Reprezentace
9. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
10. 5. 2024
Ženy - přátelské utkání: FRA - CZE, Mulhouse
Reprezentace
16. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - AUT
Reprezentace
18. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Teplice : CZE - ROU
Reprezentace
18. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - EST
Reprezentace
19. 5. 2024
Muži - turnaj GEL S.Makedonie : CZE - MKD
Reprezentace
24. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - LUX
Reprezentace
25. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - ESP
Reprezentace
25. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Lucembursko : CZE - UKR
Reprezentace
26. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Maribor : CZE - SLO
Reprezentace
30. 5. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - FIN
Reprezentace
31. 5. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - UKR
Reprezentace
1. 6. 2024
Ženy - turnaj GEL Tarnow : CZE - BEL
Reprezentace
1. 6. 2024
Muži - turnaj GEL Karlovy Vary : CZE - ROU
ČVS
1. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Karlovy Vary
ČVS
8. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Praha
Reprezentace
15. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
Reprezentace
16. 6. 2024
Ženy - Final Four GEL 2024 - Ostrava
ČVS
22. 6. 2024
Celostátní festival - minivolejbal - Ostrava
Reprezentace
2. 8. 2024
Muži - přátelské utkání: LAT - CZE, Riga
28.12.2022

Bilancování roku 2022 očima předsedy ČVS Marka Pakosty

Vážená volejbalová rodino, máme tady konec roku, což je pro mnohé čas bilancování. Pro nás je to možnost se ohlédnout zpět a podívat se na rok 2022.

V UNIQA extralize jsme po roce opět korunovali VK Karlovarsko, které obhájilo titul. Mezi ženami se na trůně usadil VK Prostějov a dal tak připomenout dobám, kdy extralize kraloval. Hráči šestkové reprezentace měli jako obvykle po skončení klubových soutěží minimum času a hned naskočili do Golden European League , druhé nejdůležitější evropské soutěže. Ženám tato soutěž svědčí a jako již tradičně uhrála postup do Final Four a v něm konečné druhé místo! Muži tentokrát odehráli celou soutěž i turnaj bez zaváhání a celý ho vyhráli! 

Ženy pokračovaly na vítězné vlně i v kvalifikaci na ME 2023, kterou bravurně zvládly, když vyhrály všechny svoje zápasy. A pomyslným bonusem pak byla účast na MS v Nizozemsku, kde jsme se představili po dlouhých 12 letech. Konečná bilance 4 prohry, 1 výhra a 18. místo odpovídá našim možnostem a pomohla nám upevnit postavení na světovém žebříčku. Podobně jsou žebříčkově i muži, kterým zase pomohli dobré výsledky v Golden European League. To pro nás znamená, že oba týmy si zahrají olympijskou kvalifikaci o účast na OH v Paříži! Ještě bych rád zmínil, že díky participaci Českého volejbalu na zajištění práv z MS jak mužů, tak i žen, jsme měli možnost vidět historicky největší množství zápasů volejbalu na obrazovkách České televize z jedné akce, celkem 52! Naplno se tak projevila správnost rozhodnutí provozovat vlastní streamovou platformu volej.tv (https://volej.tv/), na které jsou zdarma ke zhlednutí všechny zápasy UNIQA extraligy, zmíněného MS i dalších volejbalových akcí.

Už jsme si zvykli na to, že v oblasti beachvolejbalu patříme mezi světovou špičku v podobě výsledků a pomalu, ale jistě získáváme renomé i jako organizátor těch top beachovolejbalových akcí. Letos se nám podařilo zorganizovat se společností Raul už 4. ročník beachvolejbalového turnaje FIVB Beach Pro Tour J&T Ostrava ELITE! Radost máme o to větší, že úroveň ELITE je nyní tou nejvyšší v hierarchii turnajů. Výsledkově nás potěšila dvojice Perušič – Schweiner, která se probojovala do finále a obsadila druhé místo. A možná se tím kluci nechali inspirovat a o pár měsíců později pak přivezli stříbrnou medaili z ME v Mnichově! Jako příslib do budoucna by měli být mladé hráčky a hráči, kteří nás reprezentují na under age šampionátech. Nejvíce byly vidět sestry Pavelkovy, čerstvé mistryně Evropy do 18 let.

