19.5.2021

Opustil nás Tomáš Fink

Život přináší veselé, ale i smutné zprávy. Právě ta nejsmutnější přišla z plzeňského kraje. Po těžké nemoci nás opustil Tomáš Fink, vynikající kamarád, životní optimista, trochu bohém a nezapomenutelný volejbalový rozhodčí. Vzpomínku na něj zaslal Pavel Zeman, předseda Plzeňského KVS. Rozloučení s Tomášem bude pouze v kruhu rodinném.

Čest jeho památce!

lo

 

Tomáš Fink           

(*14. 7. 1966, †15. 5. 2021)

Tomáše jsem poznal koncem osmdesátých let minulého století, kdy se vydal ve stopách svého otce na dráhu volejbalového rozhodčího, kterou zvládal přímo raketově. Již v roce 1992 vstupuje na půdu tehdy končící československé extraligy. A hned po prvé sezóně mezi elitou se stává kandidátem rozhodčích FIVB a v roce 1997 se oficiálně zařazuje mezi mezinárodní rozhodčí, když v této roli úspěšně reprezentuje Českou republiku dlouhá léta. V českých nejvyšších soutěžích je stálicí vynikajícího výkonu až do konce své bohužel příliš brzy ukončené kariéry. 

Na fotografii vpravo při finále ČP-Ž v Brně se svým kolegou René Činátlem a Richardem Wiesnerem

Nástupem nového milénia zahajuje Tomáš i funkcionářskou kapitolu svého života, angažuje se v komisi rozhodčích ČVS, ve které se mimo jiné aktivně podílí na překladech a výkladu mezinárodních pravidel volejbalu, a přes svůj tehdejší nízký věk je v tomto uznávanou republikovou autoritou. Uplatňuje tak svojí vynikající znalost angličtiny i němčiny. Ke škodě českého volejbalu ale časem zjišťuje, že být bafuňářem na tomto poli není jeho šálkem kávy.

Této záslužné činnosti ale zůstává věrný v rámci působení v Plzeňském krajském volejbalovém svazu, neúnavně se věnuje mladé generaci, jím počet vyškolených mladých rozhodčích vysoce přesahuje stovku a mimo jiným předává zkušenosti také dceři Veronice. Jako samozřejmost bere Tomáš i pískání zápasů krajské a okresní úrovně, které vždy řídí vysoce profesionálně. K tomu coby morální autorita působí též jako předseda disciplinární komise.

Závěrem si dovoluji citovat upřímná slova Pavla Plzáka, Tomášovo přítele a nějaký čas parťáka s píšťalkou nad vysokou sítí: „Ať na Tomáše vzpomínám jako na kolegu nebo na sudího, který mi občas pískal mančaft, vždy jsem si z utkání odnesl dvě věci – pískat uměl jako málokdo a byl rovný. A to můžu poctivě říct o hrozně málo rozhodčích, ať jsem je zažil jako hráč, kolega rozhodčí nebo trenér.“ Více snad dodat nelze. Rozhodně mu patří naše poděkování za vše, co pro český volejbal vykonal. 

K životu patří vítězství i prohry - ty mohou při cestě lidským životem také posílit. Prohra poslední ale jen bolí. Vzpomínejme na Toma jen v dobrém!

 

Pavel Zeman - předseda Plzeňského KVS

Krátké zprávyArchiv
Baráž o extraligu

muži: TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 0:3 (19:25, 23:25, 21:25) stav série 2:2 ženy: VK Madeta České Budějovice – TJ Sokol Šternberk...

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Diaz / Alayo (CUB) 0:2 (19:21, 18:21)

 
Baráž o extraligu - muži

TJ Sokol Dobřichovice – SKV Ústí nad Labem 1:3 (20:25, 25:20, 22:25, 26:28) stav série 2:1

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – George / Andre (BRA) 0:2 (11:21, 8:11) - skreč, Perušič / Schweiner – Bryl / Łosiak (POL) 2:1 (19:21, 21:17, 15:13)

 
FIVB Beach Pro Tour Elite 16 – Tepic (MEX)

Perušič / Schweiner – Ranghieri / Carambula (ITA) 2:1 (18:21, 21:19, 16:14)

 
ME chlapců U18 2024 - rozlosování

Mistrovství Evropy chlapců U18 se uskuteční 10. – 21. července 2024 v Bulharsku. Šestnáct účastníků bylo rozlosováno do základních skupin. Skupina I...

Volejbal na facebooku
© ČVS 2015-2018