7.6.2019

OSTRAVO! Zase za rok na viděnou aneb nejen HOŠI, DĚKUJEM!

Pro české fanoušky i hráče není turnajů, na které by se těšili tolik jako na Ostrava Beach Open! A co víc, podobně to vnímají i zahraniční hvězdy! Unikátní areál, neuvěřitelná fanouškovská kulisa, ale opět po roce i finálová účast českého týmu ve finále turnaje, to vše pomohlo k tomu, aby se ostravský 4*hvězdičkový turnaj zařadil mezi nejoblíbenější destinace na okruhu už po svém druhém ročníku! Už nyní se tak velká základna sportovců těší na 3. ročník.

logo

V ostravských Dolních Vítkovicích proběhl druhý ročník Beach World Tour od 28. května 2019, kdy Brazilci a Američanky bojovali v country quotách, do 2. června! K vidění byla opět celá světová špička, fantastické výkony beachvolejbalistů a beachvolejbalistek na kurtech, ale i fanoušků v hledištích. O tom, že bude na víkendové dny vyprodáno, snad nikdo ani nepochyboval.

Ostravský areál zůstal přeplněný i poté, co z turnaje vypadly největší lákadla, favoritky a obhájkyně z loňského roku Markéta Sluková s Barborou Hermannovou. Děvčatům možná letošní turnaj nesedl, ale ani to diváky neodradilo. Malý příklad pro ilustraci.

Je 16:30 v pátek odpoledne, na centrkurtu a přilehlých kurtech 2 a 3 probíhají mužské zápasy 1. kola play-off. V J&T Banka Areně bojují Brazilci s ruskou dvojicí a sleduje je dostatek lidí na to, aby dělali rámus. Mezitím na dvojce předvádí tie-breakovou bitvu hráči z Kataru a Rakouska, vítěz měl narazit na poslední české duo v soutěži, na Ondru Perušiče s Davidem Schweinerem. Lidé ztěžka hledali volná místa, aby atraktivní zápas viděli. A vše zpovzdálí udiveně sledoval Leonardo Moraes, technický delegát FIVB ostravského turnaje. „Pátek je u Vás normálně pracovní den, že ano?“ ptal se šokovaně, ale zároveň šťastně, když viděl davy sledující světový beachvolejbal ve všední den naživo! O tom by si třeba v Číně mohli nechat jen zdát…

Stejný pocit sdíleli i hráči. Ondra s Davidem se po životním výsledku rozvášnili na svém facebooku, kde se klaněli fanouškům podporujícím za stavu 7:14 v tie-breaku stejně silně, jako za stavu 0:0 v prvním setu. Ale nadšení přímo tryskalo i z vítězů Ostrava Beach Open. „Nemůžu tomu uvěřit, lidé tady jsou naprosto neskuteční,“ zářila už po semifinále Brazilka Agatha. „Nikde na světě se mi nestalo, aby fanoušci takto podporovali, i když nejsem domácí hráčka, aby za mnou po zápase přišli a říkali: ‚Agatho, ty jsi úžasná, my tě zbožňujeme a fandíme ti‘, jsou tak milí! Ale hlavně, sice tu není prostor pro tolik lidí, ale zato jsou mnohem blíže ke kurtu, to dělá atmosféru ještě silnější.“ Své díky předali ostravskému publiku i norští hráči. „Před tolika lidmi vždy cítíte tu energii a v utkáních s domácími mužstvy je to ještě větší,“ řekl po vyhraném finále Christiam Sørum. Jeho spoluhráč Anders Mol pak prohlásil, že před takovým publikem by přál vítězství domácímu týmu a že doufá, že čeští hráči Perušič se Schweinerem následující ročník vyhrají.

logo 

Pozor, přichází pánská jízda!

Medaile pro Ondru s Davidem ale může vzhledem k probíhající sezóně vypadat překvapivě. Na většině turnajů se umístili na devátém místě, v Kataru dokonce nepostoupili ze skupiny. Na Ostrava Beach Open ale přiletěl úplně jiný tým. Na výkonu proti Američanům Slickovi s Allanem ještě nebylo nic extra, rozhodně se dalo počítat i s jistějším než třísetovým vítězstvím. Ale již ve druhém skupinovém klání s Lotyši Samoilovsem a Smedinsem bylo vidět, jak odhodlaní Perun s Davem jsou!

Následující play-off byla pastva pro oči. Po velice dobrém (a hlavně stabilním) výkonu s Rakušany Ermacorou a Pristauzem to sice vypadalo, že posledním českým zástupcům v soutěži vystaví stopku legendární Brazilec Alison (který by si za své počínání v tomto utkání zasloužil cenu fair-play) s Álvarem Filhem, ale Perušič se Schweinerem vykouzlili ze svého repertoáru úderů to nejlepší a před burácejícím publikem zápas senzačně otočili a prošli mezi nejlepší čtyři týmy do neděle. „Už teď jedeme nad plán, hlavně jsme chtěli předvést dobré výkony,“ snažil se krotit nadšení Ondra. Vypůjčíme si teď slova Václava Berčíka, který na facebook svého klubu Beachservice napsal: „Kdo by to byl před třemi lety řekl, že český tým vyřadí Alisona z turnaje…“

V tu dobu bylo jasno, Ondra s Davidem při nejhorším možném scénáři obhájí loňský výsledek. A český tým se opět dostal do neděle! Vloni odehráli semifinále proti tehdejším světovým dvojkám Kantorovi s Losiakem z Polska. Neúspěšně. I tentokrát čelili Polákům, držící na světovém rankingu pozici číslo 2 za norskými hegemony. Ale jména zněla Michal Bryl a Grzegorz Fijalek. A Perunovi s Davem zřejmě sedla lépe. 24:22 a 21:17 pak byl výsledek, který český beachvolejbalový pár vynesl k největšímu kariérnímu výsledku, nehledě na to, jak finále dopadne.

