21.12.2017

Petr Beneš novým předsedou rady ABV: "Chceme pomoct českým hráčům a hráčkám!"

V pondělí 18. 12. 2017 začal nový čtyřletý cyklus pro český beachvolejbal. Na 2. zasedání výkonného výboru Českého volejbalového svazu, konaného dne 26. 11. 2017 v Brně, jmenoval výbor členy rady Asociace beachvolejbalu. Nyní se na prvním zasedání nové rady hlasovalo o předsedovi i místopředsedovi ABV a o výkonném výboru ABV. Předsedou se stal Petr Beneš, místopředsedou Jan Meruna a ve výkonném výboru je doplní Ondřej Vlček. Zasedání rady ABV byl přítomen i předseda ČVS Marek Pakosta. Nový předseda se nám uvolil k rozhovoru a pověděl nám jak o situaci v ABV, tak o chystaných cílech. Prozradil i kde se bude konat Mistrovsví Evropy do 18 let v beachvolejbalu a proč jsou takové akce pro český beachvolejbal důležité.

Dobré odpoledne, Petře. Prozraď nám, jak si vážíš svého nového postu a jakých postupů jsi k dosažení této pozice využil? Co pro tebe znamená "být předsedou ABV"?

Velmi si vážím důvěry svých kolegů, kteří mě zvolili. Novou pozici vnímám především jako práci a odpovědnost, v tomto případě spojenou i s mým členstvím ve správní radě ČVS, kde mám beachvolejbal na starost. Registroval jsem zájem ze stany kolegů, aby osoba zodpovědná ve správní radě ČVS za beachvolejbal byla zároveň osoba předsedy rady ABV, takže takhle jsem se k tomu postu dostal. Rád bych navázal na velmi dobrou práci svých předchůdců, jmenovitě Jana Meruny, kterému bych rád poděkoval za obětavou předsednickou činnost v minulém období a těším se s ním na vzájemnou spolupráci v budoucnosti.  Zároveň má role předsedy rady ABV pro mě i osobní rozměr, protože můj tatínek dlouhá léta v této roli úspěšně působil a představuje tak pro mě závazek, abych nezklamal ani já. (Josef Beneš st. byl předsedou rady ABV před Janem Merunou a na zasedání byl navržen čestným předsedou rady ABV, pozn. red.).

Zmínil jsi, že navazuješ na velmi dobrou práci svých předchůdců, jaký je tedy současný stav ABV?

Myslím, že Asociace pracovala v minulých letech velice dobře, byly tam takzvaní "tažní koně", mezi které řadím právě Honzu Merunu, Honzu Zvěřinu, Martina Drobného, všichni zmínění v radě ABV zůstávají i dál. Chtěl bych poděkovat i některým členům z předchozí rady, kteří v ní již nadále nepůsobí, konkrétně mám na mysli Davida Šťastného, který minulé radě hodně pomáhal. Nemohu nevzpomenout také na práci Zdeňka Václavíka, kterému jsme možná my všichni vděční, že se u nás beachvolejbal vůbec hraje a že pomáhal vybudovat pevné základy, na kterých nyní můžeme stavět. Myslím, že přebíráme ABV ve velmi konsolidovaném stavu, s novými členy jsme si rozdělili role, každý máme jednu nebo více oblastí v rámci beachvolejbalu (viz. závěr článku, pozn. red.) a věřím, že noví členové se zapojí do práce tak, že to nebude stát na bedrech čtyř pěti lidí, ale že to bude kolektivní práce všech 11 členů.

Mandát je čtyřletý, jaké jsou tedy hlavní cíle a povinnosti, a kam chceš Asociaci vést?

Naším úkolem je především řídit soutěže na území České republiky. V mezinárodním srovnání máme v ČR přes 20 let velmi atraktivní túru, která láká i kvalitní zahraniční hráče. Tím se mnoho zemí pochlubit nemůže. V tom chceme pokračovat a na úspěšnou práci navázat. Zároveň je ve statutu rady ABV  napsáno 'rozvoj beachvolejbalu'. Tento bod bych rád naplnil tak, aby rada ABV měla možnost přinášet podněty i do Správní rady ČVS, případně výboru ČVS. Působnost rady ABV bude  tedy po neformální stránce širší, než tomu bylo v minulosti. Chceme myslet i na kluby, které beru jako partnery českého beachvolejbalu, protože nám vychovávají mladé hráče, organizují turnaje, rostou v nich trenéři a jsou pro celé odvětví velmi důležité. V Praze například existuje velmi úspěšný koncept zimní beachligy (Pražská junior beachliga, pozn. red.), který bychom rádi rozšířili i do dalších krajů.

Co tedy bude rada ABV řešit v nejbližších dnech?

