3.6.2023

Perušič se Schweinerem opět v semifinále, Hermannová a Štochlová sahaly po senzaci

Nervy drásající souboje a zákroky, které braly dech. To vše bylo k vidění v sobotních osmifinálových a zejména čtvrtfinálových zápasech na turnaji J&T Banka Ostrava Beach Pro 2023. Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou byly blízko senzaci, nakonec však pro ně osmifinálový zápas byl tím posledním na turnaji. Naopak jejich kolegové z reprezentace, Ondřej Perušič a David Schweiner ve čtvrtfinále nezaváhali a na svém oblíbeném turnaji si zahrají opět semifinále. Tam je čeká soupeř nejtěžší. V repríze loňského finále v Ostravě a zároveň posledního turnaje Elite 16 v Brazílii vyzvou norskou dvojici Mol / Sørum.

Výborně rozehrané osmifinále měly v dopoledních hodinách české hráčky Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou a byly blízko senzaci. K vítězství nad Švýcarkami Anouk Vérgé-Dépré a Joanou Mäder jim chyběly tři míče. Koncovku druhého setu však nedotáhly a nakonec padly v tiebreaku.

Oblíbená dvojice Baru-Maru vstoupila s olympijskými medailistkami do zápasu dobře, brzy šla do vedení 9:6 a bodový náskok si držela až do stavu 20:18, kdy měla první setbol. Ovšem Švýcarky dvěma zvládnutými míči dokázaly srovnat. Setbol číslo dvě proměnila Hermannová úspěšným servisem i s pomocí prasátka a Češky vyhrály první sadu 22:20. Stejně úspěšně začaly i druhý set, který se však stále více vyrovnával a díky využitým šancím na obou stranách se o průběžné vedení přetahovaly oba týmy. Hermannová se Štochlovou často do výměn zařazovaly i útoky po druhé přihrávce. Nadějný stav 18:16 však domácí beachvolejbalistky neudržely, Švýcarky začaly více tlačit a druhou sadu si připsaly v poměru 21:18. V rozhodujícím tiebreaku za kratší konec tahaly české reprezentantky. Po sérii několika úspěšných zákroků byly blízko vyrovnání 10:10, ale soupeřky odskočily na dvoubodový rozdíl. Po dalších dvou úspěšně proměněných míčích si Švýcarky vypracovaly první mečbol, který ještě české hráčky dokázaly odvrátit, druhý už však byl úspěšný. Švýcarská dvojice Vérgé-Dépré/Mäder tak postoupila do čtvrtfinále po výhře 2:1 na sety (20:22, 21:19, 15:11).

Moc litujeme koncovky druhého setu. Protože takhle nalitý zápas, být tři body od čtvrtfinále na tak velkém turnaji, to určitě bolí. Ale jsou to olympijské medailistky a ty sebemenší chybu potrestají a nic už vám pak nedají zadarmo,“ řekla Bára Hermannová, která neopomněla vyseknout poklonu své obětavé parťačce. „Chtěla bych moc pochválit Marušku, která udělala na hřišti spoustu věcí, které mi speciálně v prvním setu pomohly. Tam jsem utekla hrobníkovi z lopaty, kdy Švýcarky hrály celou dobu po mně, a Maruška to vyhecovala, vymyslela. Obě vítězíme, obě prohráváme. Švýcarský sýr si holt namažeme příště,“ dodala smířlivě.

Konec zápasu jsem nezvládla mentálně, stres byl větší než já. V koncovce druhého setu bylo pár důležitých balonů, které se nám nepodařilo proměnit, ať už jsme to takticky nezvládly nebo to nevzaly na sebe a nesložily to. Proti takovýmto soupeřkám to pak může stát celý zápas,“ řekla Marie Sára Štochlová, na kterou ke konci zápasu mířila všechna podání. Spoustu míčů zahrály Češky přes druhou hráčku, některé kontrolované, některé spíš nutné ze vzniklé situace. Je to pomoc ulevit jedné hráčce, po které takticky jdou soupeřky a neodpustí jí ani jedno podání. Obě hráčky se shodují, že i tuto kombinaci na tréninku zkoušejí a plánují ji zařadit více do hry. Základem je dobrý příjem, který dle svých slov mají, chybí však více odvahy. Postoupit do play-off vnímají Hermannová se Štochlovou jako velký úspěch, získané body jim můžou pomoci i do nasazení pro další turnaj ve Gstaadu.

Na přemožitelky českých žen čekaly ve čtvrtfinále Američanky Terese Cannon se Sarah Sponcil, na ty už však Švýcarky Vérgé-Dépré / Mäder nestačily. K zajímavému čtvrtfinálovému střetu došlo mezi loňskými vítězkami turnaje Svenjou Müller a Cinjou Tillman z Německa a nasazenými jedničkami a vedoucími ženami světového žebříčku, Brazilkami Anou Patrícií Silvou a Eduardou „Dudou“ Santos Lisboa. Ty jsou zároveň posledními brazilskými ženami na turnaji, když loňské stříbrné medailistky z tohoto turnaje Agatha / Rebecca, po třech prohrách ve skupině do dalších bojů nepostoupily. Němky měly dobře našlápnuto, v první sadě však nevyužily setbol a set připadl Brazilkám. V druhé sadě se zdál sedmibodový náskok Brazilek už nepřekonatelný, Němky se ale dokázaly vrátit do zápasu a srovnat na 15:15. Pak ovšem Brazilky opět šláply na plyn a nakonec utkání dotáhly do vítězného konce ve dvou setech. Ani letos tak v ženské části nedojde na obhajobu titulu.

