9.8.2017

64. Volejbalová Dřevěnice očima Václava Nidrle

Celý týden mluví pořadatelé Volejbalové Dřevěnice nejvíce o čerstvých dojmech z prvního víkendu – k některých věcem se vrátíme – a také o počasí. Zkoumají nejrůznější předpovědi a nevyhýbají se ani pranostikám. Většina webů slibuje hlavní srážky, možná i přívalové, na čtvrtek a pátek. Sobota a neděle by už měla být bez deště, i když místní bouřka se vyloučit v létě nikdy nedá, mělo by být chladněji, což je pro volejbal docela příznivé.

V minulém týdnu se ve Dřevěnici odehrálo mnohé – především se sehrálo téměř třista zápasů a hráči si volejbalu opravdu užili. Například pořadatelé v sobotu večer vyhlásili finálové zápasy v kategoriích dorostenců, dorostenek i veteránů na jeden set. Hráči a hráčky si ale doslova vynutili hru na dva vítězné se zdůvodněním, že tak krásnou atmosféru (hra na antuce za umělého osvětlení před pěti sty přihlížejícími) si nikde jinde neužijí. Ve Dřevěnici se také odehrála kvalifikace rozhodčích o nejvyšší soutěže v následujicí sezoně. Kde jinde se totiž v jediném víkendu sejde tolik špičkových týmů (k elitě mužů musíme přiřadit i špičkové ženy, dorostence a dorostenky)? A tak byli sudí skutečně dokonale prověřeni...

Vedení turnaje také přijalo a drobným suvenýrem odměnilo dva sedmdesátníky z řad rozhodčích – Jirku Ludvíčka a Mílu Pozděnu z Jablonce nad Nisou, kteří mají na své volejbalové „pažbě“ již nějakých třicet startů s píšťalkou ve Dřevěnici. V neděli se na dvě hodinky zastavil i nový předseda svazu Marek Pakosta, kterému se atmosféra turnaje velmi líbila. Litoval jen, že povinnosti na mistrovství Evropy v plážovém volejbale ve Vídni mu znemožnily aktivní start – uvažoval o kategorii veteránů v dresu Nemilosrdné fronty. Pořadatelé ho překvapili i plakátem z roku 1996, kdy startoval s Michalem Palinkem na olympijských hrách v Atlantě. Vysvětlili mu, že takovéto relikvie se nevyhazují, co kdyby se jednou stal třeba předsedou svazu…

Marek Pakosta stihl několik jednání, například s vedením turnaje o společném projektu na uspořádání srovnávacího antukového turnaje pro dorostence i dorostenky při Volejbalové Dřevěnici, podíval se na první set finále elity mužů a předal ve společnosti ředitele turnaje Luboše Krause tělovýchovná vyznamenání Aleně a Zdeňkovi Kopeckým jejich hodně kulatému životnímu jubileu. Přítomni byli, pozorným okem a zvědavým objektivem vše sledovali i manželé Popelkovi. Blanka v pozici „šéfové“ nesmírně populárního webu VolleyCountry a Jirka jako první místopředseda svazu a také šéf asociace Krajských volejbalových svazů. Mimochodem, ta skoro mohla ve Dřevěnici zasedat, když přítomno bylo šest krajských předsedů (Jiří Popelka, Pavel Zeman, Miroslav Přikryl, Jiří Čermák, Petr Juda  a já - Václav Nidrle).

Dobrému průběhu turnaje rozhodně pomohla i sousední Radim, tam se například v sobotu odehrálo dvacet zápasů – to by provoz ve Dřevěnici prodloužilo o další zhruba dvě hodiny. Na turnaj se přijeli podíval i zástupci Sokola Lupenice, ti dostali možnost představit svůj také již tradiční turnaj – 52. uspořádaných ročníků hovoří za mnohé.

V neděli startovala i ženská Dukla Liberec, tedy nováček extraligy v následující sezoně, která pod vedením exreprezentanta Josefa Smolky chce navázat na slavné tradice libereckého ženského volejbalu. 

Druhý víkend bývá ve Dřevěnici pravá volejbalová pouť a nastupují především „hobby – volejbalisté“, v sobotu 12. srpna se střetnou muži (krajské, městské a okresní soutěže) a ženy (rovněž krajské, městské a okresní soutěže, povolen je i start neregistrovaných). V neděli 13. pak 64. Dřevěnice skončí volnou soutěží mužů, když nastoupit může prakticky jakýkoliv tým, a hrát se bude i nejoblíbenější a nejvíce obsazená soutěžní třída – tedy mixy. Ty se hrají ve složení 4 muži a 2 ženy.

Tak tedy – ještě zbývá domluvit již zmíněné počasí a volejbalový svátek může pokračovat. Přijeďte si zahrát nebo alespoň se přijeďte podívat.

 

Autor: Václav Nidrle

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX) - kvalifikace

Raupelyte / Paulikiene (LTU) – Hermannová / Štochlová 2:0

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018