Už na první schůzi jsme si rozdělili mandáty pro oblasti, každý ze členů bude mít na starosti tu svoji oblast. S tím souvisí i rozdělení klíčových úkolů. Jeden z těch prvních úkolů je příprava nové sezony 2018, včetně halové sezony. Čeká nás už teď v lednu CEV Masters v Pelhřimově, čeká nás čtyřhvězdičkový turnaj Světové série, nová informace je také to, že budeme pořádat juniorské Mistrovství Evropy, do toho samozřejmě lokální túra pro dospělé a juniory, takže co se týče organizování turnajů, práce bude hodně. Chystáme také od léta změny v bodování turnajů, kde se chceme přiblížit praxi FIVB. Zároveň rozšiřujeme náš zájem o mládež a mládežnické reprezentace. Detaily k této tématice se veřejnost dozví v blízké době."

O CEV Beach Volleyball Masters spolu budeme ještě hovořit, teď ale obrátím své otázky na turnaje v létě, čtyřhvězdičkový turnaj v rámci Světové série a Mistrovství Evropy juniorů. Jsou k těmto turnajům bližší informace?

Mistrovství Evropy U18 se bude konat 16. - 19. srpna v Brně a já jsem moc rád, že to budeme pořádat. Na poli volejbalové diplomacie jsme odvedli velmi dobrou práci, zejména předseda svazu Marek Pakosta. O organizaci byl totiž extrémní zájem a my jsme uspěli i přes to, že tento turnaj jsme organizovali relativně nedávno, v roce 2016. V roce 2018 slavíme 100 let od vyhlášení samostatného Československa a ten příští rok tak bude ve znamení mnoha a mnoha eventů a oslav a věřím, že i organizace Mistrovství Evropy juniorů přispěje k celospolečenským oslavám vzniku Československa. Je to pro nás velmi důležitá akce, protože popularita beachvolejbalu roste především mezi mladými hráči a je proto dobře, že naši mladí reprezentanti budou mít motivaci a možnost se předvést před domácím publikem. Další benefit je motivace i pro ty mnohem mladší ročníky, řekněme U10, U12, U14 kde vidíme, že je tam hodně nadějných hráčů a hráček, kteří touto cestou uvidí, že se za pár let mohou takovéto akce sami zúčastnit. Další výhodou je i to, že budeme mít 3 dvojice v soutěži pro každé pohlaví, což je dobré i pro další roky, pro nasazení do dalších ME. Určitě to pomůže i k rozvoji mládeže jako takovému.

Co se týká Světové série, tam je těch pozitivních dopadů několik. Samozřejmě, jednak je to pro naše diváky, protože uvidí beachvolejbal na té nejvyšší světové úrovni. Máme už zkušenost z Prahy, že finálové dny byly beznadějně vyprodané a byl to parádní zážitek. Dalším důvodem, proč to děláme, je určitě pomoc českým týmům, českým hráčům a hráčkám. V roce 2019 začíná kvalifikace na Olympijské hry v Tokiu a my bychom ten turnaj měli pořádat i v dalších letech a to může být, především pro mužskou složku, výrazná pomoc, neboť budou v takto významném turnaji vysoce nasazeni. Perušič se Schweinerem, ale i další páry, budou mít možnost startovat v hlavní soutěži velkého turnaje a můžou se bodově nastartovat k velkým mezinárodním úspěchům.

Časově nejblíže je pro nás CEV Master v Pelhřimově. Velmi oceňuji práci Vládi Kozlera, který si to vzal na svá bedra a díky němu ten event vůbec je. Budu se opakovat, ale opět je to velká pomoc našim dvojicím. Navíc se mi na tom líbí, že Česká republika organizací takového turnaje přispívá k trendu beachvolejbalu jako celoročního sportu. Jsme země, která má snad nejvíc beachvolejbalových hal a kurtů na obyvatele a je dobré ukázat široké veřejnosti, že beachvolejbal je atraktivní i v hale. Pokud chceme pracovat na růstu počtu zájemců o beachvolejbal, s tím související růst počtu registrovaných členů, je dobré demonstrovat beachvolejbal jako celoroční sport.

Poslední otázka ke čtyřhvězdičkovému turnaji v červnu - už se ví, kde se bude v České republice konat? Nejpravděpodobněji vypadala Ostrava, ale nebylo nic jisté. Změnilo se na tom něco?

Na FIVB je nahlášena Ostrava, ačkoliv nějaké možnosti dalších změn tam jsou, ale počítáme s tou nejpravděpodobnější variantou, s Ostravou.

 

Asociace beachvolejbalu:

Předseda ABV:                                                       Petr Beneš
Místopředseda ABV: Jan Meruna
Čestný předseda ABV: Josef Beneš st.
Výkonný výbor ABV: Petr Beneš, Jan Meruna, Ondřej Vlček

Další členové rady ABV a témata, kterým se budou v rámci ABV věnovat:

Vedení soutěží ABV: Jan Meruna
Vedoucí úseku beachvolejbalu: Ondřej Vlček
Zástupce pro legislativní záležitosti a veřejné zdroje: Vít Mařík
Rozvoj projektů mládeže: Leoš Vinter
Zástupce hráčů: Jan Dumek
Sportovně-technická komise: Jan Zvěřina, Martin Drobný
Předseda ČABVK, komunikace ABV a kluby: Jan Hergert
Vztahy šestkového a plážového volejbalu: Michal Provazník
Předseda komise rozhodčích: Dušan Rychlík

 

 Autor: Petr Sixta

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018