1.6.2023

Anketu Volejbalista roku poprvé ovládli Gabriela Orvošová a Marek Šotola

V ostravských Dolních Vítkovicích byli na galavečeru Volejbalista roku oceněni nejlepší hráči, hráčky, trenéři, rozhodčí i osobnosti českého volejbalu. Hlavní cenu večera si odnesli univerzálové Gabriela Orvošová a Marek Šotola. Beachvolejbalovými páry roku se stali Ondřej Perušič s Davidem Schweinerem a Barbora Hermannová s Marií Sárou Štochlovou. Řecký kouč ženské volejbalové reprezentace Giannis Athanasopoulos byl vyhlášen nejlepším trenérem. Ocenění za celoživotní práci získal in memoriam Zdeněk Pommer.

Titulu Volejbalista roku si cením strašně moc, protože jsem v této anketě ještě nikdy nebyl nominovaný a hned první nominace se proměnila ve výhru. To je super. Chtěl bych poděkovat všem, co mě volili za jejich důvěru. Je to totiž to nejvyšší ocenění, jaké může český volejbalista dostat,“ upřímně hodnotil zisk prestižní ceny Marek Šotola. Třiadvacetiletý univerzál Berlin Recycling Volleys získal německý ligový i pohárový titul a zahrál si čtvrtfinále Champions League.

Stejně daleko se v prestižní evropské soutěži s polským KS DevelopRes Rzeszów probojovala i Gabriela Orvošová. Ta si v loňském roce zahrála i na světovém šampionátu v Nizozemsku, kde patřila k bodovým lídryním českého výběru. „Popravdě jsem toto ocenění vůbec neočekávala, ale jsem za něj moc ráda a myslím si, že mě to může motivovat k další práci a dalšímu rozvoji v mojí kariéře.“ Orvošová v polské Tauron lize před nedávnem získala titul vicemistryně.

Ženská volejbalová reprezentace v minulé sezóně došla ke stříbru v Golden European League, zajistila si účast na letošním evropském šampionátu a především si po dvanácti letech zahrála na mistrovství světa. Za dlouhodobou práci s hráčkami získal cenu pro nejlepšího trenéra Giannis Athanasopoulos. „Toto ocenění patří v první řadě celému týmu. Chtěl bych poděkovat všem asistentům, manažerům, fyzioterapeutům a doktorům. Ti všichni odvedli skvělou práci. Vím, že ta cena je udělena mě, ale je to týmové vítězství. Proto bych chtěl poděkovat i jim a samozřejmě holkám. Jsme moc šťastní, že jsme tuto cenu dostali a teď se musíme soustředit na to, abychom potvrdili, že si ji opravdu zasloužíme,“ komentoval Athanasopoulos.

Pro Ondřeje Perušiče a Davida Schweinera není prvenství v anketě premiérou. Nejlepším mužským beachvolejbalovým párem se stali i vloni, obhájit se podařilo i Barboře Hermanové s Marií Sárou Štochlovou. „Samozřejmě si ceny vážíme hodně. Je to odměna nejen za tu práci, kterou jsme odvedli minulý rok, ale i za roky předchozí. Přestože se žebříčkově zdálo, že bychom měli být favority a vyhrát, obhajovat toto ocenění každý rok není vůbec nic jednoduchého. Zvlášť s tím množstvím mladých nadějných hráčů, kteří se každým rokem zlepšují a už podávají velmi slušné výsledky na mezinárodní úrovni. Máme z toho velkou radost a bereme to jako závazek do další práce,“ řekl Ondřej Perušič, který se svým spoluhráčem bojuje o každý míč na elitním turnaji světové série J&T Banka Ostrava Beach Pro. Perušič ocenil i práci kouče Andrey Tomatise, který získal ocenění pro nejlepšího beachvolejbalového trenéra. „Myslím si, že pro zahraničního trenéra, který je s námi už sedmým rokem, ale přeci jen pořád je to cizinec, je každé ocenění práce, kterou tady odvádí, velmi ceněné. Jsem přesvědčený, že si té ceny hodně váží a i on to bere nejen jako odměnu za stříbro z mistrovství Evropy a další loňské úspěchy, ale i za koncepční práci, kterou tady od roku 2017 odvádí.

Nejužitečnějšími hráči volejbalové UNIQA volejbalové extraligy byli vyhlášeni reprezentanti Magdalena Bukovská a Martin Licek. Bukovská získala s týmem Králova Pole extraligový titul i domácí pohár a před příští sezónou zamíří za francouzským angažmá. Smečař Licek v dresu Jihostroje České Budějovice vybojoval extraligové stříbro.

Vlastimil Kovář mladší není rozhodčím roku poprvé. Nejlepším trenérem Under Age kategorií je Petr Juda. Ocenění za celoživotní práci pro český volejbal bylo jako poděkování uděleno Zdeňku Pommerovi, který ve věku 76 let náhle zemřel v listopadu loňského roku. Pommer starší je s jedenácti mistrovskými tituly nejúspěšnějším trenérem mužské nejvyšší soutěže v Česku a bývalém Československu. V letech 1990 až 1991 vedl i mužskou volejbalovou reprezentaci tehdejšího Československa.

Výsledky ankety Volejbalista roku:

volejbalistka roku: Gabriela Orvošová

volejbalista roku: Marek Šotola

trenér roku: Giannis Athanasopoulos

beachvolejbalový pár – ženy: Barbora Hermannová, Marie Sára Štochlová

beachvolejbalový pár – muži: Ondřej Perušič, David Schweiner

beachvolejbalový trenér: Andrea Tomatis

MVP UNIQA volejbalové extraligy žen: Magdalena Bukovská

MVP UNIQA volejbalové extraligy mužů: Martin Licek

rozhodčí roku: Vlastimil Kovář ml.

trenér roku Under Age: Petr Juda

celoživotní práce: Zdeněk Pommer st.

 

Autor: Štěpán Sedláček

Krátké zprávyArchiv
FIVB Beach Pro Tour Futures – Nuvali (PHI)

finále: Oliva / Kurka – Buytrago / Varga (PHI) 2:1 (16:21, 21:16, 15:13) semifinále: Mermer / Sacit (TUR) – Oliva / Kurka 0:2 (20:22, 17:21)

 
Baráž o extraligu

muži: SKV Ústí nad Labem – TJ Sokol Dobřichovice 1:3 (25:21, 5:25, 24:26, 21:25) stav série 0:1   ženy: TJ Sokol Šternberk – VK Madeta České...

 
Kvalifikace ME U18 2024

chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Kosovo 3:0 (25:11, 25:17, 25:16)   dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Severní Makedonie – Česko 0:3 (16:25, 16:25,...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Kotnik / Lovsin (SLO) – Hermannová / Štochlová 2:1 (10:21, 21:16, 15:12)   Futures – Nuvali(PHI): Liepa /...

 
FIVB Beach Pro Tour

Challenge – Guadalajara (MEX): Liliana / Paula (ESP) – Hermannová / Štochlová 2:1 (9:21, 21:13, 15:6)   Futures - Nuvali (PHI): Gottsu / Shoji...

 
Kvalifikace ME U18 2024

dívky - Vrnjačka Banja (SRB): Česko – Srbsko 2:3 (25:17, 22:25, 22:25, 25:23, 10:15)   chlapci – Đakovica (KOS): Česko – Dánsko 3:0 (25:22,...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018