10.4.2018

Okénko předsedy ČVS Marka Pakosty - beach volejbal

Vážená volejbalová rodino, pro dnešní slovo předsedy jsem si vybral téma beach volejbal. Tato poměrně mladá odnož volejbalu nám všem dělá radost a výsledkově překonává šestkový volejbal.

Jak to ale bylo u nás s beachem v jeho počátcích? 

První hřiště vznikla na konci devadesátých let, kde někteří šestkoví hráči začali beach jako sezónní doplněk využívat a praktikovat. Zásadní impulz byl, že po Evropě se začaly hrát turnaje o prize money, beach volejbal byl v roce 1992 vybrán jako ukázkový sport na OH v Barceloně a hned o čtyři roky později v Atlantě již zařazen jako plnohodnotný olympijský sport. Od té doby je mezi divácky nejatraktivnějšími míčovými sporty OH. My jsme tento trend zachytili hned v tomto období především proto, že se beachi věnovali kvalitní hráči šestkového volejbalu. Díky tomu jsme od začátku dosahovali mezinárodní úspěchy, ať už účasti na OH či medaile z ME jak dospělých tak v „under age“ kategoriích.

Co tedy bylo zásadní pro rozvoj beache? 

  • Mezinárodní úspěchy našich hráčů a hráček
  • Mediální boom kolem beache počínaje OH 1996
  • Aktivní role Asociace beach volejbalu při pořádání národních turnajů
  • Opakované pořádání Světové série FIVB v beachi v Praze
  • Vznik beachových areálů schopných fungovat v tržním prostředí především v Praze, kde je samozřejmě kupní síla obyvatel nejvyšší
  • Manažerské schopnosti a aktivity majitelů těchto areálů
  • Schopnost rychle a relativně levně přizpůsobit sezónní areály na celoroční provoz díky nafukovacím halám
  • Sportovní vzory (např. Kristýna Kolocová - Markéta Sluková, známe je jako Kiki - Maki), které se díky sociálním sítím a úspěšnému PR staly motivací pro spoustu dětí. 

Jaký vývoj v beachi očekávám?

V dnešní době už asi málokdo zpochybňuje přínos beache jako doplňkového sportu v přípravné fázi sezóny pro hráče šestkových klubů. Nebylo tomu tak vždy, ale nyní dá se říci, že zarytých odpůrců beache je nyní minimum. Co vnímám jako přetrvávající téma je přesun hráčů z šestek do beache natrvalo. V praxi to vypadalo tak, že hráčky či hráči, kteří vyrostli a naučili se volejbal v hale, se v nějakém momentě, zpravidla v mládežnických kategoriích, rozhodli a z šestek odešli do beache. Často tyto „přesuny“ vytvářely třecí plochy a trenéři šestek či představitelé klubů se cítili poškozeni, jelikož za takovéto hráče nedostali odstupné. Ale tím, jak stávající velké, na beach zaměřené kluby navyšují členskou základnu se tento trend bude postupně měnit. Začínají si uvědomovat, že zakomponování šestkového volejbalu v určitém věku je přínosné pro rozvoj beachových hráčů, než přijde na řadu 100% specializace. Budou tedy vyhledávat možnosti k tréninku šestek či dokonce k účasti v šestkových soutěžích. Následně je pak otázkou času, kdy hráči, kteří se dostali k volejbalu přes písek skončí v hale. A tak si myslím, že nám beach postupně dospívá a začne naplňovat win - win spojení, kdy se standardem stane obousměrný pohyb hráčů a benefity pro volejbal jako celek. Co je však potřeba dodefinovat a nastavit jsou pravidla pro případné přestupy jedním nebo druhým směrem. To je něco, na čem se musí zástupci beache a především mládeže prezentované Radou mládeže dohodnout a uvést v praxi.

Přeji vám všem pěkný, beachem inspirovaný den

Váš

Marek Pakosta – předseda ČVS

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018