19.2.2024

Letošní MČRSV bylo zahájeno v Hradci Králové, obhájce titulu ČR Pivovar Svijany vítězí

Ve sportovní hale Slavie Hradec Králové byl v sobotu 17. února 2024 zahájen 26. ročník volejbalového mistrovství České republiky superveteránů nad 50 let (MČRSV). Turnaje se zúčastnilo všech 11 přihlášených družstev.

Pivovar Svijany: zleva - Oldřich Koza, Petr Dolejš, Jaromír Pilous, Luboš Zita, Miroslav Burian, Radek Prchal, klečící zleva - Jiří Čermák, Vilém Hubka, Jiří Stránský, Vít Pražák

Pro spravedlivější vyhodnocení připravenosti jednotlivých družstev byly připraveny pro účastníky pouze dvě skupiny. Ty se rozlosovaly dle známého klíče „had“. Ve skupině „A“ nakonec hrálo pět družstev a v druhé skupině „B“ šest družstev. Po odehrání tří kol měla všechna družstva hodinovou přestávku, aby hráči, rozhodčí a pořadatelé měli možnost využít místní pohostinství a nabrat síly do dalších tří zápasů. Přestávka byla záměrně připravená, protože v loňském roce byl velký problém sehnat družstva ke hře v době oběda.

Ve skupině „A“ Pivovar Svijany nenašel přemožitele a se ztrátou jediného setu s Opavou vítězil a čekalo ho přímo finále. O druhé místo ve skupině „A“ se rozpoutal neuvěřitelný boj. Tři družstva měla stejný bodů, a proto musel rozhodnout poměr míčů. Nejlépe dopadla Opava, která všechna utkání odehrála 1:1 a s nejlepším poměrem nakonec postoupila na druhé místo a čekal ji souboj o bronzový stupínek. Pražský výběr byl o pouhých 0,018 lepší než Sršáni MH. Poslední místo zbylo Nemilosrdné Frontě II. a čekal ji souboj o deváté místo.

V šestičlenné skupině „B“ nasazená Sešlost Brno vstoupila do turnaje výborně. Do oběda nedala svým soupeřům žádnou naději na lepší výsledek, ale po obědě prohrává s Hanáky a remizuje s Hašplem a propadá se až na třetí místo v tabulce. Hašpl SPORT Hronov ztrácí pouhý set a utká se o celkové vítězství s Pivovarem Svijany. Druzí překvapivě končí Hanáci. Čtvrtí Frenštát pod Radhoštěm, který za sebou nečekaně nechává Krakonošovi chasníky. Černého Petra si odnáší Zvičina, která končí na posledním 11. místě.

Celkovým vítězem prvního kvalifikačního turnaje se po bitvě 2:1 s HAŠPL SPORT Hronov nakonec stává Pivovar Svijany. Hanáci v boji o třetí místo nečekaně vítězí nad Republicou Opava a z Hradce Králové si odváží cenu za třetí místo. Velká bitva se konala v boji o páté místo. Loňský vicemistr se nakonec musel sklonit před bojovností Pražského výběru, který zvítězil 2:0 po setech 25:23 a 27:25 a získal sedm bodů do průběžné tabulky MČRSV. O sedmé místo velmi hladce zvítězili Sršáni MH nad Frenštátem, který i přes porážku byl velmi rád za osmé místo. Největší boj svedly družstva o deváté místo. Zde nakonec těsně vítězí Krakonošovi chasníci nad Nemilosrdnou frontou II.

Turnaj přinesl hru výborné úrovně. Vynikající kolektivní výkon předvedla především mužstva Hanáků a Republica Opava, což jim přineslo výborné umístění, Hanákům dokonce nejlepší v celé jejich historii. Hůře tentokrát dopadla mužstva Pražského výběru a Sešlosti Brna, která doplatila na malý počet svých hráčů. První místo uhájilo družstvo Pivovaru Svijany, které v nové a omlazené sestavě předvádí výborné výkony. Nad své očekávání dopadl východočeský výběr HAŠPL SPORT Hronov. Jeho výsledky hodně závisí na výkonech Karla Novotného. Na hře a umístění Sršáňů MH se projevila neúčast jejich nahrávače a kapitána Zdeňka Blažka (loni nejlepší nahrávač celého MČRSV), který je po operaci plotének a všichni hráči mu přejí brzké uzdravení. Ostatní družstva předvedla své standardní výkony. Po 13leté účasti se už do MR nepřihlásilo mužstvo pražského Pozdního sběru, které už delší dobu trpělo nedostatkem zdravých hráčů.

Průběh turnaje měl velmi rychlý spád. Dle rozlosování hrála družstva na pěti kurtech a všech 30 utkání bylo velmi brzy odehráno. Za to musíme poděkovat dvojici pořadatelů (Michaela Příhodová a Jakub Lejsek) a technické četě z mládežnických družstev TJ Slavia Hradec Králové. Nejlepší družstva obdržela hodnotné ceny a diplomy od pořadatele turnaje. Zároveň byli vyhlášeni nejlepší hráči. Celý den na jednotlivých kurtech rozhodovalo šest rozhodčích (Dominika Jezdinská, Petr Škoda, Zdeněk Jirka, Radek Andrýs, Vladimír Klár a Pavel Marek). V průběhu celého turnaje nebyl zaznamenán jediný protest. Celkem bylo odehráno 62 setů a získáno jednotlivými družstvy 2644 bodů. 

Nejlepší hráči turnaje:

  • nahrávač – Tomáš Vydra (HAŠPL SPORT Hronov, 1973)
  • smečař – Karel Novotný (HAŠPL SPORT Hronov, 1963)
  • nejužitečnější – Jaromír Pilous (Pivovar Svijany, 1972)

Pořadí po 1. kvalifikačním turnaji MČRSV:

  1. Pivovar Svijany 11 bodů
  2. HAŠPL SPORT Hronov 10 bodů
  3. Hanáci  9 bodů
  4. Republica Opava  8 bodů
  5. Pražský výběr  7 bodů
  6. Sešlost Brno  6 bodů
  7. Sršáni Mnichova Hradiště  5 bodů
  8. Frenštát pod Radhoštěm  4 bodů
  9. Krakonošovi chasníci  3 bodů
10. Nemilosrdná fronta II.  2 bodů
11. Zvičina  1 bodů

 

Přílohy:

Druhý kvalifikační turnaj se uskuteční v sobotu 20. 4. 2024 ve sportovní hale Technické univerzity v Liberci (Na Bohdalci 715/30, Starý Harcov). Pořadatel turnaje je Pivovar Svijany, vedoucí Vít Pražák. Původně se měl turnaj konat o Velikonocích, ale z logických důvodů byl přesunut na tento termín.

 

Autoři: Zdeněk Šolc a Václav Židů, foto Naďa P.

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018