16.7.2020

Propojení beachvolejbalových asociací ABV a ČABVK

Vážená volejbalová rodino, beachvolejbal prochází od svého vzniku dynamickým a specifickým vývojem. Rád bych vás proto seznámil s kroky, které jsme na úrovni správní rady ČVS (SR ČVS) a následně výboru ČVS podnikli směrem k sjednocení prostředí a podmínek, které budou zajišťovat efektivní rozvoj beachvolejbalu.

V roce 2020 dojde k propojení dvou asociací, Asociace beachvolejbalu (ABV) a České asociace beachvolejbalových klubů (ČABVK). Nejrychleji by měly být změny patrné na úrovni organizování a řízení soutěží. Vedle celorepublikové úrovně, kterou zastřešuje ABV, se intenzivně rozvíjí i krajská úroveň. Pražská junior beach liga inspirovala ostatní regiony, které začínají ať už přímo organizovat či plánovat podobně koncipované série turnajů. Naší ambicí je evidovat všechny výsledky, zpřehlednit žebříčky a maximálně pomoci jednotlivým krajským volejbalovým svazům v rozvoji beachvolejbalu. K tomuto účelu je k dispozici i systém pro řízení a organizování turnajů na této úrovni.

Součástí propojení ABV a ČABVK jsou i formální a legislativní kroky. Úpravy ve statutu ABV umožní volit do výkonného výboru ABV (nyní rada ABV) zástupce z členské základny klubů, které mají aktivity v beachvolejbalu a jsou organizované v ČABVK na základě principu „volby ze spodu“. Tento princip tak nahradí jmenování členů rady ABV z úrovně SR ČVS a jejich následně schválení. Asociace beachvolejbalu bude mít i nadále možnost nominovat ze svého středu delegáty, kteří budou hlasovat na valné hromadě celého ČVS (dříve konference ČVS). Aby všechny subjekty mající aktivity v beachvolejbalu měly stejnou možnost podílet se na řízení, je proces propojení nastaven v krocích a s určitými podmínkami. 

Stručně shrnuto: 

1) Stanovy ČABVK projdou aktualizací tak, aby umožňovaly vstup každému klubu (oddílu), který má alespoň 10 hráčů označených ve VIS jako hráč beachvolejbalu. Tento krok by měl proběhnout během léta 2020.

2) Následně, s tříměsíčním odstupem, proběhne volební členská schůze ČABVK, která si zvolí nové vedení ČABVK. Toto vedení se propíše do výkonného výboru ABV. 

Kluby mající větší členskou základnu a hráče hrající soutěže budou mít z pohledu mandátů na členské schůzi ČABVK větší zastoupení. Platnost nového statutu ABV začíná 1. 1. 2021 při splnění výše uvedených podmínek. Přesné znění statutu ABV včetně přepočtu členů klubu na mandáty naleznete ZDE

Rád bych poděkoval kolegům v pracovní skupině ve složení Petr Beneš (předseda ABV, SR ČVS), Vít Mařík a Michal Provazník (rada ABV, SR ČVS) za aktivní přístup a rychlou přípravu podkladů potřebných k propojení ABV a ČABVK. Výsledkem celého procesu by měla být větší samostatnost beachvolejbalu a zároveň vytvoření podmínek pro jeho další rozvoj na všech úrovních a ve všech regionech.

 

Marek Pakosta - předseda ČVS

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018