1.11.2017

Historie - Léta 2010 - 2014

Období poznamenané v začátcích rekonstrukcí vrcholných svazových orgánů včetně výměny předsedy i generálního sponzora ČVS (pojišťovnu Koooperativa nahrazuje konkurenční UNIQA). Nové vedení svazu přebírá do vlastních rukou od agentury Sport Bohemia marketingové záležitosti s výrazným navýšením příjmů do svazové pokladny. Se ctí se vyrovnává také s dokončením příprav a vlastní organizací ME mužů v roce 2011, svěřené Rakousku a ČR. Dvě skupiny se hrají v Praze a Karlových Varech, další dvě hostí Innsbruck a Vídeň, kde turnaj vrcholí boji o medaile. Metodická činnost se zaměřuje na mládež a je odstartován projekt „Minivolejbal v barvách“ s cílem získat zájem nejmladších generací a rozšířit mládežnickou svazovou základnu. Stále se nedaří vylepšit ztracené „image“ našeho šestkového volejbalu na mezinárodní scéně, a to ani s pomocí zahraničních trenérů u obou seniorských reprezentací. Na MS startují naše seniorské celky naposledy v roce 2010 a největším úspěchem na ME se stává 8. místo žen v roce 2011 a jejich následné vítězství v Evropské lize 2012. Také medailové úspěchy mládežnických celků končí v roce 2010 ziskem bronzových medailí juniorek na ME v Srbsku a čest našeho volejbalu zachraňuje asociace BV pořadatelstvím turnajů Světové série v Praze na Štvanici a úspěchy páru „Kiki & Maki“ (Kolocová - Sluková) v prestižních soutěžích včetně 5. místa na OH 2012.

logo 

2010

Na Mistrovství světa mužů v Itálii končí náš výběr v základní čtyřčlenné skupině na 2. místě po úvodní porážce s Francií (2:3) a dvojicí výher 3:1 nad Čínou a Bulharskem. Ve druhém kole zdolává hladce USA a Kamerun a postupuje do kola třetího. Prohry s Brazílií (2:3) a Německem (0:3) znamenají boje o 9. - 12. místo, kde vrací Francouzům prohru ze skupiny (3:0), nestačí na Argentince (1:3) a končí na 10. místě. Mistrovství světa žen hostí Japonsko a náš výběr obsazuje v šestičlenné skupině 3. místo po prohrách s Nizozemskem (0:3), Brazílií (2:3) a výhrách nad Itálií (3:2), Portorikem a Keňou (shodně 3:0). V dalším kole jsou soupeřky nad jejich síly a po prohrách s USA a Německem (dvakrát 0:3), Kubou a Thajskem (dvakrát 1:3) obsazují spolu s Peruánkami dělené 15. - 16. místo. Na Mistrovství Evropy juniorek v Srbsku obsazují naše děvčata 2. místo ve skupině po jediné prohře s domácím celkem (0:3) a po výhrách nad Slovinskem (3:1), Nizozemskem (3:2), Belgií (3:0) a Ruskem (3:1). V semifinále prohrávají opakovaně se Srbskem (0:3) a v boji o bronzové medaile poráží Německo 3:1. Pražská Štvanice hostí podruhé beachvolejbalový turnaj světové série (Word Tour) mužů, vítězí americký pár Dalhauser - Rogers a nejlepší náš pár P. Beneš - Kubala obsazuje 17. místo.

2011

Nejdůležitější akci roku se pro naše volejbalisty stává Mistrovství Evropy mužů v Rakousku a ČR, jehož dvě základní skupiny se hrají v Praze a v Karlových Varech. Náš tým poráží v karlovarské hale po boji 3:2 Portugalsko, hladce 3:0 Estonsko a po porážce od Ruska 0:3 hraje play-off s Polskem. Prohra 1:3 znamená vyřazení z dalších bojů, konečné 10. místo a pro hráče i diváky zklamání. Na Mistrovství Evropy žen v Srbsku a Itálii končí naše hráčky ve skupině na 2. místě po hladkých výhrách nad Rumunskem a Izraelí a stejně hladké prohře 0:3 s Polskem. V prvním utkání play-off vítězí 3:1 nad Francií, ve druhém prohrávají 0:3 s Německem, což znamená konečné 8. místo. Družstvo kadetek startuje v turecké Ankaře na MEK, se 4 porážkami končí ve skupině poslední a závěrečnou výhrou 3:0 nad Slovinskem získává konečnou 11. příčku. Štvanice hostí potřetí mužský WT, vítězí brazilský pár Alison – Emanuel a na 7. místě končí P. Beneš s Kubalou. Pár Kolocová - Sluková získává na řeckém Kosu na ME hráček kategorie do 23 let (U23) zlaté medaile.

