2.1.2019

Stalo se před lety s devítkou na konci

Pošesté věnujeme začátek nového roku ohlédnutí za uplynulými dekádami naší volejbalové historie a ve stručnosti připomínáme, co významného či mimořádného se událo v našem volejbalu v letech, končících devítkou. Devítka se stala mimořádně významnou číslicí v případě slovenského volejbalu, jehož volejbalová federace po rozdělení státu i svazu vyhlásila rok 1919 za rok vzniku organizovaného volejbalu na Slovensku a v letošním roce bude slovenský volejbal slavit 100 let své existence. Toto rozhodnutí SVF bylo podloženo faktem, že na jaře 1919 byl v rámci armádního kurzu v Žilině volejbal poprvé na Slovensku prezentován a následně vzniklo v tomto městě a okolí 8 volejbalových družstev mužů se vzájemnými zápasy. Naši sousedé tímto rozhodnutím přestali respektovat dosud uznávaný rok 1921 jako rok vzniku organizovaného volejbalu v Československu a v tomto případě podložený faktem, že v tomto roce vznikla při YMCA ČSR volejbalová sekce, která začala tuto novou hru propagovat na celém území republiky a pro zájemce organizovala první otevřené turnaje. Český volejbal oslaví 100 let sví existence v roce 2021 a volejbalu slovenskému přejeme do dalších let co nejvíce úspěchů.

logo

... před 100 roky:

V roce 1919 byl na území Československa poprvé představen volejbal a to zásluhou kurzů pro armádní tělovýchovné pracovníky, které uspořádalo Ministerstvo národní obrany ve spolupráci s organizací YMCA. První kurz proběhl na jaře v Žilině, druhý na podzim v Praze. Kurzy vedli Čechoameričané a cvičitelé Ymky kpt. J. Machotka a prof. J. A. Pipal a frekventantům na nich představili dosud neznámé míčové hry, nazývané podle místa vzniku hrami americkými. Jednalo se o basket-ball a volley-ball, které u nás získaly v krátké době velkou oblibu a šířily se jako lavina především zásluhou vojáků, studentů, skautů a sokolské mládeže, jejíž touhu po pohybu a sportování již klasická sokolská gymnastika neuspokojovala. Byli to sokolové, kteří původní anglické názvy her nahradili českými výrazy košíková a odbíjená. Oba tyto sporty zařadila v roce 1919 do svého programu také celostátní organizace Vysokoškolský sport (VS) a v Praze byl v roce 1919 ustaven první (tzv. kmenový) volejbalový oddíl VS při Strakově akademii. Volejbalisté „Strakovky“ se pak stali nejúspěšnějším družstvem první dekády mistrovství republiky (s premiérou v roce 1924), ve které získali 5 titulů mistra a 4 tituly vicemistra ČSR. Úsměvný ilustrační snímek v úvodu článku pochází z počátku 20. století a dokumentuje volejbalové klání studentek neznámého amerického lycea.

... před 90 roky:

V roce 1929 se na kurtech Strakovy akademie v Praze uskutečnilo 6. volejbalové mistrovství ČSR mužů a dosavadní primát pražských vysokoškolských družstev (3 tituly Strakova akademie, 2 tituly Všesportovní vysokoškolský klub) přerušili sokolové z Kroměříže po finálové výhře 3:1 nad Strakovkou. Na vloženém snímku vítězná šestka Sokola Kroměříž, zleva Pechtor, Hoffmann, Kozlík, Černý, O. Ševčík a Holec, na fotce chybí sedmý hráč, náhradník Třasoň. V té době se hrál systém tří dvojic „smečař – nahrávač“ a často jen s jedním náhradníkem pro případ zranění v průběhu zápasu či turnaje. Sokolové z Kroměříže získali v tomto roce současně titul přeborníka Čs. obce sokolské (ČOS), když při finálovém turnaji v Praze na kurtech Sokola Dejvice porazili postupně všechny své soupeře ze Sokola Mukačevo, Sokola Roudnice a Sokola Brno I. Sokolské přebory se od roku 1926 konaly také v kategorii žen (první svazové MR až v roce 1934) a přebornicemi ČOS v roce 1929 se staly odbíjenkářky Sokola Brno I.

