8.1.2018

Stalo se před lety s osmičkou na konci

Již popáté věnujeme začátek nového roku ohlédnutí za uplynulými dekádami naší volejbalové historie a ve stručnosti připomínáme, co významného či mimořádného se událo v našem volejbalu – tentokrát v letech s osmičkou na konci. Majitelé Zlaté knihy volejbalu mají možnost zjistit o událostech těchto let daleko více. Úvodní fotografie je stará 90 let a jsou na ní přebornice ČOS roku 1928 v odbíjené žen – hráčky Sokola Kroměříž. Díky existenci kroniky tohoto slavného prvorepublikového oddílu známe i jejich jména: zleva Josefa Pospíšilová, Berta Opravilová, Kateřina Pospíšilíková, Malvína Fialová, Ludmila Klusalová a Františka Bosáková. Zvláště čtenářky jistě potěší jejich slušivé sportovní oblečení a úprava vlasů, která by obstála i dnes.

logo

... před 90 roky:

Na třetích Přeborech ČOS v roce 1928 dominovaly v obou seniorských kategoriích celky Sokola Kroměříž. Finále mužů hostila Kroměříž a druzí za vítězným domácím celkem skončili odbíjenkáři Sokola Hradec Králové. O třetí místo se podělili (již bez vzájemného duelu) hráči Sokola Brno I. a Sokola Plzeň V. Finále žen hostila Praha, na druhém místě skončil Sokol Brno I. a na třetím Sokol Pražský. V pořadí 5. svazové Mistrovství ČSR ve volejbale mužů pořádal ČVBS jen v kategorii mužů (ženské mělo premiéru až v roce 1931) a svůj třetí mistrovský titul získali vysokoškoláci pražské Strakovy akademie. Na dalších dvou příčkách skončily sokolské týmy, jako druhý Sokol Hradec Králové a třetí Sokol Kroměříž - tedy v opačném pořadí, než na přeboru ČOS.

... před 80 roky:

V roce 1938 se stal Přebor ČOS součástí her X. Všesokolského sletu a v obou kategoriích startovalo po 8 družstvech. Muži hráli na kurtech Sokola Smíchov I. na Mrázovce s konečným pořadím: 1. Vysočany, 2. Pardubice I., 3. Plzeň V., 4. Košice, 5. Turnov, 6. Brno I., 7. Přerov a 8. Most. Ženy hrály na kurtech ŽSK Letná a družstva skončila v pořadí: 1. Plzeň I., 2. Kyjov, 3. Užhorod, 4. Brno I., 5. Pardubice I., 6. Duchcov, 7. Praha-Karlín a 8. Mladá Boleslav. V rámci sletu byl sehrán také přebor Svazu slovanského sokolstva (SSS), ČOS reprezentovaly vítězné týmy sletového přeboru a oba získaly titul Přeborníka SSS. Muži Sokola Vysočany po výhrách 2:0 nad Sokolem Maribor (přeborníkem Jugoslávie) a 2:1 nad Junákem Sofia (přeborníkem Bulharska), ženy Sokola Plzeň I. výhrou 3:0 nad Mariborem. Muži Sokola Vysočany vybojovali v tomto roce hattrick, když ve Zlíně získali ještě titul svazového mistra republiky. Bohužel, pořadí družstev na dalších místech nebylo ani v dobovém tisku dohledáno a vítěze známe díky přehledu „mistrů“, uvedených v Ročence ČVS z roku 1946. Ta také uvádí, že mistrovství žen se v tomto roce nekonalo. Třetí významnou domácí soutěží mužů byl 3. ročník Trampské volleyballové ligy. V elitní I. lize startovalo 12 družstev, v dlouhodobé soutěži zvítězili a titul trampského mistra republiky získali volejbalisté 44. oddílu Old Skautů Jizera před AFK Waldes (Praha) a Montanou Berounka. Pro zajímavost uvádíme, že za „Waldesku“ v té době hrál později slavný trenér Josef Kozák.

logo

Odbíjenkáři Sokola Vysočany v roce 1938,
ve kterém získali „hattrick“ s tituly Přeborníka ČOS, Přeborníka Svazu slovanského sokolstva
a svazového Mistra ČSR.
Na snímku základní šestka - zleva Karel Švarc, Vladimír Janoušek,
Vladimír Bulena, František Pácalt,
Josef Češpiva a Josef Vlháček.

