14.9.2017

Zhodnocení ME U18 Kazaň

Poslední srpnový týden 2017 se v ruské Kazani konalo Mistrovství Evropy hráčů do 18 let. Na turnaji jsem pracoval s programem Beach Data jako statistik českého reprezentačního týmu Šarlota Svobodová, Karin Žolnerčíková. Děvčata nakonec obsadila šesté místo, což zaručuje České republice místo na MS U19 příští rok.

Hra byla hodně ovlivněná silným větrem, který v areálu foukal a občas měnil různě směr. Řada týmů se s tímto faktem nedokázala srovnat a zejména zápasy těch výkonnostně slabších byly především o kontrole míče než o herní taktice. Naše děvčata byla nasazena do skupiny B spolu s týmy Španělska, Běloruska a třetího týmu Ruska. První zápas proti domácím Ruskám poznamenala velká nervozita na straně Karin a Šarloty – první zápas na ME, hrálo se na centr kurtu – a české hráčky po prohraném prvním setu odvracely dva matchbally. Ze stavu 18:20 se podařilo čtyřmi balony v řadě zápas poslat do tiebreaku, kde Češky opět otáčely nepříznivý vývoj ze stavu 8:11 do dramatické koncovky, k promarněným dvěma matchballům a vydřenému vítězství 16:14. Proti Běloruskám nastoupil na naší straně úplně jiný tým a útočnou hrou nedaly Běloruskám šanci a jednoznačně je přehrály 2:0 (21:6, 21:10) V boji o vítězství ve skupině rozhodla především špatná hra našeho týmu v obraně. Zatímco Španělky složily 52% všech bodovek, pouze 26% úspěšnost na naší straně rozhodla o prohře 17:21 a 14:21.

Tím pádem šli Češky už do prvního kola play off, kde narazily na Dánky, které sice ve své skupině skončily až na třetím místě, ale potrápily obě pozdější semifinalistky Italky a Bělorusky. V zápase proti Dánkám předvedly Žolnerčíková se Svobodovou podle mého názoru nejlepší výkon na mistrovství – výborný servis s využitím větru, celkem 8 bodů přímo z podání, úspěšnost na side outu 60% a v obraně 70%. Jednoznačné vítězství a postup do druhého kola play off, kde čekaly vítězky skupiny G - Řekyně se svým propracovaným obranným stylem. V prvním setu se Češky přizpůsobily hře Řekyní a set jednoznačně prohrály 11:21. Ve druhém setu Češky zatlačily na servisu, ztížily tak Řekyním jejich side out a celý set si udržovaly několik bodů náskok. V závěru setu sice zbytečně zdramatizovaly koncovku, kdy využily až čtvrtý setbol a vyhrály 21:18. Tiebreak ale už byl jednoznačnou záležitostí Šarloty a Karin, ujaly se vedení 6:2 a tiebreak vyhrály 15:8.

V cestě za medailemi stály Ukrajinky Lysytsya, Dashevska, silný tým, který už startoval na ME U18 loni v Brně a letos na ME U22 v rakouském Badenu obsadil 9.místo. Ukrajinky v play off nejdříve vyřadily tým Turecka a ve druhém kole ambiciozní Španělky. V zápase proti Česku bylo zřejmé, že Ukrajinky jsou více sehraným týmem, téměř nechybovaly a zaváhaly pouze v koncovce prvního setu, kdy krátce polevily a umožnily Češkám snížit ze stavu 16:20 až na 19:20, po oddychovém čase ale úspěšným lobem získaly první set a ve druhém už zcela dominovaly. Češky měly ve druhém setu pouze 30% úspěšnost na side outu a to proti tak kvalitnímu soupeři nestačilo. Ukrajinky zvítězily 21:13, postoupily do semifinále a v turnaji nakonec obsadily třetí místo, když v zápase o bronz oplatily Italkám porážku ze základní skupiny.

Kvůli spotům na mistrovství světa se v neděli dohrávaly zápasy o celkové umístění na 5.-8. místě. Los určil v prvním kole tyto dvojice: CZE – FIN, RUS 2 – SWE. Češky proti Finkám splnily taktické pokyny a dostaly pod tlak finskou blokařku, které se nedařilo ztrátovat, což byl bohužel zejména ve druhém setu problém i na české straně. Rozhodla obrana, kdy Češky složily více bodovek, Karin přidala navíc 5 úspěšných bloků a Češky tak vyhrály 2:0 (21:18, 21:17). Ve druhém souběžně hraném utkání ruský tým č.2 v téměř hodinovém zápase nakonec přetlačil Švédky 2:1 a při účasti dalšího ruského týmu ve finálové čtyřce bylo jasné, že vítězstvím nad Finkami získaly Svobodová se Žolnerčíkovou místo pro Českou republiku na MS U19 příští rok. Zápas o páté místo tedy již nic neřešil a bohužel se Češkám vůbec nevydařil. Hráčky už v sobě nenašly energii a v prvním setu Rusky jednoznačně dominovaly, Češkám povolily pouze 8 bodů. I začátek druhého setu začal hrozivě, Rusky šly rychle do vedení 5:1. Češky zmobilizovaly poslední zbytky sil, dokázaly srovnat na 12:12, poté ještě stáhnout na 17:19 ale to bylo všechno, prohrály 18:21 a především pouze 26% úspěšnost na side outu byla příčinou porážky. Škoda, že se s turnajem rozloučily tímto nepovedeným zápasem, protože celkové 6 místo lze hodnotit jako úspěch. Ale hlavní je spot pro MS U19 a to se povedlo.

Turnaj vyhrály ruské jedničky Voronina, Bocharova, které ve finále zvítězily nad Holanďankami Schoon, van Driel 2:1 (21:18, 19:21, 15:21). Tyto dva týmy po zásluze obsadily první dvě místa, byly jednoznačně nejlepší a herní kvalitou převyšovaly všechny ostatní týmy. Za nimi pak byla skupina vyrovnaných týmů – Ukrajina, Itálie, Rusko 2, Česko, Španělsko, Řecko, ale i trochu překvapivě Finsko nebo Švédsko. Šesté místo dle mého názoru odpovídá aktuální výkonnosti týmu Svobodová, Žolnerčíková. Češky sehrály celkem 8 zápasů, 5 vítězství, 3 prohry. V porovnání se soupeři, se kterými se tým v průběhu turnaje utkal, měl náš tým lepší servis, děvčata uhrála v osmi zápasech celkem 41 bodů přímo z podání. Zapracovat je třeba především na side outu a odstupu blokující hráčky od sítě.

Co se týká organizace turnaje, musím vystřihnout poklonu pořadatelům, organizace celého turnaje byla na opravdu velmi vysoké úrovni. Mám srovnání s řadou jiných under age turnajů, kterých jsem se zúčastnil, stejně tak i světovek, a tady v Kazani se pořadatelé opravdu vytáhli. Ubytování, doprava, jídlo, bezpečnost, ale i zábava na centr kurtu, všechno klapalo na výbornou. Dobrovolníci na hotelu i v areálu byli neustále k dispozici. Každý tým měl navíc přiděleného tzv. atašé, který se o tým staral pomáhal mu případně s překladem nebo řešením jakýchkoli situací, které se vyskytly. Nerad to říkám, ale i někteří trenéři hodnotili tento turnaj jako mnohem lépe zorganizovaný než ten loňský v Brně…

 

Autor: Jaroslav Bartoš

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018