprovázelo celý třídenní turnaj nazvala děvčata jedním slovem jako šílené. V bojích se soupeřkami a nepříznivými přírodními podmínkami skončila Anička s Míšou těsně pod stupni vítězů. Další víkend se hrálo ve Slovinsku, v Kranjske Goře. Tentokrát měla Česká republika reprezentanty v obou kategoriích. David s Robertem vybojovali deváté místo a děvčata po vyrovnaném semifinále a vyrovnaném boji o třetí místo skončila opět těsně pod stupni vítězů. Anička s Míšou jsou naštěstí velké bojovnice a nic nevzdávají. Vrhají se do posledního CEV turnaje po hlavě, jak je jejich dobrým zvykem. Italským turnajem stoupají hladce až na stupínek nejvyšší a vezou z Kronplatzu zlato!

 

Snow volejbalová sezóna 2018 byla zakončena Mistrovstvím Evropy, které se konalo v rakouském Wagrain-Kleinarl a Flachau. Celkem 24 týmů v každé kategorii se utkalo o historicky první titul mistrů Evropy ve snow volejbale. David s Robertem uhráli deváté místo. Aničce s Míšou se podařilo vybojovat páté místo. Prvními mistry Evropy ve snow volejbale se stali Rusové Daianov a Myskiv a Litevky Dumbauskaite a Povilaityte. Historicky prvního ME ve snow volejbalu se mimo hráčů zúčastnili osobně i nejvyšší představitelé CEV včetně prezidentů jednotlivých volejbalových federací. Nemohl chybět, ani náš předseda Marek Pakosta. „Musím uznat, že Rakušané ve spolupráci s CEV a marketingovou organizací Chaka2, zde na sjezdovce ve Wagrainu připravili pro diváky neskutečnou show. Snow volejbal je velmi atraktivní, je to trochu mix beache a klasického volejbalu, jen se hraje ve dvou a trochu to hráčům klouže," říká s úsměvem Marek Pakosta.

Kam se bude tento sport ubírat dále? Určitě o tom proběhnou debaty - jak na úrovni CEV, tak i na úrovni FIVB. Nicméně už teď je jasné, že volejbal nebude jenom letní nebo halový sport, ale „narodil" se jeho zimní bratříček.

Autor: Jiří Carba, foto: CEV

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018