3.11.2020

Operativa mi nyní zabírá skoro veškerý čas, říká Marek Pakosta

Sport je, jak ten profesionální, tak i ten amatérský, již skoro měsíc na bodu mrazu. To se ale netýká představitelů sportovních svazů. Ti ve spolupráci s Národní sportovní agenturou svádějí lítý „boj“ o zmírnění epidemiologických opatření v oblasti sportování. Všude v Evropě se hraje, trénuje, jenom u nás je na sport uvalen plošný lockdown. První úspěchy těchto jednání přišly tento týden. Profesionálové, pro které je volejbal „denním chlebem“, mohou začít trénovat v halách a chystá se spuštění i jejich soutěží. Co tomu všemu předcházelo a co nás ještě čeká, říká předseda Českého volejbalu Marek Pakosta.

Co předcházelo rozhodnutí MZ o uvolnění profesionálního sportu?

Komunikace s MZ a hlavní hygieničkou v nynější složité situaci je vždycky složitá. Situace se zkomplikovala i změnou ministra zdravotnictví, ale musím konstatovat, že nový ministr reagoval velmi rychle na podněty NSA a jednotlivých svazů. Všechna jednání vyústila k možnosti spuštění soutěží. Zásadní vidím jednotný a koordinovaný postoj týmových sportů, které jsou si charakterem činnosti podobné. Věděli jsme, že 3. 11. 2020 bude vláda upřesňovat podmínky pro další období a naše žádost tomuto jednání předcházela.

Co bylo hlavním tématem o uvolnění profesionálních soutěží?

Tak hlavním tématem bylo to, že pro profesionální hráče je sport zaměstnání a oni ho nemohli vykonávat. Další silnou argumentací byla i situace sportovních soutěží v Evropě. Přestože se i další státy perou s epidemií, všude se hrálo a trénovalo, tzn. sportovní lockdown by časem začal ohrožovat naše rankingy v Evropě a výkonnost reprezentačních výběrů.

Tušili jste nějaké náznaky, že by se mohlo začít hrát a připravovali jste se na tuto situaci?

V nynější době můžeš tušit, co chceš, ale musíš se řídit nařízeními. To, že se ledy prolomily, tak za to jsem moc rád. Na tuto situaci jsme se připravovali již koncem prázdnin, máme naplánované varianty, jak bychom měli postupovat. Možná nás trochu překvapilo, že jednotlivé sporty budou žádat o výjimky jednotlivě, ale jsme v kontaktu s basketbalem, házenou, florbalem a snažíme se postupovat jednotně, tak aby nám byly výjimky schváleny a ekonomicky nám kluby nezruinovaly.

Znáš již termín, kdy by UNIQA extraligy mohly zase začít?

Kluby měsíc nebyly ani v halách, tak předpokládám, že musí taky něco s míči natrénovat. O startu a systému bude rozhodovat AVOK, ale já si myslím, že by se první zápasy mohly spustit kolem 14. 11. 2020. Bude moc záležet na epidemiologických opatřeních, které bude požadovat hlavní hygienička ČR.

Ještě není jasno, jak se bude testovat. Bude se o tom ještě jednat? Budou opravdu testy nutné před každým zápasem, jak říkal na TZ pan Hnilička?

Momentálně je to takto nastaveno, ale to je asi hlavní téma, které budeme s hlavní hygieničkou ČR nyní upřesňovat.

Myslíš, že tyto epidemiologická opatření kluby ekonomicky utáhnou?

Ve spolupráci s NSA jsme jako představitelé sportovních svazů vybojovali pro profesionální týmy kompenzace v programu COVID SPORT 2. Pro profesionální volejbalové kluby to může být až 750 tisíc, tak předpokládám, že by kluby finanční zátěž měly unést.

Chystáte jako ČVS nějakou plošnou podporu profesionálních klubů?

Na tuto otázku jsem odpověděl částečně již v té předchozí. Míra podpory ze strany ČVS zůstala i přes zrušení ročníku 2019/20 v bez krácení. Ve spolupráci s NSA se nyní podařilo volejbalové profesionální kluby zahrnout do programu COVID SPORT 2, kde mohou dosáhnout na kompenzaci až 750 tis za klub. Asi o tom ještě bude diskuze, ale momentálně o nějaké plošné podpoře jako svaz neuvažujeme.

 

Autor: Jiří Carba

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018