Ne vše se nám výsledkové povedlo tak, jak jsme si představovali. Ani fakt že jsme byli v pozici pořadatele Mistrovství Evropy U17 žen v Hradci Králové a Prostějově nám nepomohl v tom, abychom se dokázali výsledkově prosadit. To, že dívčí volejbal na rozdíl od chlapeckého zaostává za evropskou špičkou, nás vedl k založení Národního volejbalového centra v Kladně. Zde se snažíme vytvořit ve spolupráci s kladenským gymnáziem ideální jak sportovní, tak akademické podmínky pro společnou přípravu dívek, které mají ambice stát se členkami reprezentačních výběrů.

Tak jako covid v letech minulých i nyní se nám do letošní roku zásadně promítla nečekaná událost.  Brutální invaze Ruska na Ukrajinu nám připomenula, že svoboda, demokratické hodnoty a bezpečnost není samozřejmostí a je potřeba je v případě potřeby bránit. Těší mě solidarita, soudržnost a podpora spousty běžných lidí. To nám dává naději, že i takto kritické situace aktivují to lepší v nás. Mám dobrý pocit z toho, že jsme jako organizace byli mezi prvními, kdo začal pomáhat ukrajinským hráčům, ať už beachvolejbalistkám či šestkovým hráčkám. Realizace této pomoci se dařila i díky vzniku Nadačního fondu Českého volejbalu „SRDCE NAD SÍTÍ“, aktivity, která se dlouhodobě připravovala, nicméně situace na Ukrajině její opodstatněnost umocnila. Vedle těchto aktivit se projevila spontánní solidarita mnoha lidí z volejbalové komunity, kteří neváhali podat pomocnou ruku bez jakéhokoliv nároku na ocenění či kompenzaci. Mám radost, že se podařilo nastavit podmínky v UNIQA extralize tak, že se jí účastní ukrajinský mistr Prometey Dnipro a s naší pomocí může Českou republiku dočasně využít jako svoji „základnu“. Těší mě, že volejbal a sport obecně může jít příkladem! 

Musím zmínit i naše plány na rok 2023. Čeká nás účast na mistrovství Evropy EURO VOLLEY 2023 v srpnu a září příštího roku. Muži hrají svojí skupiny ve Skopje, kde mají za soupeře domácí Severní Makedonii, stříbrného medailistu z letošního MS Polsko, Nizozemsko, Černou Horu a Dánsko. Ženy pak mají svojí těžkou skupinu v Düsseldorfu a za soupeřky domácí Německo, Ázerbájdžán, Turecko, Švédsko a Řecko. Cílem pro naše výběry je postup ze skupiny do nejlepší šestnáctky týmů a pak zabojovat o postup do finálové osmičky. V Ostravě plánujeme uspořádat již 5. ročník FIVB Beach Pro Tour J&T Ostrava ELITE v termínu 31. 5. – 4. 6. 2023. Příští rok o to důležitější, že od 1. 1. 2023 se začínají sbírat body do olympijského žebříčku. Držím všem našim reprezentantům palce!

Díky všem, kteří hrají a podporují náš nádherný sport, hráčům, trenérům a realizačním týmům, rozhodčím, funkcionářům, rodičům, partnerům, dobrovolníkům a nadšencům na všech úrovních. Bez vás bychom nebyli tam, kde jsme!

Přeji nám všem pevné zdraví a splněná přání v roce 2023.

Váš

Marek Pakosta – předseda ČVS

Krátké zprávyArchiv
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Největší údernou sílu posledních sezón ztrácí Dukla Liberec, slovenská univerzálka Nikola Kvapilová bude nově hájit barvy VK Prostějov.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Z Odoleny Vody odchází smečař Jan Svoboda, jehož novým chlebodárcem bude Dukla Liberec.

 
Nové angažmá pro sezónu 2024/2025

Martina Demara vystřídá na lavičce volejbalistů liberecké Dukly Alessandro Lodi. Italský světoběžník, který střídavě vedl muže nebo ženy ve...

 
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018