... před 80 roky:

V roce 1939 získali titul Mistra ČSR poprvé volejbalisté Sokola Pardubice I. a popáté volejbalistky Sokola Plzeň I. Sokolské Přebory ČOS nebyly v takzvaně „posletovém roce“ pořádány (v roce 1938 se konal X. Všesokolský slet). Připomeňme, že lídrem volejbalistů Pardubic byl smečař Otakar alias „Otyla“ Koutský, později předseda Čs. volejbalového svazu a viceprezident FIVB. Finále od března 1939 již Protektorátu Čechy-Morava se konalo v Brně na kurtech Sokola Žabovřesky a na vloženém snímku mistryně ze Sokola Plzeň I. – zleva V. Votrubcová, Divišová, Faustusová, Winterová, Heinová a O. Votrubcová. Na fotce chybí sedmá hráčka, náhradnice Machotková. V roce 1939 proběhl předposlední ročník populární Trampské volejbalové ligy (TVL) s rekordním počtem 20 družstev v I. lize, ve které již potřetí slavili prvenství hráči osady Montana z povodí Berounky. Dodejme, že v roce 1941 byla TVL (stejně jako Sokol) zakázána, její družstva se zařadila do protektorátních svazových soutěží a po válce již nebyla obnovena.

... před 70 roky:

V roce 1949 bylo řízení našeho sportu (na základě tzv. sjednocení tělovýchovy v roce 1948) svěřeno nejmasovější organizaci - Československé obci sokolské a volejbalová mistrovství republiky se stala současně přebory ČOS. V kategorii mužů získal titul Sokol Kolín, v ženách Sokol Pražský. Stěžejní událostí roku se staly premiéry MS mužů a ME žen, které FIVB svěřila Československu a oba turnaje byly sehrány v září 1949 na 3 kurtech, postavených na ploše ještě nezastřešeného Zimního stadionu v Praze na Štvanici. V turnaji mužů startovalo 10 zemí (jen z Evropy), v turnaji žen 7 zemí a finálové zápasy shlédlo na 14 tisíc diváků. Oba naše výběry vybojovaly stříbrné medaile, když podlehly pouze reprezentantům SSSR (muži 1:3, ženy 0:3). Na vloženém snímku vicemistři světa – volejbalisté ČSR. Zleva stojí Reicho, Soukup, Matiášek, K. Brož, Fučík, Schwarzkopf a Tesař, dole zleva Bouchal, J. Brož, Votava, Paldus a Mikota.

... před 60 roky:

V roce 1959 řídil náš sport již Čs. svaz tělesné výchovy a sportu (ČSTV, ustavený v roce 1957a fungující až do roku 2013, kdy byl nahrazen Českou unií sportu (ČUS). Volejbalovému M-ČSR kralovali v tomto roce muži Slavie VŠ Praha a ženy Dynama Praha. Pro muže VŠ to byl již čtvrtý titul v řadě a zasloužila se o něj sestava: Z. Humhal, Chour, Kemel, Malý, Musil, Perušič, Petr, Pospíšil, Purnoch, Stolařík, Šmídl a Špelina pod vedením trenéra B. Chvály. Pro ženy Dynama Praha to byl titul první a získala jej sestava: Kofroňová, Paclíková, Příhodová, Šormová, Špelinová, Vacková-Synovcová a Žižkovská pod vedením trenéra Rabana. Stěžejní akcí roku se pro volejbalisty ČSR stal Turnaj tří kontinentů v Paříži v září 1959, na kterém skončili druzí za Sověty. Startovalo 9 zemí, z toho sedm z Evropy, americký kontinent zastupovali reprezentanti Brazílie, asijský ČLR. Úspěšným se stal rok také pro akademiky ČSR, kteří na Letní světové univerziádě v Torinu vybojovali zlaté medaile s titulem akademických mistrů světa. Ženská reprezentace, vedená J. Češpivou, absolvovala v listopadu historicky první zájezd do ČLR a KLDR. Nalétaly a najezdily při něm přes 20 tis. kilometrů, navštívili sedm měst a před návštěvami až 12 tis. diváků sehráli 9 utkání s bilancí 7 vítezství a 2 porážek. V oficiálních mezistátních utkáních s ČLR a KLDR zvítězily, poraženy byly nejlepšími klubovými celky Číny – v té době armádní BAI a Šanghaj. Na vloženém snímku naše a čínské volejbalistky při setkání s čínským premiérem, soudruhem Čou-en-lajem (uprostřed v černém oblečení se sepnutými pažemi).

