25.3.2024

Hermannové se Štochlovou těsně uniklo čtvrtfinále, muži nepostoupili z kvalifikace

Na turnaji FIVB Beach Pro Tour Challenge v brazilském Recife se z českých párů nejlépe dařilo Barboře Hermannové s Marií Sárou Štochlovou, které po smolné prohře v boji o čtvrtfinále obsadily devátou příčku. Tadeáš Trousil s Davidem Westphalem a Jakub Šépka s Jiřím Sedlákem nepřešli přes první kolo kvalifikace.

Šépka se Sedlákem nepředvedli v prvním kole kvalifikace vůbec špatný výkon. Jen škoda těch koncovek, které k jejich smůle zvládli o dost lépe soupeři, Rakušani Ermacora / Waller - 0:2 (19:21, 19:21).

Trousil s Westphalem v kvalifikaci narazili na americkou dvojici Bourne / Schalk. Toto utkání ale bohužel nezastihlo naše borce v té nejlepší formě a ani povětrnostní podmínky jim nepřály – 0:2 (11:21, 16:21). Nutno dodat, že zkušení Američané nakonec po těsné prohře v boji o semifinále obsadili pátou příčku, což jen potvrzuje jejich momentální kvalitu.

Jediným zástupcem českého beachvolejbalu v hlavní soutěži byly Hermannová se Štochlovou, které v prvním utkání skupiny D nastoupily proti domácím Brazilkám Elize Maia / Thamela. První sada byla do technického tie breaku relativně vyrovnaná. Pak se nám začalo dařit v obraně a díky několika dohraným bodovkám a několika více či méně vynuceným chybám na straně soupeřek Bára s Máří urvaly první set poměrem 21:14.

Do druhého setu holky opět vstoupily o něco lépe a několika bodovými bloky si vybudovaly až tříbodový náskok. Brazilky se ale nevzdaly a od stavu 10:7 přidaly skvělou obranou a servisem čtyři body v řadě a do technického time outu šly s mírným vedením 10:11.  Od té doby se skóre přelévalo ze strany na stranu, ale ve výhodnější pozici šly do koncovky Brazilky. Svůj dvoubodový náskok si nakonec odztrátovaly a poslaly utkání do tie breaku.

Zkrácená hra byla opět nadmíru vyrovnaná, a jak se říká, každý chvilku táhl pilku. Do koncovky šly ale opět v lepším postavení Brazilky. Bára s Máří prohrávaly 12:13. Před Bárou byla veledůležitá ztráta. Tu česká reprezentantka zvládla na výbornou (13:13) a mohlo se pokračovat v krasojízdě. Brazilky ale záhy kontrovaly parádní smečí a vydobyly si mečbol. Bára opět pod tlakem, ale opět skvěle - přelobovala odstupivší blokařku a sebevědomě posadila míč na zadní lajnu. Za tohoto stavu nevídaný počin. Hned na to Bára zablokovala, otáčí průběh na českou stranu a přichází mečbol. Tady se za základní lajnou o slovo přihlásila Máří a perfektně trefeným servisem k lajně ukončila toto utkání 16:14.

Boj o první místo ve skupině měly české jedničky svézt s reprezentantkami Finska Ahtiainen/Lahti. Díky drobným zdravotním peripetiím se ale Bára s Máří rozhodly zápas skrečovat a dát se dohromady před utkáním o čtvrtfinále.

Do něj nastoupily proti kvalifikantkám z Rakouska, D. Klinger / R. Klinger. Utkání bylo ve znamení ukradených setů. Ten první takřka celou dobu ovládaly Bára s Máří, ale koncovka nakonec patřila soupeřkám – 21:23. Druhá sada měla opačný průběh a závěrečná otočka ve skóre byla snad ještě brutálnější. Rakušanky vedly 20:18 a na ruce měly mečbol. Ten ale Bára zablokovala a vykřesala špetku naděje poslat utkání do zkrácené hry. Další balon se naší dvojici po lehké nepřesnosti na náhře soupeřek podařilo čapnout a složit a rázem bylo srovnáno. Vzápětí přišel bodový blok z rukou Báry a tie break byl zase o něco blíže. Nakonec Češky opět zachránila obrana. Bára čapla v poli nadražený balon tak, že Máří mohla v klidu smečovat a ta se ranou do diagonály nemýlila – 23:21.

Ve třetí sadě se zase schylovalo k senzaci, když holky v koncovce dotáhly rozdíl až čtyř bodů a srovnaly na 13:13. Tady se ale soupeřky nenechaly opět obrat a esem na 15:13 ukončily utkání. Baru s Maru se tak s Recife rozloučily devátým místem.

„Myslím si, že nadevše jsme předvedly bojovný výkon a tyto otočené průběhy setů, které jsme tady předvedly, nás mohou posunout dál,” hodnotí Hermannová turnaj v Recife. „Teď je to takové hořkosladké, ale příští týden nás čeká další turnaj v Brazílii (Itapema) a teď je důležité to setřepat a za týden na to vlítnout znova,” uzavírá Hermannová.

Kompletní výsledky ZDE

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018