V ženském semifinále proti sobě nastoupí Kanaďanky Melissa Humana-Paredes / Brandie Wilkerson a Američanky Terese Cannon se Sarah Sponcil. V druhém semifinále se utkají Švýcarky Nina Brunner / Tanja Hüberli a Brazilky Ana Patrícia Silva / Eduarda „Duda“ Santos Lisboa.

Na závěr sobotního programu se na centrkurtu v Mastercard Areně odehrály dva nejočekávanější zápasy. Nejdříve úřadovali Anders Mol a Christian Sørum. Norští Vikingové, kteří jsou u českého publika velmi oblíbení, ve dvou setech vyprovodili z turnaje Němce Nilse Ehlerse a Clemense Wicklera dvakrát 22:20. Vrcholem dne pak byla závěrečná česko-francouzská bitva. Proti Ondřeji Perušičovi a Davidu Schweinerovi stáli Francouzi Arnaud Gauthier-Rat a Youssef Krou.

V první sadě byly síly vyrovnané, výborné zákroky byly k vidění na obou stranách a podle toho dopadlo i těsné skóre, kdy Češi zvítězili 21:18. Druhá sada byl však úplně jiný příběh. Za stavu 7:5 pro Čechy viděli diváci nejkrásnější výměnu celého zápasu, která skončila bodem pro domácí. Poté hned Perušič přesně mířenou ranou na lajnu navýšil náskok. Míče přesně na pásku přitom Čechům padaly opakovaně. Po sérii výtečných zákroků jak v poli, tak při blokování na síti si Perušič se Schweinerem vypracovali už sedmibodový náskok a jednoznačně mířili za postupem. Bezradní Francouzi už se nezmohli na odpor a záhy měli Češi na svých rukou hned deset setbolů. Krou a Gauthier-Rat už neměli co ztratit, proto si dovolili zařadit i oblíbený vysoký servis s rotací zvaný karambol nebo také skyball. Nakonec se jim podařilo odvrátit dva mečboly, ten třetí už však znamenal konec zápasu (21:18, 21:12) a páté semifinále pro českou dvojici.

Zápas byl extrémně náročný, ať už po mentální, tak i po fyzické stránce. Věděli jsme, že Francouzi hrají dobře a jsou nepříjemný tým. Byť nejsou tak fyzičtí, jsou šikovní a od začátku měli poměrně dobrý taktický plán. My jsme ale samozřejmě měli mnohem lepší taktický plán a díky tomu jsme vyhráli. V druhém setu došly jejich polaři trochu síly, zatímco tomu našemu rozhodně nedošly, ten je nabitý i na zítřek,“ smál se David Schweiner směrem ke svému parťákovi.

Obrovský rozdíl mezi prvním a druhým setem vysvětlil Ondřej Perušič. „Náš plán byl začít přes staršího z Francouzů, Youssefa Kroua, který je v rámci dvojice ten slabší. Koncovky setů, zejména ten druhý, jsme už chtěli hrát na polaře Gauthier-Rata. Tuhle taktiku jsme dodrželi, Francouzi ze začátku velmi dobře podávali, zejména právě Gauthier-Rat, který nebyl pod tlakem. Myslím, že to pak hrálo roli v druhém setu, protože jsme se na něj zaměřili a jemu trošičku došly síly a už na nás nemohl vyvíjet takový tlak jako v prvním setu,“ a David Schweiner ještě doplnil. „Zatímco Krou poměrně dobře ztrátoval, Gauthier-Rat dobře podával, protože jsme na něj nevyvíjeli tlak. Ale jakmile jsme to změnili, on přestal tlačit servis, zatímco Krou podával pořád stejně a rozhodnutím přejít na francouzského polaře se to asi zlomilo.

V semifinále na Čechy čekají Norové Mol se Sørumem, půjde tak o reprízu loňského finálového zápasu. Češi si na nasazené jedničky věří, na nedávném turnaji v Brazílii si ověřili, že pokud předvedou vynikající výkon, jsou schopni na ně vyzrát. „Bylo by samozřejmě krásné je porazit, ale pořád se bavíme o jednom z nejlepších týmů, který kdy tento sport hrál. Bude to tedy extrémně těžké, není to tým, který bychom uměli porážet pravidelně. Na druhou stranu, před takovouto diváckou kulisou, kde se nám daří a hrajeme dobře, podmínky pro to překvapit favority, jsou,“ věří Ondřej Perušič.

Zajímavý duel sliboval i poslední zápas sobotního dne na kurtu č. 2 mezi americkým párem Partain / Benesh a rozjetými Švédy Åhmanem a Hellvigem, dvojkami světového žebříčku. Poté, co Američané vyhráli první set 21:18, však Hellvig ze zápasu odstoupil kvůli zraněnému zápěstí.

V soutěži mužů si o účast ve finále zahrají kromě Čechů a Norů i Katařané Cherif Younousse / Ahmed Tijan, kteří vyzvou Američany Milese Partaina s Andrew Beneshem.

Průběžné výsledky ZDE

 

Autor: Štěpán Sedláček, foto Vlastimil Vacek

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018