... před 70 roky:

V roce 1948 je v rámci reorganizace svěřena tělovýchova a sport Čs. obci sokolské a z ČVS se stává Ústředí odbíjené ČOS. Mistrovství ČSR se hraje systémem oblastních (župních) přeborů se závěrečnými finálovými turnaji za účastí nejlepších 6 celků, a po válce poprvé opět s účastí slovenských družstev. Všechny kluby nesou název „Sokol“ a Přebor ČOS se stává současně Mistrovstvím ČSR. Kategorie mužů vrcholí turnajem v Bratislavě (1. Sokol Kolín, 2. Sokol Dynamo Slavia Praha, 3. Sokol Michle), kategorie žen turnajem v Olomouci (1. Sokol Slezská Ostrava, 2. Sokol Zaměstnanci města Prahy, 3. Sokol Královo Pole). Začátkem září startují 10ti-členné výběry mužů a žen ČSR v Sofii na Balkánsko-středoevropských hrách a obsazují shodně 1. místo po výhrách nad stejnými soupeři z Bulharska, Jugoslávie, Maďarska, Polska a Rumunska. Muži bez ztráty setu, ženy ztrácí jeden set s Polkami. Neúčastní se celky SSSR, ale jejich pozorovatelé na turnaji nechybí a pečlivě monitorují hru příštích soupeřů. Závěrem září hostí Řím první ME mužů s účastí 6 družstev a na sehrání šampionátů stačí pořadatelům pouhé 3 dny. Z východní Evropy se přihlásili pouze naši reprezentanti a bez větších problémů (všechny zápasy 3:0) získávají pro ČSR zlaté medaile. Stříbro patří Francouzům, bronz Italům a na dalších místech končí jako 4. Portugalsko, 5. Belgie, 6. Nizozemsko.

logo

Mistři Evropy 1948 - volejbalisté Československa.
Zleva stojí Josef Brož, Josef Tesař, František Mikota, Karel Brož a Josef Reicho,
v podřepu zleva Josef Votava, Stanislav Linke, Josef Fučík a hrající trenér Josef Češpiva.
Desátý nominovaný hráč (Jaromír Paldus) zůstává doma a jeho místo ve výpravě
zaujímá
neznámý pan Svoboda z Bratislavy - historicky první „očko“ (neboli agent STB)
při výjezdu do ciziny.

... před 60 roky:

V roce 1958 řídí náš sport Čs. svaz tělesné výchovy a sportu (ČSTV) a domácí volejbalové soutěže jeho Ústřední sekce odbíjené. Mistrovství republiky se hraje formou dlouhodobé soutěže - I. celostátní ligy - s účastí 10 celků v obou kategoriích. Titul získávají potřetí v řadě muži Slavie VŠ Praha před Spartakem ZJŠ Brno a Duklou Kolín, v ženách vítězí Tatran Valašské Meziříčí před Slavojem Praha a Slavojem Plzeň Masný průmysl. O titulu mužů rozhodují pouhé dva sety, oba celky mají po 2 porážkách stejný počet bodů, hráči z Prahy poměr setů 52:16, Brno 50:16. Začátkem září hostí Praha společné Mistrovství Evropy mužů a žen, úvodním utkáním mužů ČSR - Francie (3:0) je slavnostně otevřen volejbalový Stadion Karla Aksamita v Holešovicích. Dalším dějištěm šampionátů se stává kurt na vinohradské Smetance a stěžejním místem již krytý Zimní stadionu na Štvanici, s palubkami namísto ledové plochy. Několik utkání základních skupin se hraje také v Českých Budějovicích, Liberci, Pardubicích a v Plzni. Šampionát pro nás končí dvojnásobným úspěchem, muži získávají potřetí titul Mistra Evropy, ženy po jediné prohře s týmem SSSR stříbrné medaile.

