19.2.2024

Turnaj Queen & King of the Court na Tenerife má českou vítězku

God save the Queen! To je to první, co mě napadlo, když Kylie Neuschaeferová složila poslední míč na turnaji Queen & King of the Court na španělském ostrově Tenerife. Celý příběh je jako z pohádky a tak je víc než příznačné, že na konci toho všeho stojí královna, která má skvěle našlápnuto do světového beachvolejbalu.

Začněme ale trochu zeširoka. První turnaj formátu Queen & King of the Court v této sezoně se logicky odehrál tam, kde momentálně najdete ty nejlepší světové páry. Ostrov Tenerife je vyhlášený svými podmínkami pro předsezónní přípravu a tak beachvolejbalová komunita pravidelně využívá místního klimatu, povětrnostních podmínek a možností kvalitního sparingu.

I česká výprava si našla cestu na ostrov beachvolejbalu zaslíbený a vedle párů Perušič/Schweiner a Hermannová/Štochlová mohli fanoušci zaregistrovat spoustu starých i nových tváří. Na španělském ostrově se připravuje pod vedením Jonáše Peška a s mentorem Sebastianem Menegozzem i skupina hráček z projektu LA 2028. Ten svou přípravu ve své první fázi směřuje k CEV Nations Cupu (dříve Kontinentální pohár), který je jednou z možností kvalifikace na OH v Paříži 2024. Jednou z členek projektu LA 2028 je i Kylie Neuschaeferová, která před dvěma lety hrála a studovala na floridské univerzitě Stetson a v létě po boku Markéty Svozilové vybojovala senzační stříbro z ME U22.

Kylie měla původně do turnaje nastoupit vedle Marie Sáry Štochlové. „Když jsme zjistili, že se v čase našeho soustředění na Tenerife bude konat Queen and King of the Court, kontaktoval Jonáš Pešek Vaška Berčíka, který se podílí na organizaci, a domluvil pro mě a Máří místo v turnaji,“ vysvětluje Kylie zrod její účasti. Vše ale bylo nakonec jinak. „Máří se v poslední chvíli rozhodla nezúčastnit, chtěla se vyvarovat zranění. Na scénu opět přispěchal Vašek Berčík a předal nám kontakt na Cinju Tillmann a my se spolu v předvečer turnaje domluvily,” popisuje Kylie začátek cesty za titulem Queen of the Court.

Hrát po boku bronzové medailistky z posledního MS s sebou přináší hodně nervozity, ale i velkou radost a spoustu dobrých rad. „Tomu, že si se Cinjou zahraju, jsem začala věřit, až když to bylo na webu černé na bílém. Jásala jsem jak malá holka. Nervozita stále ještě převažovala, ale řekla jsem si, že si radši užiju 15 minut, ať to dopadne jakkoliv, než abych si 30 minut protrpěla a nic si z toho nevzala. To mi pomohlo,“ prozradila Kylie svůj recept na nervozitu. „Když jsme se s Cinjou seznámily, dala mi radu, ať se soustředím hlavně na příjem, a že to ostatní přijde samo. Došlo mi, že když si to odpřihrávám, ona se postará o zbytek,” dodává.

Kylie Neuschaeferová společně s Cinjou Tilllmann vstoupily do turnaje náramně. Jako by se inspirovaly výkonem Švédů Åhmana s Hellvigem. Už od začátku diktovaly tempo a i díky skvělému příjmu ztrátovaly jako mašiny. Zejména v druhém kole nedaly soupeřkám sebemenší šanci a na sideoutové straně vydržely i několik minut v kuse. Zkrátka radost pohledět. Ve třetím kole nakonec hru ukončily před limitem, jelikož uhrály potřebných 15 bodů. Toto vítězství tomuto narychlo složenému týmu vyneslo vstupenku do nedělního finále a status velkých favoritek.

Nedělní finále přineslo lehké komplikace hned v prvním kole. Díky silnému větru se Kylie né a né srovnat s příjmem, díky čemuž se ze začátku nedařilo posbírat větší množství bodů. Kylie se ale nakonec zvedla a společně se Cinjou postoupila do další patnáctiminutovky. Tam se česko-německý pár opět dostal do tempa a začal kontrolovat hru. Třetí kolo bylo opět v Kylie a Cinji režii a pro titul Queen of the Court si společně dokráčely ziskem patnácti bodů. „Myslím, že se nám dařilo hlavně proto, že jsme si to šly prostě užít. Nebyly jsme pod tlakem výsledku. Když pominu těch pár svých vyhozených příjmů, tak když jsem si to přihrála, tak mi to Cinja nahrála tak, že to prostě nešlo nesložit,“ hodnotí Kylie možné důvody úspěchu. „Za mě bylo vidět, že se holky dobře rozhodovaly pro dané útoky. Kylie hodně zvedlo, že zpestřila ten útok. Nebála se zaútočit do středu proti bloku, do ostré diagonály anebo zkrátit úder těsně za blok,” doplňuje trenér Jonáš Pešek.

Kylie se v průběhu turnaje proměnila doslova na mašinu na ztrátu. Byla radost sledovat, s jakou lehkostí a sebevědomím hraje proti světové špičce. Bez tréninku to ale nejde a tento úspěch pravděpodobně nebude takovou náhodou, jak se zprvu zdál. „Pomalu se projevuje koncepční práce, kterou odvádí celý tým v rámci první fáze projektu LA 2028. Jednotlivé činnosti trénujeme hodně izolovaně a tak je tady prostor pracovat na příjmu, náhře z těžkých pozic a útoku mnohem intenzivněji, což si myslím, že se ukázalo hlavně v těžkých situacích, kdy jsem se o ně mohla opřít. Věřila jsem, že když mám natrénováno, budu úspěšná. Dost pomohlo i to, že jsme jako tým mohly vycestovat a trénovat v podmínkách, které nám prostředí haly neumožňuje,“ pochvaluje si Kylie svou účast v první fázi projektu LA 2028. „Kylie potřebuje ještě zamakat na technických a fyzických aspektech hry, ale už teď je vidět, že má velký potenciál,” hodnotí trenér Menegozzo.

Jak se říká, štěstí přeje připraveným a to Kylie evidentně byla. Do světa velkého beachvolejbalu vykročila pravou a pomalu začíná sklízet ovoce, které vyrůstá na tvrdé práci. Když jsem se Kylie zeptal, kam by zařadila tento úspěch a co pro ní znamená, skromnost její odpovědi mě překvapila. „Mám obrovskou radost, že jsem byla v ten správný čas na správném místě a příležitost, která se naskytla, jsem naplno využila, a že jsme se z toho nepo….“

Mimo Kylie v turnaji nastoupili i další čeští hráči. V první mužské hře jsme mohli vidět Jakuba Šépku s Jiřím Sedlákem a Tomáše Semeráda s Estoncem Nolvakem. Kuba s Jurou bohužel vypadli doslova v poslední vteřině prvního kola, Semerád už už sahal po druhém místě za hvězdnými Švédy, ale nakonec z toho bylo místo třetí. Perušič se Schweinerem přežili první kolo, dominovali v druhém, ale ve třetím podlehli Francouzům Canet / Rotar.

Markéta Nausch Sluková se Švýcarkou Zobrist ve své první hře vypadla hned v prvním kole, kde skončila na druhém místě za dvojicí Neuschaeferová/Tillmann. Do své druhé hry Markéta změnila spoluhráčku a s Laurou Ludwig se nakonec probojovala do finále. V nedělním finále nakonec vypadla v prvním kole a obsadila konečné páté místo.

 

Autor: Martin Mach, foto Queen & King of the Court

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018