7.3.2021

Z kempu beachvolejbalistů U19 a U22 na Tenerife rovnou na světovku

Příprava na nadcházející beachvolejbalovou sezonu je v plném proudu, a tak mládežnická reprezentace nezahálí. Pod vedením trenérů Přemysla Kubaly (dlouholetého reprezentanta a účastníka OH v Londýně 2012), Martina Tichého a Honzy Chalupy absolvoval širší výběr do 19 a 22 let několikatýdenní kemp na španělském ostrově Tenerife. Své o tom napsal šéftrenér mládeže Přemysl Kubala.

Ostrov Tenerife je tradiční destinací téměř všech špičkových evropských týmů, které se zde díky ideálnímu podnebí v zimních měsících připravují na nadcházející beachvolejbalovou sezónu. Naši mladí hráči tak mají možnost vidět v akci hráče, které často vídají jen na televizních obrazovkách a kteří patří k absolutní světové špičce.

Rovněž díky velkému množství juniorských týmů se našemu trenérskému tandemu Martin Tichý a Honza Chalupa podařilo uspořádat neoficiální mezinárodní turnaj, za což jim patří velký dík, protože konfrontace se zahraničními týmy je vždy pro hráče velký motivační faktor. V druhé části soustředění čeká naše hráče ještě třídenní měření sil s týmy Lotyšska, Norska a Švédska, a všichni se už nyní těší na vzájemné souboje.

Začátkem března se z našeho týmu odpojila dvojice Jirka Sedlák / Patrik Maňas, která nás bude reprezentovat na 4 hvězdičkovém turnaji v katarském Doha a doplní tak zde české seniorské jedničky Davida Schweinera a Ondru Perušiče. Jirka s Patrikem zde na soustředění prokázali velmi solidní výkonnost a všichni jim budeme držet pěsti, aby uspěli na svém prvním letošním turnaji okruhu World Tour.

Patrik Maňas a Jiří Sedlák mohou být velkým příslibem pro český beachvolejbal. Čtyřhvězdičkový turnaj v Doha bude pro mladý pár křest ohněm, a tak jsme vyzpovídali Patrika Maňase, aby nám prozradil, jak se na první turnaj připravovali a jaká mají očekávání.

Necelé dva týdny jste strávili na Tenerife v rámci soustředění mládežnické reprezentace. Jak celý pobyt hodnotíš?

Ano, na Tenerife jsme přiletěli 19. února a strávili tam deset dní trénováním se zbytkem mládežnické reprezentace. To, že se soustředění uskutečnilo, je skvělé, konkrétně pro nás bylo také poslední částí vydařené přípravy před prvním turnajem nové sezóny.

Trenér Kubala zmiňoval, že jste si jako treninková skupina poměřili síly s ostatními reprezentacemi, které na Tenerife také ladili formu před prvním turnajem. Vypíchnul bys nějakou dvojici, proti které byl zážitek si zahrát?

Na Tenerife se připravuje v tomto období velká část týmů z Evropy a my jsme odehráli tréninkový turnaj s mladými norskými a švédskými týmy. Co se týče slavných jmen, tak na našem prvním letošním soustředění na Tenerife v lednu jsme měli možnost poměřit síly s týmy jako Samoilovs / Smedins nebo Herrera / Gavira.

To jsou velká jména světového beachvolejbalu. Jak se vám proti nim dařilo?

První polovina tréninku se Španěly se nesla v duchu herních situací, kde jsme se snažili držet krok ze všech sil. Potom ovšem přišla cvičení na podání a přihrávku, kde nás Španělé bez větší námahy „ponížili“. S Lotyši se více hrálo a odnesli jsme si pár dobrých momentů.

Cesta do Doha bývá pro české páry občas zakletá. Jaká byla ta vaše?

Do Doha jsme letěli rovnou z Tenerife s přestupem v Madridu. Cesta proběhla v pořádku, lety v dnešní době nejsou zrovna přeplněné.

Ptám se proto, že jsem slyšel, že Perušič se Schweinerem měli zase nějaké problémy….

Peruna jsme tak trochu ztratili v Madridu na letišti kvůli špatnému číslu pasu na vízech, ale řekl bych, že v porovnání s jinými jejich pokusy o cestu do Kataru už to není taková hrůza.

V Doha vás čeká kvalifikace, bude to pro vás zatím největší beachvolejbalová výzva?

Jednoznačně se jedná o největší turnaj, který jsme hráli. Je tady skoro celá světová špička, až na pár smolařů, kteří na poslední chvilku dostali covid. Přípravu jsme ale měli skvělou, takže už se těšíme na první ostrý zápas po dlouhé době.

V kvalifikaci máte číslo 29. Jak moc bude složité se probojovat do hlavní soutěže?

Řekl bych, že dost, kvalifikace je plná výborných týmů a v nejlepší pozici z hlediska nasazení rozhodně nejsme. Můžeme mít výhodu v tom, že jsme přiletěli už týden před turnajem a odtrénovali tady několik tréninkových jednotek.

 

Autor: Martin Mach

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018