logo

Vicemistryně Evropy 1958 – volejbalistky ČSR.
Zleva stojí Božena Šteflová, Anna Uhrinová, Libuše Svozilová, Soňa Holubová, Naďa Špelinová,
Regina Matalíková a Svatava Vráželová, v podřepu zleva Libuše Kyselková, Hana Moravcová,
Běla Paclíková, Táňa Ulmonová a Drahuše Křížová. Trenérem družstva byl Josef Češpiva.

... před 50 roky:

Rok 1968 je rokem olympijským a naši volejbalisté mají zajištěnou účast v Mexiku prvenstvím na pražském MS 1966. Kvalifikují se také ženy a v důsledku závěrečné přípravy obou výběrů je zkrácena nejvyšší domácí soutěž. Mistrovský titul v kategorii mužů získává poprvé v historii Ostrava zásluhou volejbalistů VŽKG a v nominaci trenérů V. Matiáška a O. Kaplana na OH nechybí její největší opory – nahrávač Jiří Svoboda a smečař František Sokol. Druhý končí Spartak ZJŠ Brno, třetí pražská Rudá hvězda. Ženám kralují s jedinou prohrou volejbalistky Slávie UK Bratislava, na druhém místě končí Tatran Střešovice a na třetím Slavoj Praha. Hráčky těchto týmů tvoří základ olympijského výběru trenérů M. Máchy a S. Šnebergera. Na OH v Mexico City startuje v kategorii mužů 10 celků a turnaj se hraje systémem každý s každým. Naši prohrávají až v závěrečných dvou zápasech (s Polskem 1:3 a SSSR 0:3), ale vzhledem k vyrovnanosti bojů a prohrám všech favoritů (senzací se stává výhra USA nad Sověty po boji 3:2) získávají bronzové medaile. Olympijským vítězem se stává celek SSSR, o druhém a třetím místě Japonců a ČSSR rozhoduje při stejném počtu bodů horší poměr setů našeho týmu. V ženách startuje 6 týmů, náš výběr vítězí pouze ve dvou zápasech (s Mexikem 3:0 a Peru 3:2) a obsazuje konečné 6. místo. Pořadí na stupních vítězů: 1. SSSR, 2. Japonsko, 3. Polsko.

logo

Volejbalisté ČSSR v přípravě na OH 1968 v Mexiku,
snímek vznikl v rámci závěrečné přípravy v Ostravě. Stojící zleva: kapitán Bohumil Golian, František Sokol, Antonín Procházka, Pavel Schenk, Petr Kop, Zdeněk Groessl, Vladimír Petlák
a Josef Musil.
V podřepu zleva: Josef Smolka, Jiří Svoboda, Drahomír Koudelka, Antonín Mozr,
Jozef Labuda
a Lubomír Zajíček. Do konečné nominace pro OH se nedostali Labuda a Mozr.

... před 40 roky:

