13.11.2021

Letošní Světovou sérii zakončily naše dvojice 17. místem v Brazílii

4* turnaj FIVB v brazilské Itapemě v pátek přinesl hned tři zápasy našich týmů. Václav Berčík s Janem Dumkem ve svém prvním zápase bojovali o postup do play off a o udržení v turnaji. Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou si svůj postup mezi nejlepších 24 týmů vybojovaly už ve čtvrtek, a tak je čekalo utkání o TOP 16.

Vašek Berčík s Honzou Dumkem před odjezdem do Brazílie pevně věřili v postup ze skupiny. Ten se ale zkomplikoval po prohře s ruskou dvojicí Kramarenko / Hudyakov. Museli tak o splnění svého turnajového cíle zabojovat v zápase o udržení v turnaji proti Italům Bonifazi / Benzi.

Začátek prvního setu proti Italům byl takřka totožný s tím proti Rusům. Nedůraz na útoku našeho páru společně se skvělou obranou Italů způsobil bodovou újmu, kterou naši beachvolejbalisté až do konce setu nezvládli smazat. V druhém setu se role otočily a Vašek s Honzou hned od začátku výrazně vedli. Italům se sice občas podařilo skóre korigovat, navíc se ale nezmohli, nedostali šanci. Pravidelnou ztrátou a perfektní obranou si tak naši borci vynutili tie break. Zkrácená hra bývá velkou loterií a Vašek s Honzou v ní zpočátku prohrávali. Pár chyb a absence pověstného štěstíčka dostala naše reprezentanty do úzkých a za stavu 9:6 pro Italy se tie break zdál být ztracený. Nebyl... Jako by chtěli kluci splnit svůj slib o postupu ze skupiny a jako mávnutím proutku srovnali. Italové sice vzápětí znovu odskočili, ale díky perfektní obraně v poli a nespočtu čapnutých balonů, které se občas podařilo přetavit v bod, kluci set otočili a postoupili mezi nejlepších 24 týmů.

V zápase o osmifinále na Vaška s Honzou čekal domácí brazilský pár Oscar / Saymon. Do prvního setu nastoupily oba týmy krapet nervózní. Dělalo se spousta chyb a skóre se přelévalo ze strany na stranu. Ani jeden z týmů si nevybudoval výraznější náskok a tak se vše rozhodovalo v koncovce. Tam byl bohužel Honza Dumek zablokován a Brazilci následně svůj získaný breakpoint využili a vyhráli 21:19. Domácí dvojice v druhém setu začala skvěle ztrátovat a občasnou obranou postupně navyšovala svůj náskok. Honza s Vaškem se sice před koncovkou dostali bodově na dostřel, ale Brazilci znovu zabrali a dotáhli zápas do vítězného konce.

Máří s Bárou si druhým místem ve skupině zajistily postup do play off už ve čtvrtek a tak měly před play off trochu víc času na odpočinek než kluci. V cestě za kýženým postupem do osmifinále našim jedničkám stály reprezentantky Dánska Windeff / Bizgaard.

Zápas se pro naše hráčky nerozjel nejlépe. Hned od začátku prohrávaly a skóre ve prospěch dánského týmu narůstalo. Naší dvojici se nedařilo v obraně a krapet vázla mezihra. Nutno dodat, že Máří s Bárou spolu hraly první světovku, a tak se nebylo čemu divit. Před koncovkou sice měly naše reprezentantky šanci se dostat bodově na dostřel, ale díky nedohrané bodovce Dánky bodově odskočily a set vyhrály. Druhý set byl o poznání vyrovnanější a díky zlepšené hře na ztrátu naše dvojice většinu setu vedla. Dokonce si vypracovala čtyři setboly. Ty se jí bohužel nepodařilo využít a Dánky tak dostaly druhou šanci, kterou hned napodruhé využily a zápas vyhrály.

Oba naše týmy tak shodně v Itapamě skončily na děleném 17. místě, což je minimálně slušný příslib dobrých výsledků do budoucna.

Kompletní výsledky FIVB 4* Itapema ZDE

 

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Saquarema (BRA) - kvalifikace

Schalk / Bourne (USA) – Šépka / Sedlák 2:0 (21:19, 21:17), Šépka / Sedlák – Métral / Jordan (SUI) 2:0 (22:20, 21:15), Schalk / Bourne (USA) –...

 
1. liga mužů - finále

TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 3:1 (20:25, 25:21, 25:23, 25:23), TJ Sokol Dobřichovice – TJ Slavia Hradec Králové 2:3 (22:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Hermannová / Štochlová – Klinger D. / Klinger R. (AUT) 1:2 (21:23, 23:21, 13:15)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA)

Ahtiainen / Lahti (FIN) – Hermannová / Štochlová 2:0 (kontumačně), Hermannová / Štochlová – Elize Maia / Thamela (BRA) 2:1 (21:14, 19:21, 16:14)

 
FIVB Beach Pro Tour Challenge – Recife (BRA) - kvalifikace

Trousil / Westphal – Schalk / Bourne (USA) 0:2 (11:21, 16:21), Šépka / Sedlák – Ermacora / Waller (AUT) 0:2 (19:21, 19:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Dauhá (QAT)

čtvrtfinále: Mol / Sørum (NOR) – Perusič / Schweiner 2:1 (21:17, 23:21, 15:12)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018