2012

Na Olympijských hrách v Londýně reprezentují náš volejbal tři BV-páry. Pár Kolocová - Sluková obsazuje nádherné 5. místo, Háječková se Skalníkovou končí sedmnácté a P. Beneš s Kubalou třináctí. Dalším úspěchem beache se stává další (již čtvrtý) turnaj WT mužů na Štvanici, z vítezství se radují Brazilci Cunho - Ricardo a náš pár P. Beneš - Kubala obhajuje 7. místo z předchozího roku. V šestkovém volejbalu se obě naše seniorské reprezentace zapojují do Evropské ligy, muži zůstávají za branami „final four“, ženy v Evropské lize vítězí. Bez účasti nejlepší šestky evropských celků procházejí naše volejbalistky skupinou bez porážky a v závěrečných finálových zápasech vítězí na domácí půdě v Karlových Varech nad Nizozemskem 3:1 a ve finále beze ztráty setu nad Bulharskem. Zastoupení máme také na ME juniorek v Turecku. Po sérii 4 proher končí děvčata ve skupině poslední a díky závěrečné výhře 3:1 nad Bulharskem získávají 10. místo.

2013

Náš šestkový volejbal má v tomto roce zastoupení na obou seniorských ME, juniorky po 4 letech startují na MS (díky pořadatelství v ČR) a kadetky na ME. Mistrovství Evropy mužů se hraje v Dánsku a Polsku, náš výběr končí ve skupině po utkáních s Bulharskem, Ruskem a Německem bez výhry na posledním místě a se skóre 1:9 obsazuje 16. místo. Mistrovství Evropy žen pořádají Německo se Švýcarskem, ženy končí ve skupině po dvou výhrách nad Polskem a Bulharskem (shodně 3:2) a hladké prohře se Srbskem na 2. místě. V prvním utkání play-off jsou po boji vyřazeny Francií (2:3) a obsazují 10. místo. Juniorky hrají MS v Brně před domácím publikem a s bilancí dvou výher a dvou porážek obsazují 4. místo ve skupině. V osmifinále prohrávají hladce s Čínou a padají do bojů o 9. - 16. místo. V nich vítězí nad Egyptem, prohrávají s Tchaj-wanem a konečné 11. místo získávají výhrou nad Peruánkami. ME kadetek se koná v Srbsku a Černé Hoře, naše děvčata končí ve skupině s dvojicí výher a trojicí proher na 5. místě a celkové skóre je zařazuje na 10. příčku.

2014

Jediné úspěchy tohoto roku jsou v režii beachvolejbalu. Pražská Štvanice hostí po roční pauze další WT Prague Open, tentokrát v kategorii žen s vítězstvím našeho páru Kolocová - Sluková po finálové výhře nad německým párem Holtwick - Semler. Své kvality prokazuje tento pár také následným prvenstvím na Grand Slamu v Berlíně, kde poráží ve finále brazilský pár Antonelli - Juliana. A další vítězství na WT získává náš druhý pár Bonnerová - Hermannová v jihoafrickém Manguangu. Šestkový volejbal je na tom očividně hůř, i když 6. místa našich juniorských výběrů na ME lze očima předchozích let považovat rovněž za úspěch. ME juniorů pořádají společně Česko a Slovensko, náš výběr chlapců s dvojicí výher a trojicí porážek končí v brněnské skupině díky lepšímu skóre na 3. místě a postupuje do bojů o konečné 5. - 8. místo. Vítězí nad Srbskem 3:1, ale závěrečná prohra 0:3 s Itálií znamená 6. místo. Podobně jsou na tom děvčata na ME v Estonsku a Finsku, s trojicí výher a dvojicí porážek obsazují horším poměrem setů 4. místo ve skupině a bojují také o 5. - 8. místo. Po výhře 3:1 nad Belgií a prohře 2:3 s Bulharskem končí na 6. příčce.

 

Autor: Zdeněk Vrbenský

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018