13.8.2019

Dvě pátá místa z ME přivezli Perušič se Schweinerem a Kubíčková s Kvapilovou!

Tři roky v řadě vozila česká výprava medaile z evropských šampionátů, ať už zásluhou Barbory Hermannové s Markétou Slukovou nebo Kristýny Kolocové s Michalou Kvapilovou. Tři ze jmenovaných však na letošním mistrovství Evropy v Moskvě nebyly. Přesto, i když bez medaile, můžeme mít z českých výsledků velikou radost! Před branami semifinále totiž skončili (a níže v článku se dozvíte, že v obou případech velice těsně) Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem a právě Michala Kvapilová, tentokrát s Michaelou Kubíčkovou!

Není pochyb o tom, že medaile se nejvíce očekávala od Báry Hermannové s Markétou Slukovou. Loňské bronzové medailistky měly být turnajovými jedničkami, avšak následky plynoucí ze zlomeniny malíčku Markéty před světovým šampionátem se po čtyřech týdnech takřka nepřetržitého hraní výrazně projevily a znemožnily českým nadějím startovat i na druhém letošním mistrovství. Podobný osud stihl mimo jiné i loňské vítězky z Nizozemska Sanne Keizer a Madelein Meppelink, takže v ženská část byla opravdu nepředvídatelná.

Ze zranění Holanďanek ovšem těžily jiné Češky, Martiny Bonnerová a debutantka Maixnerová. Ty totiž měly odehrát jeden z otevíracích duelů šampionátu právě s úřadujícími mistryněmi Evropy, ovšem po jejich odhlášce se na jejich místo dostaly (oproti Nizozemkám) slabší norské soupeřky Hjortland a Kjolberg. Důležitost této změny se v následujících momentech i dnech velmi výrazně ukázala, Martiny totiž zahajovací duel zvládly, když otočily nepříznivý vývoj a zvítězily 17:21, 21:18 a 15:10. A jelikož v následujících dnech podlehly Rakušankám Schützenhöfer a Plesiutschnig (10:21; 20:22) a těsně i domácím mladým hvězdám Bocharové a Voronině (13:21; 21:18; 12:15), byla to právě výhra nad turnajovými náhradnicemi, která poslala české holky ze třetího místa do play-off!

To Míši Kvapilová s Kubíčkovou prožívaly ve skupině jinou story. Nejprve se totiž postavily oblíbeným soupeřkám, Němkám Julii Sude a Karle Borger. Němky sice figurovaly jako jedny z kandidátek na medaili, v soubojích s českým MK duem však byly doposud neúspěšné. Tentokrát se však tato bilance narušila, Míša s Míšou byly v zápase pro tentokrát na straně poražených, Němkám podlehly 0:2 (-15; -17). Veseleji nebylo ani po druhém zápase, to Kvapilová s Kubíčkou prohrály 0:2 (-13; -16) i s holandským párem Stubbe/van Iersel a měla před sebou zápas o všechno. V cestě ale stály domácí soupeřky Dabizha a Rudykh a ty měly po prvním setu, který skončil v neprospěch českého páru 13:21, k postupu rozhodně blíže. Pak se však skrze chladné ruské počasí konečně usmálo slunce i na Míšu s Míšou, Češky do druhé sady zabraly a ovládly ji 21:17. Nakonec si přivlastnily i tie-break a po výsledku 15:10 mohly radostně slavit postup do play-off.

Třetí z českých párů v turnaji si pro fanoušky připravil v základních skupinách show, kterou s oblibou třikrát bezpečně zopakoval. Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem měli podle svých slov nepříjemnou skupinu, proměnlivé výkony ovšem způsobily, že si ji užili v maximální možné míře, tedy v devíti setech! Jak už jsme zmínili a kluci sami vtipně glosovali ve svých příbězích na sociálních sítích, všechny tři duely měly až děsivě podobné průběhy. S Rakušany Ermacorou a Pristuzem, s Estonci Tiisaarem a Nolvakem i s Poláky Kantorem a Losiakem si Perun s Davem přivlastnili první set aby následně dovolili druhý soupeřům. A v tie-breaku pak rozbalili to nejlepší, aby pokaždé zaslouženě vyhráli! Výsledky tak postupně byly: 21:17, 18:21, 15:9 proti Rakušanům, 21:19, 14:21, 15:6 proti estonskému páru a 21:19, 19:21, 16:14 na konec proti Polákům. Byl z toho tedy přímý postup do osmifinále a vydřený půlden odpočinku.

