28.4.2019

STŘÍBRO pro Markétu Slukovou a Barboru Hermannovou z čínského Xiamenu 2019!

Až ve finále se podařilo soupeřkám zastavit rozjetý vlak značky Sluková-Hermannová, a to ještě s odřenýma ušima! Markéta Sluková s Barborou Hermannovou ukořistily na svém prvním turnaji v nové sezóně a v olympijské kvalifikaci stříbrné medaile poté, co jim jedinou turnajovou porážku uštědřily neméně rozjeté Brazilky Ana Patrícia s Rebeccou. Průběh nedělních zápasů a komentáře českých hráček i trenéra Nausche dále v článku!

logo

Takový start do sezóny, navíc po více než osmiměsíční pauze, by potěšil každého. Už díky semifinálovému vítězství 21:19 a 21:18 nad australskou dvojicí Artacho/Clancy si Markéta s Bárou zajistily návrat na pozici číslo dvě ve světovém žebříčku. A ve finále proti Brazilkám Rebbece a Aně Patrícii, které do turnaje musely projít kvalifikací, měly jasně nakročeno za vítězstvím. Dlouhou dobu vedly v prvním setu rozdílem čtyř bodů, než se za stavu 16:12 pro Češky probudila dvacetiletá brazilská věž Ana Patrícia. Několika bloky rozhodila český útok a i kvůli velkému množství zkažených servisů Slukové s Hermannovou (celkově 15 zkažených servisů v utkání!) se Brazilky na turnajové jedničky rychle dotáhly. Vyrovnaná přetahovaná skončila až za stavu 23:25, bohužel pro jihoamerické soupeřky. Druhý set byl pokračováním koncovky setu prvního a poté, co Maki s Bárou neproměnily pár setbolových příležitostí (především kvůli nepřesnému servisu), využily Ana Patrícia s Rebeccou první mečbol a vyhrály 26:24 ve druhé sadě.

"Jsme moc spokojené, ačkoliv nás to teď trochu mrzí, protože jsme své šance ve finále měly a zápas byl těsný, ale myslím, že je to super úspěch a super start sezóny!" rozpovídala se po utkání Maki. "Odjížděly jsme sem s tím, že jsme osm měsíců nehrály a nevěděly jsme, jestli to zvládne moje rameno, jestli jsme moc nevypadly z herního rytmu. Přeci jen trénovat a hrát je pořád rozdíl."

Druhým místem si připsaly skvělých 720 bodů do světového i olympijského žebříčku a v tom od FIVB se posunuly s 5 180 body na druhé místo za kanadské hráčky Bansley a Wilkerson (5 540 bodů).

Ke stříbrnému návratu pomohl Markétě s Bárou také realizační tým vedený Simonem Nauschem. "Investovali jsme hodně času, energie a peněz do přípravy," nechal se slyšet trenér českých jedniček. "Jen na tento turnaj jsme si vzali jako asistentku trenéra z USA Kendru Vanzwieten, protože Veronika, moje asistentka v Evropě, s námi nemohla cestovat. Také jsme povolali naši fyzio-specialistku z Kapského města - a vše se vyplatilo!" "Měly jsme tady kolem sebe celý tým lidí, udělaly jsme opravdu všechno pro to, aby start do sezóny vyšel," navázala Sluková. "Navíc, rameno to zvládlo, ačkoliv ty podmínky tady nebyly jednoduché, vítr se točil, já jsem sama za sebe hrozně ráda, jak si s tím vším mé rameno poradilo," vrátila se hráčka ke svému zranění, které způsobilo odložený start sezóny.

Markéta Sluková s Barborou Hermannovou ziskem medaile navázaly na závěr loňské sezóny, kde postupně sesbíraly bronz, zlato a stříbro na evropském šampionátu v Nizozemsku, 5*hvězdě ve Vídni a World Tour Finals v Hamburku. "Tohle očekávané asi nebylo, ale na druhou stranu víme, že tu kvalitu máme, už jsme to několikrát ukázaly. Když jsme zdravé, vše si sedne a funguje, tak o medaile umíme hrát, takže nemůžeme říct, že jsme v šoku," popsala pocity Markéta. "Začít sezónu tam, kde jste ji skončili loni, je skvělé," pokračoval Simon Nausch. "Stříbrná medaile je lepší než zlatá v ohledu na dlouhodobý vývoj. Znamená to, že s vědomím toho, že jsme udělali nějaké věci ve finále špatně, prohra nás motivuje udělat to příště lépe. Neboli 'jsi sakra dobrý, ale ne nejlepší, tak pokračuj v práci'!"

logo

Rakouský trenér se také pozastavil nad bídnou bilancí servisu českých hráček v prohraném finále. "Z pohledu servisu bylo finále jeden z nejhorších zápasů našeho týmu, co jsem viděl - 15 chyb opravdu není dobrý výsledek, k tomu jen 3 esa od Markéty. Přesto jsme je stále tlačili a prohráli s top týmem jen 23:25 a 24:26! Z pohledu side-outů je to v tom případě velmi slušný výsledek, ale side-out sám nám zápasy nevyhraje a je pak jen otázka času, než toho soupeř využije - to se ve finále přesně stalo. Byla to veliká lekce, která se stala jen ve finále a měla tak příchuť pořád sladké stříbrné medaile. Doufám, že holky se z toho ponaučí a já jsem si jistý, že této zkušenosti využijí v jiném velkém utkání! Budeme teď pokračovat v naší cestě a budeme mít šanci se ukázat znovu!"

Sluková s Hermannovou nedělními výsledky navázaly na předchozí výhry ve skupině (21:13 a 21:16 proti Ukrajinkám Samoday a Lunina; 21:191 15:21 a 15:12 proti Němkám Bieneck a Schneider) a v play-off (21:17, 15:21 a 15:8 proti Japonkám Ishii a Murakami; 22:20 a 21:13 proti brazilské dvojici Talita/Taiana Lima).

Maki s Bárou však nebyly jedinými českými účastnicemi xiamenského turnaje. Bohužel už v prvním kole kvalifikace skončily Míši Kvapilová s Kubíčkovou poté, co 17:21 a 20:22 nestačily na australské hráčky Laird a Palmer. Podobně dopadly i Martiny Bonnerová s Maixnerovou, které podlehly Nizozemkám Sinnema a Bloem 20:22 a 15:21.

Sledujte Český beachvolejbal také na Facebooku a Instagramu a nenechte si ujít důležité chvilky českého plážového volejbalu! 

 

Autor: Petr Sixta, foto: FIVB, Simon Nausch

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018