9.5.2018

Okénko předsedy ČVS Marka Pakosty - rok ve vedení českého volejbalu

Vážená volejbalová rodino, dnešní okénko jsem pojmul jako určitou rekapitulaci mého období ve funkci. Je to skoro rok, co jsem byl zvolen, abych z pozice předsedy řídil Český volejbal. Pokusím se tedy stručně shrnout toto období. Čím začnu? Financemi, protože ať chceme nebo ne, bez těch bychom nebyli schopni fungovat.

Financování volejbalu úzce souvisí s financováním celého sportu ze strany státu, které bylo zásadně poznamenáno dotační kauzou na úrovni vedení MŠMT a fotbalu. Struktura našeho rozpočtu, konkrétně příjmové části ukazuje, že státní dotační prostředky z MŠMT jsou pro náš sport zásadní. Vypsání prvních programů MŠMT na rok 2018 proběhlo až ke konci roku 2017, ostatní dokonce v roce 2018. Další zpoždění MŠMT nabralo při vyhodnocování žádostí, a tak jsme první peníze na rok 2018 obdrželi až nyní na přelomu dubna a května. Aby toho nebylo málo, pro letošní rok jsme nuceni (jakožto celá oblast sportu) přejít na takzvaný projektový režim financování. Co to znamená? Obrovské komplikace. ČVS nesmí užít dotační prostředky jinak než tak, jak mu byl ze strany MŠMT schválen projekt, a také nesmí jakkoliv převést užití dotačních prostředků na jiný subjekt a musí být jeho konečným spotřebitelem. V minulosti praktikovaný příspěvek je tedy pro rok 2018 „zakázaný“ způsob. Toto jsou zásadní změny, které jakémukoliv sportovnímu svazu přináší nesmírné problémy v užití a administraci dotačních titulů. Po roky zaběhlé způsoby financování koncových subjektů, namátkou SpS, SCM, kluby, krajské či okresní organizace, je potřeba znovu nastavit. Nárůst administrativy je enormní, jsme nuceni neustále měnit vnitřní předpisy (podle kterých fungujeme) či přizpůsobovat se novým podmínkám, které nám nastavuje MŠMT. Jen upřesním, že jsme žadatelem a zároveň příjemcem v programech REPRE, TALENT, Významné sportovní akce, Organizace sportu.

 

V oblasti rozvíjení spolupráce s partnery se nám naštěstí daří lépe, jejich množství se postupně rozšiřuje. Generálním partnerem je i nadále UNIQA pojišťovna a.s., hlavním partnerem pak GALA a.s.  Mezi nové partnery Českého volejbalu patří Česká Mincovna, ČEPS, Mizuno, Czech Tourism a nadace Sport2life (hlavní partner). I nadále pokračujeme ve spolupráci s Kv. Řezáč. Jsem vděčný všem našim partnerům za stabilní podporu v turbulentních dobách, kterými si sport prochází. 

Vzhledem k tomu, čím jsme si prošli v minulosti, musím zmínit i rizika plynoucí z tohoto období. Nechali jsme vypracovat audit účetních postupů a metodiky účetnictví od renomované firmy Ernest & Young. Tu jsme prezentovali na listopadovém výboru ČVS a postupně jednotlivá doporučení uvádíme v život. Dceřiná společnost ČVS čelila rizikům ze strany FÚ či ÚHOS a ze soudních sporů vedených v minulosti. Obecně se dá říci, že rizika z chyb a kauz minulosti nás stále do určité míry kapacitně i finančně zatěžují. Správní rada, v jejímž čele zasedám, bude i nadále postupovat tak, aby v co největší míře omezila případné negativní dopady na fungování Českého volejbalu.