První kolo play-off tak čekalo jen české ženské páry a jako první do toho vlétly Martiny Maixnerová s Bonnerovou. V boji se zkušenou Řekyní Arvaniti a její spoluhráčkou Karagkouni však tolik štěstí neměly a podlehly 11:21 a 16:21. Na prvním společném ME tak braly 17. místo! Naopak jak nažhavené z postupu na poslední chvíly bojovaly Míša Kubíčková s Míšou Kvapilovou. S finskou dvojicí Ahtiainen a Lehtonen se očekával vyrovnaný zápas, možná převaha na straně Finek, MK duo však mělo utkání pevně ve svých rukách a výsledkem 21:14 a 21:18 si vysloužily TOP 10 umístění! Ani tím však nehodlaly končit! Ruský los byl totiž tentokrát na jejich straně a tak z vítězů skupin narazily na zřejmě nejsnažsí soupeřky, totiž na Francouzky Jupiter a Chamereau. A touto hozenou rukavicí Míši nepohrdly, po prvním vlažném setu 23:21 rozpumpovaly české fanoušky a vítězstvím 21:11 prošly do čtvrtfinále soutěže!

O chvíli později na stejnou metu dosáhli i Perušič se Schweinerem. Z bojů prvního kola vyřazovací části se na Čechy vyvalil soupeř, kterého si přáli možná nejméně, s Italy Rossim a Carambulou se Ondrovi s Davidem zrovna příjemně nehraje. Když pomalu dokazovali tato slova poté, co první set podlehli 19:21, soupeř za stavu 12:7 ve druhém tvrdě narazil. Ne však do Čechů, ale do ruské zimy. Adrianovi Carambulovi se za tohoto stavu ozvalo staré zranění a druhý set se tak jen dohrál (21:10), až soupeř za stavu 4:0 v tie-breaku kapituloval úplně. Nejednalo se tak sice o nejhezčí vítězství na turnaji, Perun s Davem si však tímto výsledkem vylepšili loňské maximum a prokousali se mezi osm nejlepších!

Ještě v pátek svedly boj o postup do semifinále Kvapilová s Kubíčkovou. Na druhé straně sítě stály Joana Heidrich s Anouk Vergé-Dépré, švýcarské soupeřky, které v posledních měsících trápily nejedny velké hráčky a toužily po medaili z ME. A první set jejich tužby pomalu naplňoval, Míši v něm na soupeřky nestačily 15:21, ale ani tentokrát se bez boje nevzdaly. A vyplatilo se, druhý set totiž Češky vyhrály 21:18 a do tie-breaku šly s vyrovnanými silami. V rozhodující sadě vedly 13:12, ale víc se už bodově neprosadily a set nakonec bohužel patřil soupeřkám. I tak se jedná o veliký úspěch a velkou naději do budoucích turnajů! Celou ženskou část nakonec ovládly mladé, avšak talentované Lotyšky Graudina s Kravčenokou, které ve finále porazily Polky Wojtasik a Kociolek. Švýcarské přemožitelky MK dua nakonec ostrouhaly, neboť malé finále žen patřilo Španělkám Lili a Else.

Jestliže prohra Míši s Míšou ve čtvrtfinále bolela, boj o semifinále Ondry s Davidem bylo ještě více hořké. V sobotu totiž měli před sebou Rakušany Ermacoru s Pristauzem, které porazili již ve svém úvodním zápase na turnaji a stejný vítězstvím českého páru skončilo i jediné předchozí střetnutí v letošním osmifinále Ostrava Beach Open. Tentokrát však bylo všechno jinak. Na kurtu byli jistější naši jižní sousedi, první set Češi padli 21:23. V druhém to ale vypadalo ještě hůř. Za stavu 12:19 měli Perušič se Schweinerem semifinále v nedohlednu, přesto se ještě na soupeře málem dokázali dotáhnout. Po výsledku 18:21 slavil vítězství soupeř. Ta hořkost z porážky byla o to větší, že kvůli zranění polské dvojice Kantora s Losiakem (kteří také okusili porážku ve skupině od Peruna s Davem) byl z tohoto čtvrtfinálového duelu předčasný souboj o bronz. Rakušané tak skončili na šampionátu třetí, zlato z loňska obhájili Anders Mol s Christianem Sorumem z Norska, stříbrní byli domácí Konstantin Semenov s Iljou Leshukovem.

O výsledcích a nadcházejících zápasech českých párů Vás nejrychleji budeme informovat na Facebooku a Instagramu Českého beachvolejbalu!

 

Autor: Petr Sixta, foto: CEV

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018