... před 50 roky:

V roce 1969 se mistry ČSSR stali volejbalisté Zbrojovky Brno a volejbalistky pražského Tatranu Střešovice SSŽ. Připomeňme si vítězné sestavy obou celků. Zbrojovka hrála pod vedením trenéra K. Lázničky v sestavě: Derka, Flaišinger, Drahoš a Miroslav Koudelkovi, Lípa, Petlák, M. Řezníček, Pavel a Petr Schenkové a Toncar. Sestava Střešovic, vedených A. Kyndrem: Jonáková, Kaliberková, Mifková, Mikulášová, Obadálková, Poláková-Moskalová, Rýgrová, Salingerová, Šašková, Vedrová a Vlasáková. V Tallinu se konalo druhé ME juniorů a juniorek, na kterém startovaly oba naše výběry. Chlapci pod vedením trenérů L. Drobného a R. Vorálka skončili na 6. místě, dívky pod vedením V. Hajného a A. Tobolky na 4. místě. Premiéru v reprezentaci si zde odbyli např. Buman, Pipa, Stančo či Tomáš, z dívek Baniová, Jelínková, Malá, I. Svobodová či Vindušková. Mužskou reprezentaci pod vedením trenérské dvojice K. Láznička – Z. Malý čekal v dubnu zájezd do Jižní Ameriky na Turnaj pěti kontinentů a v září 2. ročník Poháru světa v NDR. Na prvním turnaji startovala družstva z Evropy, Asie, Afriky, Jižní a Severní Ameriky a o pořadatelství se podělily Chile (Santiago) a Uruguay (Montevideo). Naši prohráli jediné utkání a to 1:3 s vítězem turnaje, celkem NDR. Ten své kvality prokázal o rok později ziskem titulu Mistrů světa v Bulharsku. Na zářijovém Poháru světa v Berlíně a Lipsku zkoušeli naši trenéři několik nováčků a družstvo obsadilo v konkurenci 11 celků 5. příčku. Na vloženém snímku celek ČSSR na Turnaji pěti kontinentů, zleva stojí kapitán Groesl, Schenk, Stančo, Petlák, Vápenka, Lehký, D. Koudelka, L. Zajíček, Procházka, Mozr, Němec a P. Pavlík. V roce 1969 se poprvé uskutečnila svazová a novinářka anketa s názvem „Volejbalista roku“, trvající dodnes. Jejími prvními vítězi se stali Vladimír Petlák a Anna Mifková.

... před 40 roky:

V roce 1979 získali druhý mistrovský titul muži ČH Bratislava a současně se stali vítězi PMEZ. V kategorii žen titul počtvrté vybojovaly ženy RH Praha a současně zvítězily v PVP. Připomeňme opět jejich vítězné sestavy. Muži ČH: Barák, Cifra, Halanda, Králik, Kroča, Lahvička, Josef Novotný, Pavelek, Pipa, Repák a Sirvoň, družstvo vedl P. Schenk. Ženy RH: Bartošová, Bláhová, Eliášová, Hřebenová, Jeníková, Langšádlová, Pavlíková, Pechanová, Petrdlíková, Renata Sveřepová a Tušková, trenérem byl R. Bönisch. Na vloženém snímku volejbalistky pražské Rudé hvězdy po vítězství ve finále PVP v Lichtenštejnsku. Oba naše reprezentační výběry se kvalifikovaly na ME ve Francii, ale ani jednomu se na šampionátu nedařilo. Muži (6. místo) byli oslabeni absencí stěžejního hráče, nahrávače Stanča (vyloučeného z disciplinárních důvodů), pod vedením trenéra P. Kopa postoupili do šestičlenného finále z 2. místa spolu s Francii, se kterou ve skupině (poprvé v historii) prohráli 2:3. Ve zbývajících 5 finálových zápasech uhráli jediný set s Jugoslávii. Ženy (7. místo) pod vedením A. Kyndra skončily ve skupině na nepostupovém 3. místě po jediné výhře nad Belgií, ve skupině o 7. – 12. místo všechny své soupeřky již porazily. Úspěšnější byly juniorské výběry ČSSR. Děvčata pod vedením J. Urmína přivezla z ME v Madridu bronzové medaile a k oporám družstva patřily pozdější reprezentanty Eliášová-Machová, Chládková-Bromová či Rohovská-Krempaská. Chlapci pod vedením D. Melíška skončili na MEJ v Portu na 4. místě a mezi jejich oporami byli např. Kaláb, Melichar, Jiří Rybníček či Strumienský. Volejbalisty roku 1979 byli vyhlášeni Vladimír Petlák a Eliška Langšádlová. Vláďa Petlák alias „Golem“ získal tento titul již popáté a po 10 letech od zisku prvního.

