17.6.2020

Výrazná stopa beachvolejbalových juniorských reprezentantů na domácí scéně

Výraznou stopu v uplynulém víkendu (13.-14.6.2020) opět zanechaly české juniorské reprezentační týmy, které se čím dál více začínají prosazovat v kategorii dospělých.

V ženských týmech si své místo v absolutní české špičce drží Marie-Sára Štochlová s Martinou Maixnerovou, kterým zřejmě přišla vhod vzájemná roční pauza, kterou odehrály každá s jinou spoluhráčkou, a změna na trenérském postu v podobě Šárky Nakládalové. Rovněž reprezentantky do 20 let (Julie Honzovičová, Lucie Šulcová, Markéta Svozilová, Eliška Tezzele a Michaela Břinková) předvádí velmi dobré výkony a je vidět, jak významnou roli pro herní růst představuje konfrontace s absolutní českou špičkou.

V mužské kategorii je situace velmi podobná. Nejzkušenější tým Jiří Sedlák/Patrik Maňas již dokáže porážet i ty nejlepší mužské týmy u nás, nicméně i jim vyrostla před ME U22 velmi silná konkurence (Martin Melmuka, František Knobloch, František Pihera, Tadeáš Trousil, ale i další). S ohledem na zranění Ondřeje Perušiče se navíc některým hráčům naskytla možnost zahrát si s naším nejlepším blokařem Davidem Schweinerem, jako již zmiňovanému Patrikovi Maňasovi nebo třeba Adamovi Štočkovi, což je pro tyto hráče obrovská zkušenost a „škola“. V kategorii dospělých se rovněž zabydluje nově složená mladá dvojice Tomáš Semerád/Jakub Šépka, která pomýšlí krom domácího ME U20 také na listopadové MS do 19 let.

V nejmladší kategorii dívek do 18 let bude dle dosavadních výsledků zřejmě největší konkurence za poslední roky. Některé hráčky si svými výkony již nyní řekly o nominaci do širší reprezentace U18 (Alžběta Tomášová, Kristýna Koblížková, Beáta Ročková, Markéta Příhodová, Jana Fixová, Klára Selicharová). Další jména do širší nominace budou doplněna nejpozději po odehrání červencového MČR U18.

V chlapecké kategorii bude velmi zajímavé sledovat konfrontaci beachvolejbalistů s volejbalovými reprezentanty, kteří využívají volné víkendy k absolvování beachvolejbalových turnajů. Zatím nejvýraznější z nich je duo Daniel Fabikovič/Richard Struška, kteří si svými stabilními výsledky a předvedenou hrou již nyní řekli o nominaci do širší beachvolejbalové reprezentace U18, která bude stejně jako u dívek doplněna během následujícího měsíce. Vzorem těmto mladým hráčům mohou být naše reprezentační opory Jan Hadrava a Donovan Džavoronok, kteří mnoho letních měsíců trávili právě beachvolejbalem a nyní působí v těch nejprestižnějších klubových soutěžích Evropy a v nich patří k nejlepším hráčům. Vyvrací tak domněnky některých volejbalových trenérů o nevhodnosti beachvolejbalu směrem ke klasickému volejbalu.

 

Autor: Přemysl Kubala - manažer reprezentace mládeže

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018