Jak ale Český volejbal rozvíjet a co bude určovat náš sport v budoucnu? Touto otázkou jsme se intenzivně zabývali. Definovali jsme strategii rozvoje Českého volejbalu 2021 (2015) tak, abychom měli jasnou vizi, jakým směrem se ubírat. Určili jsme naše priority, kterými jsou Extraliga, beachvolejbal, reprezentace dospělých, minivolejbal a vrcholový mládežnicky volejbal, pořádání mezinárodních akcí a konkrétní cíle v těchto oblastech. Důležité do budoucna je jak nás budou vnímat cílové skupiny – fanoušci, partneři či potenciální partneři, aktivní členové, amatéři, veřejnost. Žijeme v době, kdy produkt prodává nejen jeho kvalita, ale i způsob a schopnost jeho prezentace. Cílem aktivit v oblasti marketingu a komunikace je, abychom si moderním a zajímavým způsobem určili „umístění“ neboli positioning našeho sportu a odlišili se od ostatních, abychom přilákali k našemu sportu více lidí. Předpokládáme, že bude více stoupat důležitost online oblasti: internet, sociální média. Tomuto trendu se přizpůsobujeme i my, výrazně jsme zvětšili množství a zkvalitnili obsah informací, které „produkujeme“. Není žádné tajemství, že Český volejbal nemá konkrétní vizuální identitu. Tady asi bych měl být přesnější a začít používat minulý čas, tzn. neměl. Zde nás čeká velký krok dopředu. Na mimořádné konferenci ČVS 13. 5. 2018 představíme nové logo jako novou značku, systém podznaček a vizuální identitu, kterou začneme používat. Trápilo nás, že nemáme vizuální jednotu a chybí „korporátní identita“. To se nyní mění!

IT je další z oblastí, kterou jsme považovali za důležitou. A v ní je prioritou stávající CRM systém VIS. Tím spíš, že v posledních letech do něho bylo minimálně investováno a vzhledem ke svému „věku“ začal zaostávat za technologickými standardy. Na základě analýzy a z ní plynoucích doporučení jsme tedy začali s postupným přepisováním tohoto systému. 

Na mezinárodním poli jsme pracovali na postupném získávání pozic a upevnění vztahů jak v Evropské volejbalové konfederaci CEV, tak světové volejbalové federaci FIVB. To, že se nám podařilo získat pořádání významných mezinárodních akcí jako je Final Four Golden European League mužů v Karlových Varech či World Tour 4* v beachvolejbale mužů i žen v Ostravě, lze považovat za první úspěchy a potvrzení, že jdeme správným směrem.

Abych nezapomněl, aktivně jsme přistoupili k našim handicapovaným parťákům, reprezentujícím segment sedících volejbalistů. Byť je to počtem hráčů minoritní část členské základny, snažíme se je podporovat v jejich aktivitách na mezinárodním poli.

Motivace. Motivace je zásadní pro finální výsledek jakékoliv aktivity a činnosti, kterou děláme. Když budu mluvit za sebe, motivuje mě náš krásný sport posouvat dopředu, dosáhnout úspěchů a výsledků. V rychlosti zmíním několik z těch, které mi udělali radost a motivují mne do další práce.

-          celostátní festivaly minivolejbalu, ten v Českých Budějovicích měl dokonce přes 900 dětí v akci. To je budoucnost volejbalu!

-          7. místo na ME mužů v Polsku a 12. místo na ME žen v Gruzii. Díky za předvedené výkony a skvělou reprezentaci!

-          2. místo na ME žen v beach volejbale v Jurmale (LAT), 1. místo na turnaji Evropské série v Pelhřimově, Kolocová-Hoidarová, Kvapilová. Je úžasné mít dva vyrovnané páry ve světové špičce beache!

-          Finále UNIQA extraligy mužů a žen. Potvrzení trendu stoupající úrovně naší nejvyšší soutěže a jedinečné divácké kulisy!

-          2. místo ME U18 ve Zlíně. Uhrát stříbrnou medaili před naplněnou halou je zážitek na celý život!

-          všechny proběhnuvší či probíhající šampionáty mládeže od ml. žáků/žákyň po juniory/rky.  Radost sledovat, že máme základnu talentů, fandím vám!

Co bych si do dalšího období přál? Aby se nám dařilo více sjednotit volejbalovou komunitu. Aby sportovní politiky bylo jen nezbytně nutné množství a nezapomněli jsme to, že naším společným cílem je Český volejbal a jeho posouvání dopředu. Pak mám šanci, že já a moji kolegové budeme mít pro svojí práci dostatek času a prostoru a rozvoj volejbalu budu probíhat rychleji. 

Přeji vám všem pěkný a volejbalový den 

Váš

Marek Pakosta  - předseda ČVS

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018