3.6.2018

Křest deblové knihy Tomáše Kokojana

V nymburské restauraci Eliška proběhl 28. května 2018 křest deblové knihy Tomáše Kokojana. Zároveň došlo k předání ocenění „The President’s debl award“a uvedení do dvorany slávy AVD.

Lze bez jakékoliv nadsázky konstatovat, že se prostě zadařilo. Důstojné, klidné, přirozené, prostě „no stress“ a ani žádná křeč. Pozitivní atmosféra, příjemné posezení i prostředí, vynikající pohoštění (z dílničky lahůdkáře pana Čipery a šéfa podniku pana Farkaše), chutné a dobře vychlazené nymburské pivo. Důstojný oficiální akt. K tomu ještě nutno přičíst bonus v podobě profesionálního výkonu šikovného a milého barmana. Místnost restauračního zařízení opanovala bezprostřednost, přátelská komunikace a dobrá nálada. Tak bych pondělní večer viděl já ze své pozice autora a organizátora celé akce.

Na poměrně výjimečném, sportovně-kulturním setkání, se sešla zhruba necelá šedesátka pohodových lidí. Všichni zúčastnění se evidentně přišli nejen dobře bavit a vesele i nostalgicky zavzpomínat, ale svojí přítomností také jasně vyjádřili podporu deblovému dílu i samotnému autorovi Tomáši Kokojanovi.  V reálu se de facto jednalo o průnik osob z řad dalších úspěšných sportovců Rémy (především debl, volejbal, míčový sedmiboj a stolní tenis), bývalých i současných spoluhráčů, fanoušků, kolegů i „exkolegů“ autora, známých, kamarádů i velkých přátel. Dorazili dokonce dva debloví specialisté z Prahy, jmenovitě M. Železný a L. Havlíček. Mezi přítomné fajn pašáky a životní pohodáře se naštěstí, a to v průběhu celého příjemného večera, žádná „škodná“ neinfiltrovala. Na knižním „obřadu“ samozřejmě nechyběla ani sekce čestných hostů, v podání několika vážených pánů, resp. známých nymburských osobností. Konkrétně se jednalo o věčně usměvavého pana starostu P. Fojtíka, spolu s bývalým, dnes již bezesporu legendárním ředitelem Komendy, panem V. Pokorným. Další klíčovou personou nebyl nikdo jiný, než úspěšný regionální spisovatel, a to jmenovitě pan Řehounek. Posledním významným hostem byl proslulý redaktor nymburského deníku, pan M. Jílemnický. Ne náhodou proto i první dva jmenovaní, z tohoto výše uvedeného důležitého kvarteta, přímo osobně asistovali autorovi při křtu deblové knížky. Pánové Řehounek a Jílemnický celý akt křtu i proslovy všech tří aktérů pozorně sledovali a umně dokumentovali.    

Z hlediska doprovodného programu celé akce, spisovatel chytře využil své současné funkce předsedy AVD České republiky. Hned na začátku oficiálního ceremoniálu, proto odměnil či vyhodnotil další plejádu deblových osobnosti. T. Kokojan, spolu s celým deblovým výborem, nejprve členskou nominací uvedl M. Večeřu (Šumperk) a S. Onderkovopu (Brno) do dvorany slávy AVD České republiky. Své předsednické ocenění, tzv. „The President’s debl award“, posléze po zásluze uštědřil V. Kvízovi (Nymburk), T. Dimterovi (Praha), B. Markové (Kolín), D. Bydžovské (Nymburk), o. Markovi (Bezděkov) a J. Literovi (Nymburk). Tuto cenu taktéž zinkasovalo ještě více než dvacet výborných hráčů a hráček devadesátek, citlivě vybraných z několika tehdejších deblových bašt. Památeční medaili za čtvrtstoletí velkých deblových zásluh spravedlivě obdrželi O. Janků, F. Kokeš a P. Hamerník (in memoriam). Oficiální část gradovala samotným křtem díla, kdy bylo dílo spravedlivě osprchováno „šampańským mokem“. Poté oba vážení hosté pozdravili přítomné a pronesli krátké hřejivé proslovy. Na závěr oficiální části poděkoval autor všem, kteří finančně podpořili jeho literární projekt. Vedle města Nymburk v čele s panem Fojtíkem se jmenovitě jednalo o vážené pány Kokeše, Literu a Plachého. Následovala tzv. autogramiáda. Během ní spokojený autor, a to kromě svého podpisu, napsal do zhruba pětadvaceti knížek osobní věnování všem budoucím potenciálním čtenářům, v podobě svých zúčastněných přátel.

Povedený večer posléze okořenilo zbrusu nové, avšak pouze bodově vzniklé hudební „těleso“, skládající se ze šikovného harmonikáře V. Kvíze, al. „pana harmoniky“ (taktéž dobrý autorův grafik a imaginární tiskový mluvčí autora) a energií oplývajícího „guitarmana“ plus fajn chlapíka, pana L. Veselého (stolní tenis). Duo „muzikomanů“ to rozjelo hned od začátku na plné pecky, když se většině přítomných zdálo být až neuvěřitelné, že oba interpreti spolu zkřížily své hudební „zbraně“ úplně poprvé. Prostě „koncertní“ premiéra jako hrom.

Co dodat závěrem? Všem svým kamarádům a přátelům děkuji za přízeň a podporu. Těšme se společně na příští křest mé následující deblově-volejbalové knížky. Při jejím sestavování budu úzce spolupracovat s panem Kokešem. Dílo bude zaměřeno podstatně více regionálně a jeho vydání je plánováno koncem roku 2019. Všichni budou opět srdečně zváni.

 

Tomáš Kokojan – autor deblové knihy a předseda AVD ČR, foto Jan Řehounek

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018