Na jaře 1978 vrcholí mistrovství republiky soutěžní sezony 1977/78, hrané již systémem podzim – jaro a nazývané extraligou. Medaile mužů jsou rozděleny mezi celky ČH Bratislava, Dukla Liberec a Aero Odolena Voda, když o titulu rozhoduje poměr setů. Bratislava i Liberec mají stejný počet bodů, titul získává „Červenka“ s poměrem setů 93:51 (Liberec 94:58). Titul z předchozího roku neobhájilo třetí Aero. V ženách vítězí s náskokem 6 bodů Slávie UK Bratislava, 2. místo je velkým úspěchem Lokomotivy Liberec a na 3. místě končí pražská Rudá hvězda. V tomto roce se koná rozdělené Mistrovství světa, muži hrají v Itálii, ženy v SSSR a v obou kategoriích nechybí ani naše celky. Na přelomu srpna a září se naše ženy snaží pod vedením trenéra A. Kyndra napravit reputaci z předchozího MS 1974 v Mexiku (17. místo). V základní skupině, hrané v Minsku, obsazují 2. místo po hladkých výhrách 3:0 nad Mexikem a Belgií a po stejně hladké prohře s NDR. V semifinálové skupině, hrané ve Volgogradu, prohrávají postupně s Peru, Kubou, Japonskem, USA i Bulharskem a vrací se do Minsku bojovat o 9. - 12. příčku. Opakovaná prohra s Peru a další s Polskem znamená konečné 12. místo – sice lepší než v Mexiku, ale opět bez důvodu k radosti. Šampionát mužů se hraje o měsíc později a hostí jej Řím. Náš celek pod vedením Petra Kopa prohrává po boji 2:3 úvodní zápas s Jižní Koreou a po výhrách nad USA 3:0 a Rumunskem 3:2 končí ve skupině na 2. místě. V semifinále prohráváme s Kubou a Polskem a hladké výhry 3:0 nad Japonskem a Mexikem náš celek posouvají do bojů o 5. - 8. místo. Zbývající zápasy s Mexikem, Čínou a Brazílií vyhráváme a obhajujeme 5. pozici z předchozího šampionátu v Mexiku.

... před 30 roky:

V roce 1988 získávají mistrovské tituly muži Aera Odolena Voda a ženy pražské Rudé hvězdy. Druhou příčku v mužích obsazuje Dukla Liberec a překvapením je 3. místo Zbrojovky Brno. Po dlouhodobé části soutěže skončila na 6. místě, ale úspěšná utkání play-off ji vynesla na medailovou pozici. V ženách získává pátý titul v řadě RH Praha, po dlouhodobé části druhá za Slávií UK Bratislava, ale také v tomto případě rozhodují o titulu utkání play-off a v nich je úspěšnější pražský celek. Třetí končí hráčky Slavie Praha IPS. Tento rok je rokem olympijských her, ale na turnaji v Soulu naše celky chybí a svaz je nepřihlašuje ani do kvalifikací. V mužích si medaile z Jižní Koreje odvážejí celky USA, SSSR a Argentiny, v ženách SSSR, Peru a ČLR. Zastoupení máme pouze na společném ME juniorů a juniorek v italské Bormiu, chlapci obsazují 8. příčku, dívky končí na 7. místě, což je v obou případech zklamáním a předznamenáním dalších „hubených let“ našeho volejbalu.

logo

Mistři ČSSR pro rok 1988 - volejbalisté Aera Odolena Voda.
Nahoře zleva: lékař MUDr. Bohuslav Vrbický, vedoucí družstva Václav Tichý, Bláha, Kaláb, Zita, Bárta, Melichar, Rajský, trenér Miroslav Nekola a jeho asistent Jan Buman.
Dole zleva: masér Antonín Štamfest, L. Mach, Koutecký, Kopsa, M. Džavoronok, Bednář,
P. Pavelka, Vývoda a Šimonek.

... před 20 roky:

V roce 1998 získávají druhý titul v řadě volejbalisté Setuzy Ústí n. Labem před Jihostrojem České Budějovice a Aerem Odolena Voda. Po dlouhodobé části se dělí Ústí o první místo s Duklou Liberec, ta se v utkáních play-off propadá až na 4. příčku a Ústí získává titul závěrečnými zápasy s Jihostrojem (3 výhry, 1 prohra). V ženách získává poprvé v historii titul Lapos Frenštát p. Radhoštěm, prvý po dlouhodobé části i play-off se závěrečnou bilanci utkání 3:0 s Olympem Praha. Ten končí na 2. místě, třetí hráčky Králova Pole Brno. Na 4. místo se propadá NH Ostrava, druhá po dlouhodobé části extraligy. Na společném Mistrovství světa mužů a žen v Japonsku zastupují český volejbal pouze muži. Do Tokia odlétá náš výběr po 8 letech od 9. místa z Brazílie a s jistými nadějemi na postup z jedné ze šesti základních skupin. Ta naše se zdá být „hratelná“, jenže předpoklady jsou jedna věc a samotná hra věc druhá. V Sendai prohrává náš výběr postupně s Nizozemci, Číňany i Ukrajinci, obsazuje poslední místo ve skupině a domů se vrací s děleným 19. - 24. místem. Že nešlo o silnou skupinu, dokazuje konečné umístění našich soupeřů (6. Nizozemsko, 10. ČLR, na děleném 13. - 16. místě Ukrajina). Naši junioři a juniorky získávají bronzové medaile na Mistrovství Evropy, chlapci využívají domácí prostředí v Brně, děvčata je přivážejí z Belgie. Pár Celbová - Dosoudilová získává na Mistrovství Evropy, hraném na řeckém Rhodosu podruhé titul Mistryň Evropy a další zlaté medaile pro ČR. Zlato získává také mládežnický pár M. Tychnová – Stehnová na Mistrovství Evropy kategorie do 18 let (U18) v Řecku.