... před 30 roky:

V roce 1989 se o titul mistra ČSFR utkali v play-off extraligy hráči RH Praha a Aera Odolena Voda. Titul získal pražský celek pod vedením Z. Pommera s bilancí 3-1 na zápasy v sestavě: Barborka, Brom, Demar, Fortuník, Goga, Hora, M. Kop, M. Kvapil, Mikyska, Jos. Novotný, Jiří Rybníček, Satoranský a Vostárek viz vložený snímek. V závěrečném play-off žen zvítězila na zápasy 3-1 Slávia UK Bratislava nad RH Praha. Vysokoškolačky pod vedením T. Bridy v sestavě: Daniela a Eva Cuníkovy, Horanská, Chrtianská, Jakšová, Kasášová, V. Mazúrová, Mikušová, Pastuchová, Pintérová, Slováková, Smandrová a Trnková. Ve Švédsku se konalo ME mužů, na které se náš výběr poprvé v historii neprobojoval. Ženy na ME v NSR pod vedením Josefa Stolaříka nechyběly, odjížděly tam dokonce s předsevzetím obhájit bronzové medaile z ME 1987, ale nakonec se musely spokojit s 5. místem po násl. výsledkové „houpačce“: výhra nad Polskem, prohra s Itálii, výhry s Bulharskem a Francií, prohra s NDR a výhry nad Jugoslávií a NSR v bojích o 5. místo. Na MS juniorů v Řecku a MS juniorek v Peru se naše výběry nekvalifikovaly. Cenu pro nejlepší volejbalisty roku převzali Bronislav Mikyska a Romana Kumpochová. A ještě je třeba zmínit, že v tomto roce se „narodil“ český beachvolejbal. V Brně na Káčatech a v Odolena Vodě u haly vznikly první oficiální pískové kurty a na Káčatech byly sehrány první turnaje dvojic a trojic mužů. A naši hráči se také poprvé představili v zahraničí. Jednalo se o turnaj trojic v italské Ravenně, tým pod názvem „Moravie“ (Palinek, Stejskal a D. Zajíček) obsadil 2. místo za vítěznými Italy, tým „Czechie“ (M. Hadrava, Řeřábek a Zita) skončil na 4. místě za třetími Němci.

... před 20 roky:

V roce 1999 se mistry ČR stali muži VSC Fatra Zlín a ženy PVK Olymp Praha. O historické a zatím jediné prvenství Zlína se pod vedením I. Dostála zasloužila sestava: Goga, Kaláb, Kment, Macek, Moučka, Marek Novotný, Obdržálek, Posikira, Sedláček, Smolka ml. a Vokál. Po základní části extraligy skončili Zlínští na 2. místě za Budějovicemi, které ve finále play-off přehráli 3-0 na zápasy. Také v extralize žen se o titul utkala družstva, která stála po základní části soutěže v čele tabulky, ale v tomto případě Olymp v play-off bilancí 3-1 na zápasy s Laposem Frenštát svůj primát v soutěži udržel. Mistrovský celek vedl Stanislav Mitáč a měl k dispozici sestavu: Bajerová, Benešová, Drštková, Foltýnová, Frýdlová, Havlová, Kloudová, Králíková, Moudrá, Paříková, Schwobová, Stříbrná, Švarcová a Vávrová. Po hubených létech úspěšnou se stala účast mužské reprezentace ČR na ME v Rakousku, na kterém pod vedením P. Třešňáka skončila těsně „pod bednou“, tedy na 4. místě. Naši hráči se probojovali až do semifinále, kde již nestačili na Rusko (0:3) a v boji o bronz podlehli Jugoslávii (0:3). Na vloženém snímku širší kádr RD mužů v přípravě na šampionát, na snímku chybí ještě M. Lébl a Kubala. Ženy ČR se na ME v Itálii nekvalifikovaly. Za zmínku stojí výsledky mládežnických reprezentací. Junioři se na MS v Thajsku nekvalifikovali, juniorky ČR skončily na MS v Kanadě pod vedením Josefa Smolky ml. na 7. místě. Mezi hráčkami např. Horká, Jamborová či P. Novotná. Kadeti přivezli z ME v Polsku bronzové medaile a na následném MS v Saudské Arábii obsadili 8. příčku. Družstvo vedl J. Zach a mezi hráči byli např. Hudeček, Pláteník, Rejlek, Jakub Rybníček či Ticháček. Kadetky skončily na ME v Polsku na 7. místě a na následném MS v Potugalsku na 9. místě. Družstvo vedl L. Chalupa a mezi hráčkami byly např. Kallistová, Matuszková, Plchotová, Šenková či Tomanová. Vítězi ankety Volejbalista roku se stali Jiří Novák a Marcela Ritschelová. V Brně na Sokolském ostrově u přehrady (na tzv. Sokoláku) byl otevřen další BV areál a novými mistry ČR se staly páry P. Chromý – D. Luska a E. Celbová – S. Dosoudilová. Na beachovém ME žen na Mallorce získaly tyto hráčky bronzovou medaili, od roku 1996 na ME v pořadí již čtvrtou medaili s bilancí 2 stříbrné + 2 bronzové. Na Mallorce startovaly také další české páry: M. Džavoronok – Pakosta a Hudcová – Tobiášová skončily shodně na 9. příčce a na mistry ČR Chromého s Luskou zbylo 25. místo.

