20.8.2020

Po dlouhé době se naše beachvolejbalové jedničky vrací na mezinárodní scénu

V rakouském Badenu proběhne i s českou účastí od 19. – 23. srpna 2020 1* turnaj Světové série. Nejvíce pozornosti českých fanoušků bude upřena na naši nejúspěšnější dvojici posledních let Markétu Nausch-Slukovu a Barboru Hermannovou. O tom, jaký bude návrat do mezinárodního kolotoče, se rozpovídala ta zkušenější z nich, Markéta.

Téměř po roce vás čeká zahraniční turnaj. Jak moc se těšíte?

Těšíme se moc. Je pravda, že tři české turnaje Tipsport Beach Series byly úžasným zpestřením, ač to nebylo na zahraniční půdě, pořád to ale byly turnaje. Doufám, že nebudeme vyjukané, že už tu premiéru máme za sebou. Tohle je turnaj vyšší úrovně s mezinárodním obsazením, těšíme se na konfrontaci a vůbec, že si můžeme zahrát, aniž bychom se musely stresovat výsledky a body do olympijské kvalifikace.

Turnaj v Badenu je turnajem Světové série ohodnocený jednou hvězdou. Jak velkou váhu mu dáváte?

Spíš tréninkovou, po dlouhé době přípravy je to pro nás první konfrontace se zahraničními týmy, budeme si chtít vyzkoušet, jestli to, co jsme trénovaly, funguje i ve hře, v zápasech, kde proti nám stojí kvalitní soupeřky. Není tady boj o body na olympiádu, o prizey money, o dobrý ranking do dalších turnajů, takže odpadá stres z toho, že musíme nějak světoborně zazářit. O to víc se budeme chtít soustředit na to, abychom opravdu hrály to, na čem jsme se s Bárou domluvily, že chceme zkoušet.

Stadion Strandbad je populárním beachvolejbalovým místem. Už jste tam hrály?

Obě jsme tady hrály, ale už je to strašných let a nehrály jsme spolu. Centrální kurt je na koupališti, je krásný, vždycky tam je super atmosféra. Vedlejší kurty, kde se turnaj uskuteční, jsou v přilehlém parku, je to tam sympatické, přírodní, ale fanoušci tam moc nebudou.

Kromě vás je v hlavní soutěži několik špičkových evropských párů. Dokážete odhadnout kvalitu a náročnost, jaká vás v Badenu čeká?

První osmička bude docela našlapaná, další týmy jsou spíš kvalifikační úrovně, tak doufám, že první zápas by mohl být maličko lehčí, abychom se rozehrály. A potom, pokud budeme chtít pomýšlet aspoň na semifinále, budeme muset porazit jeden z top týmů jako jsou Švýcarky, Italky nebo Němky. Dostat se do finálových bojů bude určitě náročné.

Dlouho jste jen trénovaly, pak sehrály tři domácí turnaje Tipsport Beach Series. V jaké jste momentálně formě?

To je strašně těžké říct. V posledním roce jsme měly technickou přípravu, která gradovala před sezonou herní přípravou. Pak přišla karanténa, koronavirus, byly jsme na jiných kontinentech. Začaly jsme zase technikou, hrály jsme Tipsport Beach Series, teď jsme se zase trochu sehrávaly. Upřímně moc nedokážu odhadnout, v jaké se nacházíme herní formě. Jsme zdravé, to je pozitivní, volejbal hrát umíme, půjde o to, jestli budeme schopné najít konzistentní formu, abychom jeden set nehrály super a druhý se hledaly. To bude důležité.

Na čem jste během posledních měsíců v tréninku nejvíc pracovaly?

Nejvíc jsme pracovaly na fyzičce. U Barči byl cíl přeměnit svaly, aby byly funkční, rychlejší, mobilnější, dynamičtější. Taky pracovala na určitých technických věcech na balonech. Já se snažila udržet nějakou svalovou hmotu, doléčit zranění a na balonech jsem trochu přepracovávala nějaké technické věci - zkoušely jsme měnit strany, takže spousta útoků bude z opačné strany, než normálně hraju, stejně tak pro Barču. Tohle je něco, co bychom chtěly v turnaji zkusit zapojit.

Obě jste měly různé zdravotní problémy, už jste stoprocentně fit?

Ano, jsme stoprocentně fit, Bářiny problémy s ramenem odezněly, já jsem ok, zdraví by nás nemělo limitovat.

Jaká jsou v Badenu omezení kvůli koronaviru?

Poměrně striktní. Nejen hráčky, ale i celé týmy, musí mít negativní test na covid, ne starší 72 hodin. Při vstupu se každému měří teplota, pokud nejsme na kurtu, musíme chodit v rouškách, dodržuje se sociální distanc. Bude tady jen pár fanoušků, i těm se bude měřit v teplota, budou muset mít roušky, všude jsou dezinfekce. Dodržují to tady opravdu hodně.

 

Autor: Radim Trusina, foto ČVS/Kohelka

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018