Nedopadlo, ale kdo by chtěl klukům vyčítat, že to nezvládli, ať vezme v úvahu toto – proti stály světové jedničky, kteří počínaje datem 11. 7. 2018 vyhrály z 57 zápasů 54, 8 turnajů z 10. Vládce nad sítí Anders Mol byl po prvním setu frustrovaný, všechny míče mu lízaly konečky prstů, ale v kolonce „bloky“ svítila velká nula! Jenže pak se projevila největší síla norského páru, tedy trpělivost a schopnost změnit taktiku v pravý čas. Konečný výsledek 21:17, 15:21 a 10:15 tak pro český pár rozhodně není ostudou!

Je tedy rozhodně na čase shrnout ostravský turnaj. Zaprvé, máme mužský pár, který dokáže vyřadit třeba i Alisona z turnaje. Zadruhé, když se nedaří, čeští fanoušci podporují stejně! Zatřetí, hráči to u nás milují, tak proč toho nevyužít? Na Ostrava Beach Open se budou moci chrlit superlativy ještě dlouhou dobu. Třeba až do přelomu května a června 2020, kdy odstartuje 3. ročník!

 

Výsledky českých týmů na Ostrava Beach Open:

Kvalifikace:

1. kolo:

Murakami / Ishii (Japonsko) – Dostálová M. / Dostálová A. --- 2:0 (19; 12)

Kotlasová / Resová – Voronina / Bocharova (Rusko) --- 2:0 (15; 19)

Ludwig / Kozuch (Německo) – Štochlová / Dunárová --- 2:0 (11; 12)

Amaranta / Lobato (Španělsko) – Olivová / Řeháčková --- 2:0 (10; 14)

Varenhorst / van de Velde (Nizozemsko) – Šrámek / Gála --- 2:0 (17; 12)

Allen / Slick (USA) – Weiss / Tichý --- 2:0 (15; 15)

Budinger / Patterson (USA) – Habr / Lenc --- 2:1 (12; -17; 11)

 

2. kolo:

Schützenhöfer / Plesiutschnig (Rakousko) – Kotlasová / Resová --- 2:0 (18; 15)

 

Hlavní soutěž, ženy:

Skupina A:

Lunina / Samoday (Ukrajina) – Hermannová / Sluková --- 2:0 (18; 18)

Hüberli / Betschart (Švýcarsko) – Hermannová / Sluková --- 2:1 (13; -18; 11)

 

Skupina B:

Bansley / Wilkerson (Kanada) – Bonnerová / Maixnerová --- 2:0 (10; 13)

Talita / Taiana Lima (Brazílie) – Bonnerová / Maixnerová --- 2:0 (13; 13)

 

Skupina C:

Ana Patrícia / Rebecca (Brazílie) – Kvapilová / Kubíčková --- 2:0 (14; 16)

Kvapilová / Kubíčková – Borger / Sude (Německo) --- 2:1 (-14; 19; 11)

 

Play-off, ženy:

1. kolo: Agatha / Duda (Brazílie) – Kvapilová / Kubíčková --- 2:0 (15; 15)

 

Hlavní soutěž, muži:

Skupina A:

Mol / Sørum (Norsko) – Mysliveček / Pihera --- 2:0 (13; 14)

Koekelkoren / van Walle (Belgie) – Mysliveček / Pihera --- 2:0 (11; 12)

 

Skupina C:

Krasilnikov / Stoyanovskiy (Rusko) – Berčík / Dumek --- 2:0 (18; 12)

Pedlow / Schachter (Kanada) – Berčík / Dumek --- 2:0 (9; 19)

 

Skupina H:

Perušič / Schweiner – Allen / Slick (USA) --- 2:1 (17; -19; 11)

Perušič / Schweiner – Samoilovs / Smedins (Lotyšsko) --- 2:0 (13; 18)

 

Play-off, muži:

2. kolo: Perušič / Schweiner – Ermacora / Pristauz (Rakousko) --- 2:0 (18; 19)

Čtvrtfinále: Perušič / Schweiner – Alison / Álvaro Filho (Brazílie) --- 2:1 (-13; 18; 11)

Semifinále: Perušič / Schweiner – Fijałek / Bryl (Polsko) --- 2:0 (22; 17)

Finále: Mol / Sørum (Norsko) – Perušič / Schweiner --- 2:1 (-17; 15; 10)

 

Unikátní rozhovory po utkání, výsledky a nejrychlejší zprávy najdete na Facebooku a Instagramu Českého beachvolejbalu! 

 

Autor: Petr Sixta, foto: J&T Banka Ostrava Beach Open

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018