16.8.2019

Kniha Tomáše Kokojana „number two“: Deblové a volejbalové mixy

Výbor deblového oddílu informuje. Vydání knihy mixů, v pořadí již druhého literárního autorova počinu s převážně deblovou tématikou, je na spadnutí!

foto: „Vláďa a Láďa in action“. Grafik a pan „harmonika“ v jedné osobě, jmenovitě V. Kvíz (vlevo), spolu s nymburským „Elvisem“ L. Veselým, již s chutí ladí své nástroje na blížící se „repete“ křtu zbrusu nové deblové beletrie

Čas se konečně naplnil a kniha s výše uvedeným názvem stojí těsně před svým vydáním a křtem. Jedná se o zhruba třistastránkový sportovní dokument, který obsahuje více než stovku fotografií a na němž deblový pedagog intenzívně pracoval téměř tři roky.

Ústřední část díla tvoří podrobné zmapování smíšeného volejbalu a republikového deblového mistrovství v rámci nymburského regionu posledních třiceti let (včetně solidního bonusového materiálu, týkajícího se J. Hradce, V. Meziříčí a Č. Budějovic). Nutno ještě poznamenat, že se jedná, a to především v případě volejbalových deblů, o ryze českou záležitost, která nemá na světovém sportovním poli obdoby.

Hodnocení turnajů a jejich specifika, jména spousty známých osobnosti z Polabí, spolu s jejich psychologickými profily či charakterovými vlastnostmi i sportovními schopnostmi a úspěchy, dvorany slávy, výsledkové statistiky, pravidla, zajímavosti, metodické pokyny, odborné rady, slangové výrazy i veselé historky z deblového podsvětí či volejbalového natáčení. To vše nalezne vnímavý čtenář v tomto specifickém sportovním dokumentu.

Na rozdíl od své deblové prvotiny se zde autor podstatně více zaměřuje na psychologii sportu i postav a s chutí sobě vlastní podstatně více popouští uzdu své literární fantazii.                                        

Díky poměrně dlouhé časové enklávě (1990 – 2019), která je ve sportovním dokumentu zachycena, má kniha bezesporu i určitou historickou hodnotu. Tu ještě umocňuje vcelku podrobná sonda do let osmdesátých, a to hned v úvodní části deblově-volejbalové beletrie.

foto: „Promotérská výdrž jako hrom“. Při psaní knihy T. Kokojan úzce spolupracoval se svým dlouholetým přítelem a dlouhověkým  ředitelem turnajů O. Kinštem, který jihočeská klání organizuje od počátku osmdesátých let

Taktéž nutno připomenout již výše uvedený klíčový fakt, že totiž volejbalový debl je nefalšovanou národní českou sportovní raritou a libůstkou.  Dílo je napsáno s tradičním životním i sportovním osobitým nadhledem i humorem. Opět prakticky celé vzešlo z domácí dílničky pedagoga, trenéra, imaginárního psychologa a deblového specialisty Tomáše Kokojana.

Kniha je především určena nymburským sportovním patriotům, klasickým a ortodoxním deblistům celých Čech i Moravy, spolu s volejbalovými nadšenci i laickou veřejností Nymburska. Prostě fajnšmekři neortodoxní sportovní literatury s tzv. optimistickým „ksichtem“ a deblově-volejbaloví gurmáni, včetně milovníků malých českých sportů, se prostě mají na co těšit! Knížku je možno si osobně objednat u jejího autora na čísle 702 803 404.

 

Tomáš Kokojan  - autor jediných dvou deblových knih na světě

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018