... před 10 roky:

V roce 2009 se o titul mistra ČR utkal Jihostroj Č. Budějovice s Volleyballem s.r.o. Kladno. To bylo v čele tabulky po základní části, ve finále play-off však podlehlo 1-3 na zápasy Jihostroji. Jihočechy vedl Petr Brom a zlaté medaile získali hráči: Bonini, Čajan, L. Dvořák, Emmer, Habada, Mach, Michálek, O. Pitner, Pochop, Procházka, Sládeček, Sukuba a V. Zach. V kategorii žen získal svůj první titul VK Prostějov, který vévodil základní části a ve finále zdolal největšího soupeře – Královo Pole 3-1 na zápasy. Družstvo k titulu dovedl poprvé M. Čada a na jeho soupisce byly hráčky: Bramborová, Jelínková, Kučerová, Pushnenko, N. Sajdová, Soares, Spalová, Thomas, Tomanová, Tomášeková, Töröková a Wittock. Oba naše reprezentační celky se probojovaly na ME, ale tam nečekaně „propadly“ – muži až na 16. místo, ženy na 10. místo. Muže při úspěšné kvalifikaci vedl Zdeněk Haník, ten však před šampionátem podal demisi a tým převzal jeho asistent Jan Svoboda. Na ME v Turecku prohráli jeho svěřenci se všemi soupeři ve skupině (se Srby a Italy 0:3, s Bulhary 1:3), skončili na 4. místě a byli z dalších bojů vyřazeni. A díky nejhoršímu skóre jsou mezi týmy na děleném 13. – 16. místě uváděni jako poslední. Ženy na ME v Polsku vedla Táňa Krempaská a od „osudu mužů“ (4. místa ve skupině) je zachránila výhra 3:2 nad Ázerbajdžánem. V dalších zápasech již neuhrály ani set a skončily desáté. Junioři se na MS v Thajsku nekvalifikovali, juniorky skončily na MS v Mexiku na 11. místě. Družstvo vedl S. Mitáč a mezi hráčkami byla např. Kvapilová, Melicharová či Vanžurová. Kadeti se na ME a MS nekvalifikovali, kadetky skončily na ME v Nizozemsku na 10. místě a na MS v Thajsku se nekvalifikovaly. Družstvo vedl Aleš Novák a mezi hráčkami byly např. Dostálová, Kossanyiová, Toufarová či Vincourová. Nejlepšími volejbalisty roku se stali David Konečný a Milada Spalová. Mistry ČR „na písku“ se stali P. Beneš s Kubalou, v ženách Háječková s Novákovou (roz. Dosoudilovou). Beachové ME se konalo v Soči s 9. místem našeho páru P. Beneš – Kubala a o 13. místo se podělily páry Kolocová – Sluková a Klapalová – Petrová. Na MS v norském Stavangeru obsadil pár Háječková – Nováková 9. místo. Stříbrnou medaili z juniorského ME U23 v Rusku přivezl pár Kolocová – Sluková a vloženým snímkem Maki & Kiki v začátcích jejich společné kariéry v letech 2005-2014 končí naše ohlédnutí za devítkou roků naší volejbalové historie.

 

Autor: Zdeněk Vrbenský

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018