27.4.2018

Okénko předsedy ČVS Marka Pakosty - extraliga

Vážená volejbalová rodino, finišuje nám UNIQA extraliga mužů a žen, a tak není nouze o emoce, výborné výkony a zaplněné haly. V sázce je hodně, pomyslná koruna pro nejlepší týmy obou kategorií. 

V ženské části máme extraligové týmy dlouhodobě rozdělené do těch aspirujících na medaile a ty ostatní. Suverénem posledních let je VK Prostějov, byť především v loňské sezoně mu úspěšně šlapal na paty VK UP Olomouc. Takto koneckonců vypadá i letošní finále. O bronzovou medaili si to rozdávají KP Brno a TJ Ostrava. Černým koněm a příjemným překvapením letošní sezony je nováček Dukla Liberec, který rozšířil soutěž na 10 týmů. Dukla především v první polovině soutěže hrála stabilně s aspiracemi na medaili. 

V mužské části extraligy máme již tradičně týmů 12. Už základní část naznačila, které týmy budou mít medailové ambice. VK Jihostroj České Budějovice, VK Dukla Liberec, Kladno volejbal cz a VK ČEZ Karlovarsko,  pátým s lehkým odstupem pak Volejbal Brno. Tyto týmy okupují špičku pravidelně.  Samotné finále má trochu jiné obsazení než napovídaly papírové předpoklady. Ale „vzpoura hladových“ byla na hřišti dokonána. A tak máme ve finále týmy, které sice disponují menšími rozpočty, ale které jsou hladovější po úspěchu, dokáží hrát více týmově a ve svém středu mají rozdílové hráče. 

Takto vnímá extraligu fanoušek, který se přijde volejbalem bavit. Ale o čem je vrcholový volejbal a co musí lidé stojící v čele klubů udělat pro zajištění chodu? Jejich základní odpovědností je logicky zajistit financování svých klubů. Že to v dnešní době není žádná sranda asi tuší i ti, kteří se ve sportu nepohybují. Předpokládat, že celý vrcholový sport je schopen se sám uživit je utopie. Tak jako ve světě, tak i u nás musí být větší část rozpočtu klubů zajištěna ze státních financí, menší část pak pokryjí partneři. Technicky to může být z úrovně měst a krajů. Tady jsou zásadní vztahy a pozice daného klubu, potažmo volejbalu jako sportu, s představiteli měst a krajů.

Pak máme ještě úroveň MŠMT, kde jednotlivé svazy dle svých priorit mohou podporovat i vrcholový sport. Pro nás ve vedení Českého volejbalu je extraliga jednou z takových to priorit. No a když už se podaří zajistit finanční zdroje „na papíře“, začíná se řešit, kdy že budou k dispozici a jaké podmínky pro jejich čerpání stát nastaví. Bohužel v dnešní době je standardem, že poskytování finančních prostředků je v permanentním zpoždění. A tak kluby řeší překlenovací financování, zápůjčky apod. Letos jsme navíc nuceni s prostředky z MŠMT pracovat v režimu projektového financování. To je samozřejmě administrativně výrazně komplikovanější než v minulosti používané příspěvky.

Oddělenou oblastí jsou komerční peníze. Považuji naše nejvyšší soutěže za produkt, který má vytvořenou nějakou hodnotu. Tu bychom měli společnými silami zvyšovat. Máme pro Český volejbal včetně extralig generálního partnera UNIQA Pojišťovnu. Zároveň ale máme prostor i pro prezentaci hlavních a řadových partnerů, jejichž počty bychom chtěli do budoucna rozšířit. To úzce souvisí s naplňováním marketingové strategie, kde má svoje místo i marketingové/obchodní oddělení, které bude mít vyhledávání a aktivování nových partnerů na starosti. 

Vnímám tedy za svaz určitou odpovědnost hledat řešení, jak naše kluby podporovat finančně a udržet tak velice dobrou kvalitu našich extraligových soutěží. V těch se nám ohrávají a získávají zkušenosti jak talentovaní mladí hráči, tak reprezentanti. Musím říci, že je jednodušší sehnat peníze na mládež a masový sport než ten vrcholový. Ono to souvisí s politicky korektním postojem, kdy podpora dětí, mládeže a masovky je prakticky nenapadnutelná kritiky. Jenže abychom tu mládež udrželi a mohli s ní pracovat, potřebujeme pro ně motivaci a systém, ve kterém se mohou zlepšovat. A také sportovní vzory, ke kterým mohou vzhlížet. Do české extraligy se poslední roky vracejí české hvězdy ze zahraničí a  plní tak roli těch, co přivádí do hal nové fanoušky, předávají zkušenosti nejen na hřišti, ale mnohdy i jako začínající trenéři. Pod většinou extraligových klubů máme totiž úspěšnou pyramidu všech věkových kategorií. Zde je vrcholový sport nenahraditelný. 

Děkuji tedy všem, kteří se nějak podílejí na tom, aby naše extraligy byly kvalitnější, divácky atraktivnější a úspěšně prezentovali náš sport veřejnosti.

Přeji vám všem pěkný, extraligově finálový den

Váš

Marek Pakosta - předseda ČVS

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Liliana / Paula (ESP) – Hermannová / Štochlová 2:1 (9:21, 21:13, 15:6)   Futures - Nuvali (PHI): Gottsu / Shoji...

 
Kvalifikace ME U18 2024

dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Česko – Srbsko 2:3 (25:17, 22:25, 22:25, 25:23, 10:15)   chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Dánsko 3:0 (25:22,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018