17.8.2019

Zhodnocení mládežnické beachvolejbalové sezóny manažerem reprezentace mládeže!

Sezónu budu hodnotit ze dvou zásadních pohledů:

logo 

A) - první z nich jsou výsledky na mezinárodní scéně a konfrontace s vrstevníky dané věkové kategorie

B) - druhý pohled je hledání a výchova hráčů s velkým potenciálem, kteří by plynule přešli z mládežnické kategorie do té seniorské a byli konkurence schopní na turnajích World Tour

Nominační turnaje a MČR

S ohledem na velmi brzký start juniorských ME/MS proběhly jednotlivé kvalifikační turnaje (MČR) během května, resp. na začátku června a až na výjimky vítězily týmy, které měly venku natrénováno nejvíc. V dubnu sice odjely některé týmy na krátkou přípravu za teplem, ale handicap "skleníkových" tréninkových podmínek v halách smazat nedokázaly.

Mezinárodní šampionáty U18 - U22

Všechny nominované týmy vzorně reprezentovaly ČR a bojovaly o každý míč. Nakonec však 12 reprezentačních týmů veze ze 4 světových a evropských šampionátů pouze jednu medaili, bronz z ME U18 v Badenu přivezla dvojice Svozilová - Tezzele. Většině týmů dle mého chyběla větší konfrontace se zahraničními týmy a absence na kvalitně obsazených turnajích.

Nominace druhých týmů na jednotlivé šampionáty

Chtěli jsme umožnit i dalším týmům zúčastnit se MS/ME a dle nominačních kritérií jsme vytvořili složené týmy, které by dle našeho mínění byly schopné uhrát solidní výsledek, byť s minimálním časem na přípravu. Bohužel se projevila neochota jednotlivých týmů a jejich trenérů k jakékoli změně ve složení dvojic a tudíž se nenaplnila ani další myšlenka a to "výchova" mladého talentovaného hráče vedle výrazně zkušenějšího, čímž by získal nenahraditelné zkušenosti. V zahraničí zcela běžná praxe, o nominacích a složení týmů na jednotlivé akce nemluvě. Všeobecně vnímám juniorskou kategorii jako přípravu do kategorie dospělých, která nás reprezentuje na okruhu World Tour, odkud je cesta na všechny významné mezinárodní akce.

ZÁVĚR:

1) - hrozba razantního úderu

Je velmi pozitivní, že se nám rozrůstá základna hráčů specializujících se na beach volejbal. Přesto všechno kvituji fakt, že si velká část trenérů uvědomuje nutnost zvládnutí razantního úderu a další prvky specifické pro šestkový volejbal a svým hráčům také ordinuje pravidelné tréninky na tvrdém povrchu. Právě v hale vnímám optimální podmínky pro zdokonalení tvrdého útočného úderu.

Bohužel se ukázalo, že právě útok byl jedním z nejvíce limitujících faktorů mnohých našich reprezentantů. Ať už to bylo dáno horšími fyzickými parametry, nebo faktem, že razantní úder hráči považují až jako druhý v pořadí za tím technickým, byla u mnohých hráčů vidět absence nedostatečné "šestkové" průpravy. Zvláště v ženské kategorii se pak naplno projevilo, jak na tom jsme. Soupeři nás až příliš často nechávali útočit na bez blok a prostě jen bránili v poli nedůrazný útok či nějaké technické zakončení, což samozřejmě v mezinárodní konfrontaci nemůže stačit.

2) - zimní příprava a turnaje

V dubnu a květnu sice odjely některé týmy na krátkou zahraniční přípravu, to však na absolutní špičku nestačí. Rovněž počet odehraných mezinárodních turnajů a účast na zahraničních soustředěních byla v porovnání s úzkou evropskou špičkou minimální a bude potřeba v tomto ohledu zásadní změna, pokud chceme v budoucnu pomýšlet na úspěch.

3) - složení týmů

Zřejmě nejvíce diskutované téma, nicméně i s ohledem na dosažené výsledky zcela logické otázky typu: proč nehrají spolu nejlepší hráči, které v ČR máme. Je zcela evidentní, že na reprezentační úrovni nelze fungovat jen v týmech složených v rámci jednoho klubu a bude potřeba mnohem větší spolupráce klubů, trenérů a hráčů při tvoření reprezentačních dvojic. Na novém systému fungování reprezentace a na úpravě nominačních kritérií pro jednotlivá ME/MS usilovně pracujeme, abychom vytvořili co nejlepší podmínky pro maximální rozvoj hráčů a opět vozili medaile z nejrůznějších juniorských šampionátů.

 

Přemysl Kubala, manažer reprezentace mládeže

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018