logo

Juniorky ČSSR – stříbrné na MEJ 1998 v Belgii.
Slíbená jména osob na snímku zatím nedorazila a budou doplněna dodatečně. Zatím umíme představit trenéry a vedoucího týmu: zleva stojí druhý trenér Josef Smolka ml., vedoucí Augustin Tobolka a na konci řady první trenér Vladimír Pech.

... před 10 roky:

V roce 2008 vrcholí mistrovství ČR překvapivými výsledky v utkáních play-off. V mužích je po dlouhodobé části pořadí: 1. Dukla Liberec (8 proher), 2. Volleyball. cz Kladno (8 proher), 3. DHL Ostrava (9 proher). Mistry se stávají volejbalisté Jihostroje ČB, vicemistry volejbalisté Ostravy a třetí končí Kladno. A v ženách je to podobné. Poprvé v soutěži se objevuje celek Prostějova, který vede tabulku po dlouhodobé části s rozdílem 2 bodů na druhé Královo Pole a 3 bodů na Olymp Praha. Po zápasech „pravdy“ končí Prostějov čtvrtý, třetí místo získává KP Brno, druhé UP Olomouc a mistrem se stává celek Olympu (je to mimochodem jeho poslední titul). Volejbalová elita bojuje o olympijské medaile v Pekingu, kde nás reprezentuje pouze rozhodčí Karin Záhorcová. Konečné pořadí medailistů - muži: USA, Brazílie, Rusko a ženy: Rusko, Brazílie, Itálie. Oběma našim seniorským reprezentacím se však daří v kvalifikacích na ME pro další rok, hraných na domácí půdě (ženy v Opavě, muži v Plzni). Ženy se kvalifikují hladkými výhrami a prvenstvím ve skupině, muži až v opravném kole v Makedonii. Z pravidelných soutěží na nás zbývá ještě účast na juniorských ME, tentokrát se zastoupením v obou kategoriích. Na Mistrovství Evropy juniorek v Itálii obsazují naše děvčata 10. místo po jediné výhře 3:2 s Nizozemskem a po prohrách s Tureckem, Itálií, Německem a v závěrečném duelu o 9. místo s Ukrajinou (2:3). Mistrovství Evropy juniorů se hraje v Brně, ale ani domácí publikum k lepším výsledkům našich chlapců nepomáhá. Po jediné výhře 3:0 nad Slovinskem a porážkách s Francií, Nizozemskem, Chorvatskem a Běloruskem obsazují dělené 9. - 12. místo společně s Poláky, Slovinci a Turky. Pražská Štvanice hostí poprvé turnaj světové beachvolejbalové série mužů „Prag Open“, vítězí americký pár Gibb - Rosentahl, nejlepší z našich párů P. Beneš - Tichý končí na 17. místě.

logo

Plakát Prague Open 2008,
turnaje světové série (WT) v beachvolejbalu mužů, který poprvé hostila pražská Štvanice
a na kterém startovaly nejlepší světové páry z 19 zemí Evropy, Ameriky, Asie a Austrálie.

 

Autor: Zdeněk Vrbenský

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018