27.6.2018

3. ročník Sitting Comet potvrdil vzrůstající kvalitu sitting volejbalu v ČR

Předminulý víkend se v Praze uskutečnil již 3. ročník Sitting Comet. Jak je již tradicí, tak se skvělé organizace zhostila Kometa Praha, kde volejbal sedících má taky největší základnu. Turnaje se zúčastnilo 10 družstev z pěti států. Domácí SK Kometa Praha obsadila nakonec 5. místo a nově vznikající družstvo SV Brno skončilo na 8. místě.

 

Domácí turnaj v Praze je již minulostí. Proběhl třetí červnový víkend 2018 a účastnily se ho kromě osmi zahraničních týmů i poprvé v historii již dva české kluby. Prvním byl tradičně SK Kometa Praha a druhým absolutní nováček SV Brno. Dalšími účastníky byli: národní tým mužů z Lotyšska, národní tým žen z Německa, Hoffenheim, Drážďany, Lipsko, Kodaň, Hamburk a mužstvo z kazachstánského Aktau.

První den se zdál být pro oba české zástupce úspěšný. Praha nejprve remizovala s národním týmem Lotyšska 1:1. V dalším zápase přejela věčného soupeře z Hamburku 2:0 a ve třetím zápase podlehla 0:2 týmu z Drážďan. Posledním zápasem dne byl pro Prahu souboj s Kodaní. S tou nakonec Kometa brala remízu a ve skupině jí tak patřila třetí příčka po prvním hracím dnu. To jí zaručilo, že druhý den bude bojovat o páté až osmé celkové umístění.

Brno také první zápas remizovalo a to s národním týmem žen z Německa. Tento zápas, jak se později ukázalo, jim zaručil čtvrté místo ve skupině. V dalších zápasech se Brno utkalo s týmy Lipska, Hoffenheimu a kazachstánským Aktau. Se všemi třemi těmito soupeři odehrálo Brno velice důstojné zápasy, avšak všechny s konečným skóre 0:2. Čtvrté místo jim však stejně jako Kometě zaručilo boj o páté až osmé místo.

Hned v prvním zápase druhého dne se proti sobě postavily oba české týmy a došlo tak k velkému derby. První set sice bralo Brno, ale druhý set Kometa neponechala nic náhodě a srovnala na 1:1. Zápas tak dospěl k tie-breaku. V něm nakonec zvítězila Kometa a mohla se tak připravit na vítěze z paralelně hraného zápasu ve skupině bojující o páté až osmé místo. Tím byl tým Hoffenheimu. Do zápasu nastoupila Kometa velmi soustředěně a to neslo ovoce. Udolala první set a ve druhém si suverénně došla pro vítězství 2:0 a zajistila si tak konečnou pátou příčku. Brno šlo v zápase o sedmé místo do boje proti Hamburku. Po velikém boji však nakonec vítězství připadlo Hamburku a nově vzniklý tým z Brna se tak nakonec umístil na překrásné osmé pozici. To je pro tento tým velice slibný začátek. Věříme, že do budoucna budou oba týmy výkonnostně i v žebříčku pořadí šplhat vzhůru.

Konečné pořadí třetího ročníku Sitting Comet 2018

1. BV Leipzig
2. Latvia men team
3. Aktau
4. Dresdner SC
5. SK Kometa Praha
6. Anpfiff Hoffenheim
7. TH-Eilbeck Hamburg
8. SV Brno
9. Lavia Copenhagen
10. Germany women team

Na otázky z minulosti a hlavně budoucnosti sitting volejbalu u nás nám odpovídala trenérka týmu Kristýna Kůtová.

Nejdřív se tě musím zeptat, jak jsi se vůbec k sitting volejbalu dostala?

S volejbalem handicapovaných jsem se poprvé potkala na škole, když jsem studovala FTVS. Protože jsem trénovala na Kometě, tak jsem se zde domluvila a asi před čtyřmi lety jsme tady začali dávat družstvo dohromady.

Jaká je momentální situace v oblasti sitting volejbalu a jak vidíš u nás jeho budoucnost?

Jsem ráda, že se projekt na Kometě povedl, družstvo se stabilizovalo a poslední dobou přicházejí i další zájemci. Na jaře letošního roku jsme udělali i pár ukázkových tréninků v Brně. Podařilo se nám postavit družstvo Brna i na turnaji Sitting Comet. I když jsme ho museli doplnit pár hráči z Komety, odehrálo slušný turnaj. Chceme se zapojit i do mezinárodních struktur a proto letos bylo založeno národní družstvo mužů a věřím, že časem i žen.

To znamená, že se chcete účastnit turnajů v zahraničí i na reprezentační úrovni?

Ano, přesně tak. Již dva roky objíždíme turnaje, hlavně v Německu a Dánsku. Nyní jsme již přihlášeny na oficiální turnaje reprezentace, odkud se můžeme kvalifikovat na evropské, světové šampionáty. A když nám to půjde, tak i na paraolympiádu. Tady musím poděkovat ČVS a Radkovi Hacaperkovi, kteří nám v zapojení se do mezinárodních struktur hodně pomohli.

Ještě se vrátím k turnaji Sitting Comet 2018, jak jsi z pohledu kouče spokojená s výsledky?

Určitě s výsledkem jsem spokojená, jak družstvo Komety, tak i družstvo Brna odehrálo slušné zápasy. Musíme zapracovat na příjmu, systému a vyvarovat se delších bodových sérií soupeře. Čeká nás ještě hodně práce, ale za poslední rok jsme ušli pěkný kus cesty. Máme dobrou partu a fandíme ze všech nejlépe (úsměv).

Turnaj ukázal, že sitting volejbal je u nás na vzestupu a přejeme mu další úspěchy jak na klubové, tak i reprezentační bázi.

Autor: Jiří Carba

 

 

 

 

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018