Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
25.4.2024

J&T Banka Ostrava Beach Pro: největší hvězdy beachvolejbalu v Dolních Vítkovicích

Špičkově obsazený turnaj beachvolejbalové světové tour míří do Dolních Vítkovic již po sedmé. Od středy 5. do neděle 9. června 2024 se na dvou písečných kurtech uskuteční J&T Banka Ostrava Beach Pro 2024, v němž se na úrovni Elite 16 o tituly i postup na olympijské hry utká 16 párů v obou kategoriích. Chybět nebudou ani Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem, kteří si účast v bojích o olympijské kovy zajistili loňským prvenstvím na světovém šampionátu. Vítězové a vítězky ostravské „světovky“ tentokrát zvednou nad hlavu zbrusu novou trofej z dílny PURPOSIA Group.

Tradiční ostravská zastávka světové série Beach Pro Tour je v letošním roce naplánována na úplný vrchol olympijského kvalifikačního období. Stejně, jako v minulých letech se odehraje ve formátu Elite 16. To znamená, že hlavní soutěž je určena pro 12 přímo nasazených týmů, které doplní 4 nejkvalitnější páry šestnáctičlenné kvalifikace. Od prvního podání míče jde tedy opravdu o hodně.

Největším tahákem turnaje budou letos úřadující světoví šampióni Ondřej Perušič a David Schweiner. Oni tedy do Ostravy táhli jako magnet tisíce fanoušků vždy a zatím pokaždé se dostali mezi 4 nejlepší páry. Jejich úspěch na mistrovství světa v Mexiku je pro Český volejbal historickým milníkem. Ale ze sportovního pohledu má letošní ročník ještě jednu perličku – je totiž posledním podnikem před uzavřením olympijské kvalifikace pro pařížské hry. Tím pádem jeho prestiž už ani nemůže být větší a o poslední volná místa v Paříži se utkají ty nejlepší světové páry i české ženské jedničky,“ ujistil o sportovním významu vítkovického turnaje předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta. Pořádající národní federace má možnost žádat o divokou kartu pro nasazení do turnaje pro domácí pár. „Pro Barboru Hermannovou a Marii-Sáru Štochlovou může jít o rozhodující faktor v boji o olympiádu. V tuto chvíli se totiž nacházejí těsně pod čarou a samotná účast v elitní šestnáctce zaručuje vysoký bodový příděl. Každé vítězství pak jejich šance zvyšuje,“ vysvětlil Marek Pakosta.

V Ostravě se už dvakrát radovali Norové Christian Sørum a Anders Mol nebo Brazilka Eduarda Duda Lisboa. Vikingové, jak se norskému páru přezdívá, i Duda s partnerkou Anou Patrícií drží první pozici v aktuálním světovém rankingu. „Pro letošní ročník jsme vybrali motto „Je to o hvězdách", fanoušci v Ostravě totiž opět uvidí nejlepší světové týmy a zároveň i budoucí olympijské šampiony. A tím hlavním tahákem budou samozřejmě domácí hvězdy. Právě díky nim se fanouškům podařilo vykoupit vstupenky na víkend v rekordním čase a předstihu,“ řekl Marek Tesař z pořádající agentury Raul. „Velkým bonusem turnaje této kategorie je skutečnost, že ty nejšpičkovější týmy hrají už v kvalifikaci o postup mezi elitních 16 párů. Proto věřím, že diváci zaplní tribuny i na středeční kvalifikační souboje a skupinovou část ve čtvrtek a pátek,“ doplnil Marek Tesař.

V roce 2018, kdy se beachvolejbalová světová série do Dolních Vítkovic dostala poprvé, nesl turnaj označení čtyř hvězd. Vyšší úroveň měly pouze takzvané pětihvězdičkové Masters. „Já osobně a samozřejmě Moravskoslezský kraj jsme na vlastní kůži zažili, jak se kvalita i význam této akce rok od roku zvedá. Stačí se nakonec podívat na plné tribuny a rychlost, s jakou letos zmizely z pultů vstupenky na finálové dny. Tento sport má, řekl bych festivalovou atmosféru a našemu regionu velmi sluší, když potkáváte nadšené fanoušky nejen z Čech, Moravy a Slezska, ale i ze zámoří. Vybavují se mi vlajky Brazílie, Austrálie nebo USA, a samozřejmě sousedního Polska. Tato atmosféra je i vizitkou vedení Moravskoslezského kraje a je dobře, že přínos se vždy odrazil v pozitivním hodnocení celé akce mezinárodní federací,“ připomněl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství, mládež a sport Stanislav Folwarczny.

