8.10.2020

Zpráva předsedy ČABVK k propojení asociací ČABVK a ABV

Správní rada ČVS vzala na vědomí zprávu předsedy ČABVK a člena SR ČVS p. Víta Maříka k propojení asociací ČABVK a ABV.

První kroky k propojení ABV s ČABV dokončeny.

Od rozhodnutí SR ČVS k propojení obou asociací beachvolejbalu uplynulo již více než ¼ roku. Legislativní proces propojení obou asociací byl potvrzen na červnovém výboru ČVS, když ho podpořilo až na dva hlasy celé plénum výboru ČVS.

Od července 2020 tedy mohu z pozice předsedy ČABVK z.s. potvrdit, že výbor ČABVK, který se k věci propojení asociací sešel od července 2 x, splnil všechna doporučující ustanovení orgánů ČVS k propojení asociací.

Konkrétně se jednalo o svolání mimořádné členské schůze, přípravu všech doprovodných dokumentů členské schůze a přípravu nového znění stanov ČABVK. Výbor ČABVK pověřil mou osobu svoláním I. Mimořádné Členské Schůze ČABVK na 4. 9. 2020. Připravil jsem s legislativní komisí ČVS nové stanovy ČABVK a tyto stanovy byly následně schváleny nejvyšším orgánem ČABVK. Hlavní úprava se týká přijímání členů ČABVK a hlasovacích práv členů a výpočet mandátů sdružených právnických osob v ČABVK. Je to první krok dokončený k propojení ČABVK a ABV.

Co se tím v beachvolejbalu změní?

Pokud projde změna stanov ČABVK, podaná po 15denní odvolací lhůtě od konání I. Mimořádné Členské schůze zápisem na spolkovém rejstříku MS v Praze, budou se moci registrovat do ČABVK jednostranným právním úkonem všechny kluby, oddíly a TJ, vždy členové ČVS, které mají ve vlastních řadách beachvolejbalové hráče. Na tuto registraci budou mít kluby 3 měsíce od zápisu nových stanov ČABVK do rejstříku spolků. Kluby, oddíly, TJ sdužené v ČVS musí splnit kritérium 10 beachvolejbalových hráčů zaregistrovaných ve VIS jako hráč beachvolejbalu. Po 3 měsících přechodného období (čas pro kluby, oddíly a TJ, aby své členy ve VIS označily) dojde k první historické volbě orgánů beachvolejbalu zdola, z beachvolejbalového prostředí, klubů, oddílů a TJ a to na volební schůzi ČABVK. Nově vzniklý výbor ČABVK bude „přepsán“ do orgánů ABV, konkrétně do výboru ABV dle nového statutu ABV. Toto vše je platné v rámci legislativy ČVS už dnes, účinnost je odložena nejdříve k 1. 1. 2021.

V současné době sdružuje ČABVK přes 20 klubů a 6000 členů ČVS. Naproti tomu ABV nesdružuje žádné členy. Propojením asociací se nová ABV významně posílí. ABV se dle nového schváleného statutu ABV bude podobat AVOKU mužů a AVOKU žen a v nových stanovách ČVS, platných od 1. 11. 2020 jsou si již všechny tři asociace (AVOK M, AVOK Ž a ABV) ve svých hlasovacích právech a postavení rovny.

Definice klubu působícího v beachvolejbalu a definice hráče beachvolejbalu po schválení SR a orgány ČVS.

Klubem, oddílem, TJ působícím v beachvolejbalu se rozumí takový subjekt, právnická osoba, člen ČVS, která má ve VIS označeno 10 a více hráčů (zaklikán parametr beach). Beachvolejbalovým hráčem se rozumí hráč, který v kalendářním roce 2020 odehrál alespoň 5 utkání na turnajích organizovaných ČVS, a to jak na turnajích ABV, tak na turnajích beachvolejbalu krajských svazů.

Cílem celého procesu je sjednocení beachvolejbalu pod jednu hlavičku zastřešenou Českým volejbalovým svazem.

Co musí udělat kluby, které se chtějí stát členem ČABVK?

Za prvé musí být členem ČVS a věnovat se ve své činnosti beachvolejbalu, tedy splnit kritérium 10 „zaklikaných“ hráčů v systému VIS. Tímto jednostranným právním úkonem se stanou „klubem se zaměřením na beachvolejbal“ a mají automatické právo členství v ČABVK. Správní rada přijala dne 7. 10. 2020 usnesení, kterým ukládá RKM ČVS povinnost ověřit členskou základnu dle požadavků a požadované struktury pro potřeby ČABVK. Žadatelé o členství v ČABVK si budou sami muset obstarat potvrzení od RMK, budou muset požádat o členství v ČABVK a vyjádřit souhlas se stanovami ČABVK. Orgánem, kam bude směřovat žádost o členství v ČABVK bude Výbor ČABVK. Pokud bude žádost obsahovat všechny náležitosti, výbor ČABVK zavede dle svých stanov takový subjekt v přehledu svých řádných členů, pokud nebudou náležitosti splněny, vyzve takový subjekt k doplnění.

Výbor ČABVK potvrdí členství žadateli a pozve své nové členy na volební členskou schůzi. Její termín konání je plánován na období prosinec 2020 – leden 2021.

 

Autor: MUDr. Vít Mařík - člen SR ČVS, předseda výboru ČABVK

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018