9.9.2019

České páry na World Tour Finals v Římě zářily!

Závěrečný turnaj sezóny 2018/2019 je minulostí, v Římě se představily tři české páry a rozhodně nezklamaly! V případě Ondřeje Perušiče s Davidem Schweinerem a Markéty Slukové s Barborou Hermannovou byla především cesta do čtvrtfinále velikou podívanou a obě dvojice si poradily s velikými jmény. Pro Michalu Kvapilovou s Michaelou Kubíčkovou byl úspěch už postup do hlavní soutěže, ani tam se však neztratily a se silnými soupeřkami hrály vyrovnané bitvy. World Tour Finals tak dal českému beachvolejbalu další olympijské povzbuzení!

logo 

Cestu do hlavní soutěže skrze nepříjemnou kvalifikaci musely zvládnout Míši Kubíčková s Kvapilovou. V prvním duelu narazily na možná lehčí soupeřky z Ukrajiny, sestry Makhnovy, soupeřky jim ale Finals znepříjemnily už od začátku. První set Míša s Míšou prohrály 16:21 a ani v druhém to chvílemi nevypadalo růžově. České holky však nakonec slavily velmi důležitý obrat, druhou sadu vyhrály 26:24 a tie-break rozhodly stavem 17:15! Posledními soupeřkami před hlavní soutěží byly Finky Taru Lahti a Anniina Parkkinen. Tentokrát probíhalo utkání opačně, po prvním setu, který Kvapilová s Kubíčkovou vyhrály 21:19, přišel lehký útlum a Finky jej využily, český pár padl 15:21 a do zkrácené sady to nevypadalo nejlépe. Míši se ale dokázaly dostat zpět do utkání a i v tomto případě uhrály nejtěsnější výhru po výsledku 16:14 a postoupily do main draw!

Velmi podobným způsobem probíhaly v případě MKdua i utkání v základní skupině World Tour Finals. Míša Kubíčková s Míšou Kvapilovou se postavily šikovným Švýcarkám Betschart a Hüberli a vlétly na ně velmi odvážně. Navíc také úspěšně, první set patřil Češkám, které jej vyhrály 21:18! Ačkoliv druhý set byly lepší soupeřky a česká dvojice podlehla 17:21, byly to přeci jen Míša a Míša, kdo si vytvořil první šanci na ukončení zápasu ve svůj prospěch! Tuto příležitost však nevyužily, naopak Švýcarky napínavý tie-break otočily a tentokrát stály po výsledku 14:16 Míši na straně poražených. Ani toto klopýtnutí však české duo  nezastavilo v pěkných výkonech, kterými se v Římě prezentovalo! V boji o postup ze skupiny sehrály Češky další (jak jinak) třísetové utkání, tentokrát s čínským párem Wang/Xia. Po průběhu 25:27 a 23:21 z českého pohledu rozhodla o postupivším až zkrácená sada, v té však měly po většinu doby navrch Číňanky. Míši Kvapilová s Kubíčkovou se tak se svým prvním společným Finals a první společnou hlavní soutěží na největším turnaji světového okruhu loučily na 25. místě po výsledku 12:15!

Přímo v hlavní soutěži začínaly české mistryně Markéta Sluková s Barborou Hermannovou. Ačkoliv si zprvu dělaly s Kerri Walsh Jennings a Brooke Sweat co chtěly, americké legendy se brzy přizpůsobily a zápas získaly ve svůj prospěch. Češky podlehly 20:22 a 17:21, do následujícího průběhu turnaje to však byla facka, veliké probuzení, neboť v dalších zápasech předváděly Maki s Bárou pořádný český válec! Začalo to již soubojem o postup ze skupiny, české hráčky změřily síly s Japonkami Murakami a Ishii. Druhý mač ve skupině tentokrát probíhal opačně, volný rozjezd se proměnil v drtivé vítězství 21:14 a 21:12 a Sluková s Hermannovou tak postoupily do play-off.

Třetí scénář ze základních skupin psal jediný český mužský tým v soutěži, Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem. Stejně jako v Gstaadu i v Římě zahájili turnaj s ruským párem Myskiv / Liamin. A kdo si pamatoval nepovedené utkání ze Švýcarska, musel být v Itálii velmi překvapen (možná až okouzlen) výkonem českého páru. Perun s Davem totiž především v druhém setu soupeře ničili a celkový výsledek 21:19 a 21:13 ukazoval, že vynechání republikových šampionátů mužů i klubů bylo dobrým krokem! Že nešlo o náhodu se měli všichni přesvědčit v utkání s brazilskými šampiony Álvarem Filhem a Alisonem! Kdo čekal vyrovnanou bitvu nebo vítězství Brazilců, musel být v naprostém šoku. Na kurtu dominoval český tým rozdílem několika tříd a výsledek 21:11 a 21:14 dokresluje, že si Češi se svými soupeři dělali, co chtěli! David Schweiner s Ondrou Perušičem postoupili do play-off z prvního místa a dostali se tak přímo do osmifinále soutěže!

První kolo vyřazovací části nicméně čekalo na Báru a Maki. České holky se střetly s Němkami Ittlinger a Laboureur a jak už jsme psali, pokračovaly v jízdě z druhého zápasu ve skupině. Hermannová se Slukovou měly zápas pod svou kontrolou a vyhrály jej výsledkem 21:16 a 21:16. I na třetím velikém turnaji v letošním turnaji se dostaly do osmifinále a potřetí se v něm utkaly o postup s Američankami April Ross Alix Klineman, které byly před turnajem stále světovými jedničkami. Jestliže to v Gstaadu dopadlo velmi špatně z českého pohledu, ve Vídni předvedly Maki s Bárou famózní obrat. V Římě to však byla úplně jiná pohádka! Barbora Hermannová s Markétou Slukovou ukázaly celému světu, co v nich dřímá, a světové jedničky rozdrtily 21:13, 21:14!

Postup do čtvrtfinále si Češky mohly odškrtnout, naopak Ondru s Davidem čekal nejtěžší zápas. Na centrkurtu se totiž utkali s domácími oblíbenci - Adrianem Carambulou a Enricem Rossim. Pár, proti kterému to Ondrovi s Davidem v předchozích duelech moc nešlo. Jenže italští fanoušci svým řáděním nabudili i český pár a poté co Schweiner s Perušičem zvládli důležitou koncovku prvního setu 26:24, dohráli zápas v rychlíkovém tempu, Italy zmrazili 21:11.

Do sobotních čtvrtfinále se tak probojovaly dva české páry. Bára Hermannová s Maki Slukovou vyzvaly Anu Patrícii a Rebeccu z Brazílie, tentokrát však byly silnější soupeřky. Češky odehrály dobré utkání, na konci se ale po výsledku 0:2 (-18; -19) s turnajem loučily na skvělém 5. místě. I Perun s Davem měli před sebou veliká esa, vicemistři světa Julius Thole s Clemensem Wicklerem bohužel připravili Čechům lekci a David s Ondrou padli dvakrát 12:21. I pro ně to byl však velmi povedený turnaj a české páry ukázaly, že olympijské sny nejsou marné!

 

Autor: Petr Sixta, foto: FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018