17.6.2018

Sedlák s Maňasem vybojovali bronz na mládežnickém Continental Cupu a slaví postup na Olympijské hry mládeže!

Česká dvojice ve složení Jirka Sedlák a Patrik Maňas získali bronzovou medaili na mládežnickém Continental Cupu 2018 v rakouském Badenu. Už sobotním postupem do semifinále se kvalifikovali na 2018 Youth Olympic Games, které se budou konat od 6. do 18. října 2018. Naopak druhému českému páru v turnaji, Karin Žolnerčíkové se Šarlotou Svobodovou, se nedařilo a Karin se Šarlotou skončily bez vyhraného utkání.

Začátek turnaje nevypadal pro český mužský pár zrovna přívětivě. V prvním zápase ve skupině narazili na ruskou dvojici Shustrov / Gusev, která je připravila o vítězství v třísetovém utkání po výsledcích 22:24, 21:19 a 11:15. Ve druhém utkání změřili Patrik s Jirkou síly se švýcarským párem Broch / Gysin, po porážce 0:2 (-18; -18) byl Čechům přiložen nůž na krk a v posledním utkání museli proti Lotyšům Klavins / Jansons bezpodmínečně vyhrát. Ani toto utkání nezačalo pro Sedláka s Maňasem dobře, ale skvělý obrat na konečných 2:1 (-18; 8; 8) posunul českou dvojici do play-off.

Tou dobou se s turnajem předčasně loučily Karin se Šarlotou, kterým se kvalifikační turnaj v Rakousku nevyvedl podle představ. Z prvního dne si odnesly dvě dvousetové porážky, když nejprve podlehly Holanďankám van Driel a Schoon 13:21 a 14:21 a následně nestačily ani na pozdější vítězky turnaje z Ruska, Bocharovou a Voroninu (16:21; 15:21). V rozhodujícím utkání o třetí skupinové místo a postup do dalších bojů s portugalskou dvojicí Calado / Pinheiro si sice vybojovaly po setech 17:21 a 21:18 třetí set, nicméně po porážce 10:15 se s turnajem rozloučily bez naplnění olympijských ambicí.

Zpět ke klukům, které výhra v posledním skupinovém utkání mohutně nakopla. V souboji o čtvrtfinále se postavili turecké dvojici Ozdemit / Cebeci a ve svém nejrychlejším zápase na turnaji vyprovodili Jirka s Patrikem Turky 21:19 a 21:13. V přímém duelu o postup do semifinále, ale také o postup na Olympiádu, je čekalo anglické bratrské duo Fernandez a Joaquin Bello. Po těsném a napínavém utkání, které skončilo k prospěchu našich kluků 2:0 (20; 18), mohli Paťa s Jurou slavit veliký úspěch a již se těšit na říjnové Olympijské hry mládeže.

Cesta Patrika s Jirkou na turnaji však ještě nekončila. V semifinálovém utkání se střetli se švédským favoritem, s dvojicí Åhman / Hellvig, která na turnaji drtila jednoho soupeře za druhým. Pozdější turnajoví vítězové to dokázali i proti Čechům ve druhém setu, který Sedlák s Maňasem prohráli 8:21. Ten první měl ještě podobu vyrovnaného utkání s výsledkem 21:19 pro švédský pár. Jirka s Patrikem ale přeci jen ukořistili poslední skalp. V utkání o bronz zvládli odvetu s ruským párem Gusev/Shustrov, který porazili 21:18, 13:21 a 15:12 a s Badenem se loučili s plackou na krku!

Reprezentanti bechvolejbalového klubu Sokol Brno I. se pod vedením trenérta Milana Džavoronoka staršího mohou připravovat na prodloužení sezony a nyní pilovat formu na české národní tour! Chlapcům i realizačnímu týmu patří veliká gratulce.

 

Tímto výsledkem jste se probojovali na Olympijské hry mládeže. Co to pro vás znamená?

Jirka: "Je to pro nás splnění jednoho cíle a stanovení nového. Díky tomu jsme získali novou motivaci se jestě více zlepšovat. Také nám to prodloužilo plážovou sezónu, za což jsem já osobně velmi rád."

Jaký zápas byl pro vás ten nejtěžší?

Jirka: "Nejtěžší byl určitě zápas proti Angličanům, kde jsme museli hodně krotit nervy. Výhrou z nás spadly poslední zbytky nervozity."

Patrik: "Všechny zápasy byly těžké. Podle mne byly těžké hlavně ty sobotní zápasy, kdy šlo o postup proti Lotyšům nebo, jak říkal Jura, proti Angličanům. V obou zápasech jsme začali nervózně a jsme opravdu rádi, že jsme to zvládli."

Jakou taktiku jste zvolili na Švédy, kteří všechny své soupeře válcovali, jak se proti nim hrálo?

Patrik: "Švédi hráli uplně jiný styl hry, než na jaký jsme zvyklí, a tak jsme se rozhodli především pro dobrý servis. V prvním setu jsme dobře začali, ale nedokázali jsme udržet náskok tří bodů. V druhém setu si Švédi dělali, co chtěli, a zaslouženě zvítězili."

Jirka: "Zkoumali jsme jejich hru a zkusili jsme zvolit ideální taktiku. Přestože se to nepovedlo, byla to rozhodně dobrá zkušenost."

Jak náročné bylo utkání o 3. místo s dvojicí, která vás na začátku turnaje porazila?

Patrik: "Rusové nás ve skupině porazili, to pro nás ovšem znamenalo před zápasem hodně z hlediska motivace. Chtěli jsme jim to samozdřejmě vrátit. Věděli jsme, že jsou silný tým, ale že i s nimi můžeme hrát vyrovnaný zápas."

Jirka: "Byli jsme hodně motivovaní šancí jim vrátit těsnou porážku. Díky prvnímu zápasu jsme věděli, že na ně máme a jak hrají. Zápas byl vypjatý již od začátku, hráli jsme na doraz. Nakonec jsme mohli na jejich úkor slavit, což bylo doprovázeno pocitem zadostiučinění."

 

Autor: Petra Ullrichová, editace: Petr Sixta, foto: CEV

Krátké zprávyArchiv
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

Perušič / Schweiner – van de Velde / Immers (NED) 0:2 (21:23, 21:19), Perušič / Schweiner - George / Andre (BRA) 2:0 (21:17, 21:16)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018