5.9.2018

52. ročník MČR vesnických družstev je minulostí

Nezasvěceným připomeňme, že tato soutěž s více jak 50letou historií měla svou premiéru v roce 1967 v Dřevěnici pod patronací Ministerstva zemědělství a s názvem „Turnaj o křišťálový pohár Zemědělských novin“. Byla a zůstává soutěží pro volejbalová družstva vesnických TJ nebo zaměstnanců jednoho zemědělského podniku popř. studentů zemědělské školy. Iniciátorem soutěže byl jeden ze zakladatelů světoznámého turnaje v Dřevěnici Jiří Štál, popularita soutěže a počet účastníků rok od roku narůstal a počínaje 8. ročníkem v roce 1974 se stala celostátní soutěží. V tomto roce poprvé proběhly kvalifikační boje v Čechách a na Slovensku a závěrečné celostátní finále se hrálo v rámci celostátních dožínek v Praze a o rok později v Brně. V pořadatelství dalších ročníků se pak pravidelně střídal Sokol Dřevěnice (Jiří Štál) se Sokolem Čestice (Bohumil Dvořák) a TJ Hodslavice (Miroslav Vyhlídal). Po odstoupení družstev ze Slovenska v roce 1976 je finálový turnaj dodnes nazýván Národním finále ČR a od roku 1990 jej pořádá již výhradně Sokol Čestice (Miroslav Charvát, od roku 2017 Miloš Sršeň).

logo

Zprávu o 52. ročníku soutěže zpracoval Miroslav Vyhlídal (na turnaji přítomen v roli zástupce ČVS) a my z ní s menším zpožděním nabízíme čtenářům výběr základních informací. Turnaj byl sehrán v sobotu 25. srpna 2018 na antukových kurtech Sokola Čestice a zahájili jej ředitel turnaje Miloš Sršeň (snímek 1) a senátor JUDr. Miroslav Antl (snímek 2), jehož účast na turnaji se již stala tradicí a který nad turnajem převzal záštitu. Český volejbalový svaz zastupoval místopředseda KSV ČVS Miroslav Vyhlídal a Královéhradecký kraj předseda KVS Václav Nidrle. Po slabší účasti v předchozích letech se ke startu dostavilo 16 družstev z 8 krajů ČR. Turnaj se hrál poprvé bez finanční dotace a přítomnosti zástupce Ministerstva zemědělství ČR a poprvé jako jednodenní. Při slavnostním zakončení turnaje (ze kterého je úvodní snímek) obdržela všechna družstva diplomy, nejlepší 4 týmy obou kategorií poháry a prvá 3 družstva medaile ČVS. Vyhlášeni a oceněni byli také nejlepší hráči, z předávání těchto cen je snímek 3 a na něm zleva jeden z organizátorů Dušan Piatnica, Mirek Vyhlídal a vrchní rozhodčí Václav Židů. Některá družstva v Česticích zůstala do neděle a v sobotu nechyběla na tradiční večerní zábavě.

V kategorii žen startovalo 7 družstev, která se utkala systémem každé s každým na 2 hrané sety s tímto konečným pořadím turnaje:

1. Volejbal Křenovice - Jihomoravský kraj,
2. TJ Kladruby - Plzeňský kraj,
3. TJ Orel Studenec - Královéhradecký kraj,
4. TJ Sokol Třebechovice pod Orebem - Královéhradecký kraj,
5. TJ Plotiště - Královéhradecký kraj,
6. TJ Štoky - kraj Vysočina,
7. TJ Nivnice - Zlínský kraj.

O pořadí na 1. a 2. místě rozhodl při stejném počtu bodů a poměru setů 10:2 obou družstev lepší poměr míčů jihomoravského celku.

Individuální ocenění:
Veronika Burešová (Kladruby) - nejvšestrannější hráčka,
Lenka Chrtková (Studenec) - nejlepší nahrávačka,
Jitka Krejcarová (Třebechovice) - nejlepší smečařka.

V kategorii mužů startovalo 9 družstev, rozdělených do 2 kvalifikačních skupin (5+4). Nejlepší 3 družstva z obou skupin se následně utkala o konečné 1. – 6. místo, zbývající o 7. – 9. místo s tímto konečným pořadím turnaje:

1. TJ Sokol Rybník - Pardubický kraj,
2. TJ Sokol Chleny - Královéhradecký kraj,
3. TJ Štoky - kraj Vysočina,
4. Česká zemědělská univerzita - Praha,
5. TJ Nivnice - Zlínský kraj,
6. TJ Hodslavice - Moravskoslezský kraj,
7. TJ Tatran Hrušky - Jihomoravská kraj,
8. VK Kvasiny - Královéhradecký kraj,
9. TJ Sokol Čestice - Královéhradecký kraj.

Vítězný celek ztratil pouze jeden set, o pořadí na 2. a 3. místě rozhodoval při stejném poměru setů 6:4 obou družstev lepší poměr míčů Sokola Chleny.

Individuální ocenění:
Pavel Kapička (ČZU) - nejvšestrannější hráč,
Jan Horák (Rybník) - nejlepší nahrávač,
Lukáš Hudousek (Chleny) - nejlepší smečař.

Uznání patří všem zúčastněným hráčům, kolektivu rozhodčích v čele s Václavem Židů a především obětavé partě pořadatelů ze Sokola Čestice, vedené Milošem Sršněm. Věřme, že se stejnou chutí a zápalem se postarají o zdárný průběh této oblíbené „nemistrovské“ soutěže i v dalších letech.

 

Autor: Zdeněk Vrbenský s využitím informací od M. Sršně a M. Vyhlídala

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

 
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018