8.3.2024

Perušič a Schweiner postoupili v Dauhá ze základní skupiny rovnou do čtvrtfinále

Utkání základních skupin turnaje FIVB Beach Pro Tour Elite 16 v katarském Dauhá jsou za námi. Ondřej Perušič sdavidem Schweinerem i přes prohru s kvalifikanty van de Velde/Immers ovládli skupinu B díky dvěma výhrám a o pár míčů lepšímu poměru bodů. Tento výsledek katapultoval české jedničky a turnajové dvojky přímo do boje o semifinále, ve kterém v pátek od 18 hodin vyzvou vítěze utkání Mol/Sørum a Bryl/Losiak.

Do prvního utkání základní skupiny B nastoupili Perun s Davem proti obrovitým Holanďanům Brouwer/Meeuwsen. Hned na začátku prvního setu díky dvěma blokům v řadě z rukou Davida Schweinera naši borci mírně odskočili. Následně ale přišlo pár nevynucených chyb na příjmu a útoku a Nizozemci rázem usedali k technickému time-outu s jednobodovým vedením. Tento mírný náskok naši soupeři pravidelnou ztrátou udržovali až do koncovky, ve které první setbol zakončili efektním blokem a tím získali první sadu ve svůj prospěch.

Do druhé sady vstoupili lépe Perun s Davem, teda spíše hůře Brouwer s Meeuwsenem, jelikož hned zkraje nasekali pár více či méně nevynucených chyb. Svůj díl na tom měl i Dave, který nezvykle nasadil hybridní servis, se kterým soupeři evidentně nepočítali. I v obraně se našim borcům dařilo a do technického time-outu šli se sympatickým vedením 12:9. To relativně stabilní ztrátou udrželi až do konce 21:17. Hra byla místy neurovnaná, ale to se na prvním turnaji sezony asi dalo čekat. Skvělé momenty se holt občas střídaly s těmi méně povedenými a to na obou stranách.

Utkání nakonec musel rozhodnout tiebreak. Začátek vyšel lépe Holanďanům, když Meeuwsen dvakrát přečetl útok Schweinera, v prvním případě ho zablokoval a v tom druhém čapl a dohrál bodovku. Na to Perun s Davem museli reagovat time-outem. Ten ale moc nepomohl a Brouwer s Meeuwsenem si připsali další dva body, 3:7. Když set začal směřovat do koncovky, české jedničky naprosto otočily celý vývoj. Parádní obranou, doplněnou občasnou chybou na útoku soupeřů, naši borci osvědčenou taktikou povolit a přitáhnout ovládli třetí sadu a do úvodního turnaje olympijské sezony vstoupili vítězně - 2:1 (18:21, 21:17, 15:12).

V druhém utkání turnajové dvojky vyzvaly brazilskou dvojici Andre/George. Bylo vidět, že v přípravě kluci hodně zapracovali na servisu. Díky němu si v první sadě často připravovali dobré pozice v obraně, kterých hojně využívali, a nutili soupeře útočit na hraně rizika, z čehož vyplynulo spousta chyb. Výsledek 21:17 tak nebyl překvapením.

Druhá sada byla skoro celou dobu vyrovnaná. Ne že by se pravidelně ztrátovalo, ale pravidelně se střídaly skvělé obrany. Když začala koncovka klepat na dveře, pomohli si naši reprezentanti dobrým servisem a opět excelentní obranou, jak na síti, tak i v poli. Díky tomu opět zvítězili, tentokrát 21:16.

Třetí zápas ve skupině poslal Dava s Perunem proti kvalifikantům z Nizozemska - van de Velde/Immers. Naši soupeři si hned na začátku vybudovali mírný náskok, který si drželi až skoro do koncovky. Tam ale Perun s Davem přidali dobrou obranu a servis a rázem si vybojovali setbol. Jenže pak to do svých paží vzal skvěle hrající van de Velde, který třemi body v řadě otočil první sadu ve svůj prospěch.

Druhá sada byla od začátku velice vyrovnaná a ani jeden z týmů neodskočil o více než dva body. To vydrželo až do koncovky, ve které si Perun s Davem stále udržovali mírný náskok jednoho až dvou bodů. Když ale přišel van de Velde, který evidentně zbožňuje čistou lajnu, na servis, bylo vymalováno. Dvě parádní plachty skončily esem a z vítězství vítězstvím 2:0 (23:21, 21:19) se radovali Holanďané. To naše kluky ale nakonec nemuselo mrzet, jelikož nakonec i tak ovládli základní skupinu B a čeká je čtvrtfinále.

Průběžné výsledky FIVB Beach Pro Tour Elite 16 v Dauhá zde

Autor: Martin Mach, foto FIVB

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018