V našem městě si sportovní fanoušek ani na chvíli neoddychne. Je skvělé, že se v olympijské sezóně právě v Ostravě představí ty největší světové hvězdy. Protože díky turnaji J&T Banka Ostrava Beach Pro, ale i mistrovství světa v hokeji a Zlaté tretře se Ostrava stává jednoznačně světovým městem sportu. Během velmi krátké doby k nám zavítají stovky tisíc sportovních nadšenců z celého světa a já se těším na to, že u beachvolejbalových kurtů tu sérii špičkových akcí konečně zakončíme českým vítězstvím,“ připomněl ambice domácích jedniček primátor Statutárního města Ostravy Jan Dohnal.

Ivo Enenklovi, řediteli J&T Banky Ostrava, utkvěla ve spojení s turnajem v paměti netradiční vzpomínka. „Přímo před Kavárnou Elektra jsem se před pár lety setkal s šikovnými beachvolejbalisty, kteří si na tramvajové zastávce pinkali s míčem. Přidal jsem se k nim a párkrát si taky pinknul. Ti dva kluci se vloni na podzim stali mistry světa. S Ondrou a Davidem to nejen mě, ale i fanoušky vždycky bavilo. A mě opravdu baví, že J&T Banka je u toho od začátku, takže byla součástí růstu turnaje od 4 hvězd až po současný level Elite 16.

Pořadatelé pro 7. ročník sportovního svátku připravili několik novinek. Ve zvětšené fanzóně například vyroste pátý beachvolejbalový kurt pro veřejnost. „I ve svém sedmém roce turnaj stále roste, což je zásluha našich dlouhodobých partnerů Národní sportovní agentury, Moravskoslezského kraje, města Ostravy a J&T Banky. Rád bych ještě zmínil hlavní partnery Skupinu ČEZ a PURPOSIA Group. Díky nim můžeme fanouškům v Dolních Vítkovicích i u televizních obrazovek v celém světě přinášet stále silnější zážitky,“ zakončil Marek Tesař.

Zásadní novinkou, o kterou se postarala právě PURPOSIA Group, je nová trofej pro šampiony. „Vždy jsme se aktivně věnovali sportu a umění. Odvážím se říct, že toto spojení je pro naši společnost typické. Proto jsme se vstupem do turnaje uvažovali o hmatatelném přínosu, kterým bychom sport a umění propojili,“ uvedl předseda představenstva PURPOSIA Group a.s. Jan Hasík. Nová trofej, jejímž autorem je multi-umělec a sportovní nadšenec Radovan Šťastný, tak spojuje vše, co beachvolejbal v Dolních Vítkovicích odlišuje od zbytku světových turnajů. „Budoucí vítězové a vítězky zvednou nad hlavy „pohár" z kovu, který představuje trubky typické pro Dolní oblast a beachvolejbalový míč, jenž byl vytvarován a svařen z kovových matic,“ popsal Jan Hasík unikátní dílo.

Program turnaje:

den program
středa 5. 6. 2024 kvalifikace
čtvrtek 6. 6. 2024 zápasy ve skupinách
pátek 7. 6. 2024 zápasy ve skupinách
sobota 8. 6. 2024 play-off: round of 12, čtvrtfinále
neděle 9. 6. 2024 play-off: semifinále, o 3. místo a finále

Ceník vstupenek:

typ vstupenky cena v předprodeji cena v době konání turnaje
celodenní na středu 5. 6. 2024 200 Kč 250 Kč
celodenní na čtvrtek 6. 6. 2024 300 Kč 350 Kč
celodenní na pátek 7. 6. 2024 300 Kč 350 Kč
celodenní na sobotu 8. 6. 2024 vyprodáno  
celodenní na neděli 9. 6. 2024 vyprodáno  
celovíkendová vyprodáno  
celoturnajová vyprodáno  

 

Online předprodej vstupenek probíhá v síti Ticketportal ZDE

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Jan Brychta, J&T Banka Ostrava Beach Pro

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Trenérské žezlo od odcházejícího Arnauda Josseranda přebírá dosavadní asistent kladenského týmu, Slovák Tomáš Samsely.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Příbramská mise blokaře Martina Šábrta končí, po třech letech v dresu Kocourů bude opět hájit barvy Dukly Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Novým trenérem VK ČEZ Karlovarsko je Ital Stefano Mascia, který poslední sezóny působil jako asistent trenéra ve francouzském týmu Chaumont...

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018