6.11.2018

Queens of the beach aneb jak Markéta Nausch Sluková s Barborou Hermannovou ovládly evropský beachvolejbal

2. listopadu 2018 se v budapešťském Várkert Bazár konal výroční galavečer evropského volejbalu pod hlavičkou CEVu. Na pódiu se objevily hvězdy volejbalu i beachvolejbalu, své si mohli vychutnat i fanoušci snowvolejbalu, neboť historicky první Mistrovství Evropy v tomto sportu bylo vyhlášeno akcí roku. Tou největší parádou pro české fanoušky však bylo vyhlášení Markéty Nausch Slukové a Barbory Hermannové, coby královen beachvolejbalu pro rok 2018!

Markéta s Bárou zažily svůj vůbec nejlepší rok v kariéře. Když jsem se s nimi po 5*hvězdičkovém turnaji na Floridě v půlce března bavil, že každý rok zlepšují svůj nejhorší výsledek, vycházelo nám, že by v roce 2018 neměly skončit ani na jednom z FIVB turnajů hůře než páté. Pokaždé tedy skončit v našlapané špičce a udržet fantastickou formu po celý rok. A do toho cílit na vrcholné akce - Ostravu, Major turnaje v Gstaadu a ve Vídni, Mistrovství Evropy a za odměnu World Tour Finals. Mohlo se to zdát jako sci-fi. Ale nebylo tomu tak.

České jedničky vletěly do sezóny velice dobře. V zimní části roku z toho bylo 4. místo na 4*hvězdě v Haagu, 5. místo doma v Pelhřimově na CEV Masters a stejný výsledek zaznamenaly i na prvním Majoru sezóny ve Fort Lauderdale. Vypadalo to, že k úplnému vrcholu jim chybí nějaká síla v rozhodujících okamžicích. Po delší pauze si přivezly další 5. místo z Itapemy a začaly se chystat na historicky největší beachvolejbalový turnaj v Česku, Ostrava Beach Open. Kde jinde se měly holky vyšvihnout k nadstandartním výkonům, než právě před domácím publikem. A povedlo se, první vítězství na turnaji Světové série od října 2015 se zrodilo právě u nás.

Sezóna však neúprosným tempem jela dál a byly z toho další 5. místa z Varšavy i z druhého Majoru v Gstaadu. Na Mistrovství Evropy v Nizozemsku byly mezi favoritkami na titul, držitelkám stříbra z roku 2016 nebránily v cestě kanadské ani brazilské páry, se kterými to ještě v této sezóně nebylo vždy ono. Tentokrát si na Maki s Bárou však vyšláply domácí hráčky a pozdější evropské šampionky Keizer a Meppelink, kterým podlehly dvakrát na turnaji a braly tak 3. místo. I tak se jednalo o další úspěch v sezóně.

Ve Vídni se duo Sluková/Hermannová ukázalo jako dobře namazaný stroj, který především čtvrtfinálovou demolicí Američanek Hughes a Ross nažhavil diváky a ti pak Češkám pomohly k premiérovému titulu na Major turnaji FIVB World Tour! Víězství však znamenalo ještě jednu věc - poprvé v historii totiž stanul český pár na vrcholu žebříčku FIVB. Byť například Markéta tvrdila, že pro ni jsou žebříčky jen čísla, sedět na špici beachvolejbalového světa se jí určitě také líbilo.

Už od turnaje v Ostravě si s sebou po světě vozila Sluková zranění ramene, i přesto se s Bárou plnohodnotně zaměřily na poslední cíl roku - FIVB World Tour Finals v Hamburku a odřekly svoji herní účast na republikovém šampionátu ve Slavkově u Brna. Na Finals měly hodně štěstí, jen tak tak postoupily ze skupiny do čtvrtfinále. Tam ovšem teprve podruhé ze sedmi pokusů přehrály Kanaďanky Bansley a Wilerson, následně zvládly vypjatou koncovku v semifinálovém duelu proti Australankám Artacho a Clancy a po prohře s Ágathou a Dudou z Brazílie ve finále spokojeně braly stříbrné medaile.

Barče s Markétou se povedlo udržet po celou sezónu konzistentní výkonnost, umístění v TOP 5 na každém FIVB turnaji je toho důkazem. Navíc splnily svůj cíl a z každé akce, na kterou se výslovně připravovaly, si přivezly medaili. Na krátkou dobu byly světovými jedničkami, aktuálně jim patří pomyslná bronzová pozice. V Evropě jsou ovšem fenoménem, kterému se aktuálně nikdo nemůže rovnat (nejbližší evropské pronásledovatelky v FIVB žebříčku jsou 8. Němky Laboureur a Sude).

Spolu se Slukovou a Hermannovou byly na slavnostním ceremoniálu vyhlášeny ještě další dva beachvolejbalové páry. Aktuální vládci nejen evropského beachvolejbalu Norové Anders Mol a Christian Sorum (ti z posledních 31 soutěžních zápasů prohráli jen jeden!) a Denis Shekunov s Dmitriiem Veretiukem z Ruska, kteří získali ocenění za výjimečné výkony v under-age kategoriích.

 

Autor: Petr Sixta, foto: CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018